Djokovič vynechá French Open i Wimbledon, pokud bude povinné očkování

Roman Mráz

Roman Mráz

Djokovič vynechá French Open i Wimbledon, pokud bude povinné očkování


Srbský tenista Novak Djokovič v rozhovoru pro televizní stanici BBC potvrdil, že na grandslamech v Paříži i Londýně nenastoupí, pokud bude nadále vyžadováno očkování proti koronaviru. Sám sice zdůraznil, že proti očkování všeobecně není, ale chce mít plnou kontrolu nad tím, co se dostane do jeho těla: „Snažím se být v souladu se svým tělem, co nejvíce to jde. Vždy jsem se hodně zajímal o zdraví, duševní pohodu či výživu.“

Je smířen s důsledky neočkování se

Světová jednička v této sezóně ještě neodehrála ani jedno střetnutí. Na úvodním grandslamu sezóny v Austrálii měl sice Djokovič původně nastoupit, když mu nejdříve australské úřady povolily účast i přes to, že není naočkován. Nicméně po několikadenních soudních tahanicích mu byl nakonec start na Australian Open odepřen a srbský tenista odletěl z Austrálie bez jediného odehraného zápasu.

V souvislosti s Djokovičovou australskou kauzou se zástupci pařížského grandslamu nechali slyšet, že na French Open si světová jednička bez očkování nezahraje. A pokud se situace s covid-19 do jara výrazně nezlepší, tak Djokoviče nepřivítá ani druhý grandslam v sezoně. Srbský tenista k svému rozhodnutí dodává: „Je to cena, kterou jsem ochoten zaplatit. Chápu důsledky svého rozhodnutí, uvědomuji si, že nemohu cestovat na většinu turnajů.“

Trénink Novaka Djokoviče před turnajem v Dubaji

Není proti vakcinaci, ale...

Djokovič sice nevyloučil, že by se v budoucnu nechal naočkovat, ale na druhou stranu nechce být do něčeho tlačen: „Nikdy jsem nebyl proti vakcinaci. Na druhou stranu jsem vždy upřednostňoval svobodu vybrat si, co si člověk nechá dát do svého těla.“ Ohledně očkování ještě dodal, že sám byl jako malý očkovaný proti jiným nemocem a chápe jeho význam.

Jestli se srbská jednička nakonec na French Open a ve Wimbledonu objeví, nebo ne, je v tuto chvíli ve hvězdách. Jisté zatím je, že se na jeho účast mohou příští týden těšit fanoušci turnaje v Dubaji, kde není povinné očkování. Z tamního turnaje si Djokovič odvezl už šest triumfů, naposledy před dvěmi lety.