Z krále grandslamů exhibice! Letošní Wimbledon bude bez bodů do žebříčku

Roman Mráz

Roman Mráz

Z krále grandslamů exhibice! Letošní Wimbledon bude bez bodů do žebříčku


Před měsícem rozhodli pořadatelé prestižního travnatého grandslamu ve Wimbledonu o zákazu startování ruských a běloruských tenistů na turnaji. Toto rozhodnutí má však podstatnou dohru. Mužská tenisová asociace ATP společně s ženskou WTA oznámili, že se kvůli zákazu letos za londýnský grandslam nebudou udělovat body do žebříčku.

Podle ATP hrozí v budoucnu riziko nebezpečného precedensu

Stejný postoj k vyloučení ruských a běloruských hráčů zaujala také mezinárodní federace ITF. Podle asociací se Wimbledon dopouští diskriminačního jednání vůči tenistům z obou východoevropských republik a pořadatelé by neměli takto jednostranně zasahovat do startovací listiny turnaje, která je nastavena na základě výsledků, nikoliv národnosti tenistů.

Možnost tenistů jakékoliv národnosti účastnit se turnajů podle zásluh bez jakékoliv diskriminace je pro naši Tour zásadní. Rozhodnutí Wimbledonu zakázat ruským a běloruským tenistům hrát letos v létě v Británii porušuje tyto principy a podkopává integritu žebříčkového systému ATP." 

Daniil Medvedev

zdroj: nastartu.cz

Podle vyjádření mužské tenisové asociace ATP by z tohoto případu mohl dále vzniknout v budoucnu nebezpečný precedens, kterému je třeba se vyhnout.

Naše pravidla a dohody existují proto, aby chránily práva hráčů jako celku. Jednostranná rozhodnutí tohoto druhu mohou stanovit pro zbytek Tour nebezpečný precedens, pokud nebudou nijak řešena. Diskriminace ze strany jednotlivých turnajů prostě není možná vzhledem k tomu, že Tour působí ve více než 30 zemích."

Diskriminační opatření vůči ruským a běloruským sportovcům kritizuje také ženská asociace WTA. Její předseda Steve Simon podotkl, že sportovci by neměli být spojováni a trestáni za činy politiků a vlád.

Před takřka 50 lety byla WTA založena na základním principu, že všechny hráčky mají stejnou šanci soutěžit podle svých zásluh a bez diskriminace. WTA věří, že by jednotliví sportovci v individuálním sportu neměli být penalizováni nebo vylučováni jen kvůli své národnosti nebo rozhodnutím, která učinily vlády jejich zemí."

Bez bodů, ale s rekordními prémiemi

Navzdory tomu, že londýnský grandslam přijde o body do všech žebříčků a defacto se z něj tak stane exhibiční turnaj, nedá se očekávat, že by tato skutečnost měla negativní vliv na účast největších hvězd. Rozhodnutí se totiž týká pouze bodů, nikoliv tunajových dotací. Ty by navíc měly být letos podle zákulisních informací o 14% vyšší než v loňském roce. Celkově by měla jejich výše dosáhnout 39,9 mil €. A to je věc, kterou si hvězdy v čele s Nadalem a Djokovičem jistě nenechají ujít.

Chuť na tučný výdělek si ale bude muset nechat zajít například ruské duo Daniil Medveděv s Andrejem Rublevem, nebo loňská wimbledonská semifinalistka Aryna Sabalenková z Běloruska. Jak se postaví k účasti těchto hráčů poslední grandslam sezóny US Open zatím není v tuto chvíli jasné. Do turnaje v New Yorku zbývají ještě zhruba tři měsíce a podle organizátorů US Open ještě není o účasti Medveděva a spol. rozhodnuto, ačkoliv také oni jednoznačně odsuzují vojenské napadení Ukrajiny.