Letošní ročník Wimbledonu s rekordní dotací

Roman Mráz

Roman Mráz

Letošní ročník Wimbledonu s rekordní dotací


Travnatý grandslam ve Wimbledonu už pomalu klepe na dveře, vždyť hlavní turnaj začne již 27. června a tenisové hvězdy v čele s Djokovičem, či Swiatekovou čeká několik podstatných změn. Kromě toho, že bude letošní Wimbledon výjimečně bez bodů, dostanou muži i ženy na prémiích dohromady o 5 miliónů liber více než tomu bylo v roce 2021.

Odměny mají ukazát důležitost hráčů pro Wimbledon

Není to tak dlouho, co jste se mohli na našem sportovním blogu dočíst o tom, že organizátoři londýnského grandslamu se rozhodli zakázat účast ruských i běloruských tenistů. V souvislosti s tímto rozhodnutím, které obě asociace, jak ATP, tak WTA, označily shodně za diskriminační a rozhodly se, že letošní Wimbledon bude bez bodů do žebříčku.

Král tenisových turnajů tedy bude bez bodového ohodnocení, zato si na něm letos hráči vydělají na odměnách nejvíce v jeho historii. Zatímco v roce 2021 si tenisté rozdělili na prize money zhruba 35 miliónů liber a o dva roky dříve to bylo 38 miliónů, tak podle londýnských organizátorů si hráči v roce 2022 přijdou na rekordních 40,3 miliónů liber (1,16 miliardy korun).

K rekordním odměnám se vyjádřil také předseda All England Clubu Ian Hewitt:

Od prvního kola kvalifikace až po korunovaci šampionů se letošní rozdělení odměn snaží ukázat, jak důležití hráči pro turnaj jsou."

Loňská vítězka vítězka WImbledonu Bartyová s Češkou Karolínou Plíškovou

zdroj: eurosport.com

I přes to, že z letošního Wimbledonu bude vlastně „jen“ pohádkově placená exhibice, tak to zatím vypadá, že se turnaje zúčastní mimo vyloučených ruských a běloruských tenistů, kompletní mužská i ženská špička. Zúčastnit turnaje by se tak měl také srbský tenista Novak Djokovič, který v zimě hrozil bojkotem French Open a Wimbledonu, pokud bude muset být očkovaný.

Mezi muži bude obhajovat triumf na travnatém pažitu právě Djokovič. Ženskou dvouhru ovládla loni australská tenistka Ashley Bartyová, která porazila ve třech setech naší Karolínu Plíškovou. Bohužel jak známo, Australanka ukončila kariéru krátce po triumfu na lednovém Australian Open a Wimbledon tak bude bez své obhájkyně.