Kde najdu registr vyloučených osob z hazardu? Co je to hazardní rejstřík?

Registr osob vyloučených z hraní hazardních her v ČR je mezi hráči už nějaký ten pátek. Přesto ne každý příznivce hazardu ví, kde hazardní rejstřík nalezne. Zjistěte to!

Napřed se ale podíváme na to, co to vlastně je registr vyloučených hráčů. Pokud vás rovnou zajímá odpověď, kde naleznete hazardní registr, klikněte zde

Pavel-Drahonovsky

Pavel-Drahonovsky

Kde najdu registr vyloučených osob z hazardu? Co je to hazardní rejstřík?

Registr osob vyloučených z hraní hazardních her v ČR je mezi hráči už nějaký ten pátek. Přesto ne každý příznivce hazardu ví, kde hazardní rejstřík nalezne. Zjistěte to!

Napřed se ale podíváme na to, co to vlastně je registr vyloučených hráčů. Pokud vás rovnou zajímá odpověď, kde naleznete hazardní registr, klikněte zde


Co je to Registr osob vyloučených z hraní hazardních her v ČR?

Téma, které by vydalo na snad na knihu.

Po několika letech od nabytí účinnosti loterijního zákona, konkrétně 20. 12. 2020, se konečně podařilo spustit takzvaný Registr osob vyloučených z hraní hazardních her v ČR. Jde o neveřejný informační systém veřejné správy, který spravuje ministerstvo financí. Tento rejstřík je napojen na další informační systémy úřadů, včetně:

  • Dávek ministerstva práce
  • Insolvenčního rejstříkuOsoby zapsané na hazardní rejstřík se nedostanou do kamenné ani online herny

Co to znamená v praxi?

Hráči, kteří se dostanou na „gamblerský rejstřík“, mají zapovězen vstup do herního prostoru. Poskytovatel hazardu jim musí znemožnit zřízení herního konta a celkově účast na hazardních hrách.

Kdo dostane zápis do registru vyloučených hráců?

Do registru osob vyloučených z hraní hazardu ministerstvo automaticky zapíše tuto fyzickou osobu:

  • Pobírá pomoc v hmotné nouzi (s výjimkou mimořádné okamžité pomoci). Jde tedy o příjemce příspěvku na živobytí nebo doplatku na bydlení (příspěvek na bydlení je jiná dávka!). Zápis do hazardního registru nezpůsobí jiná státní podpora: například příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, pohřebné, porodné, přídavky na děti, dávky pěstounské péče, podpora v nezaměstnanosti. Maminky na mateřské tedy stále mohou točit automaty nebo sázet, když jejich miminko zrovna spinká.
  • Dosáhla dospělosti a je společně posuzovaná s osobou podle bodu 1 dle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a zákona upravujícího životní a existenční minimum.
  • Má soudem uloženou povinnost zdržet se hazardních her nebo léčbu ze závislosti na gamblingu
  • Má podle zákona upravujícího trestní řízení zákaz hraní hazardních her.
  • Je v bankrotu

Nejen osoby v hmotné nouzi nesmějí hrát hazardní hry

Mají osoby v hazardním registru znemožněno účastnit se veškerých hazardních her?

Nikoli. Na „černou listinu“ spadají jen hry, které jsou podmíněny registrací a ověřením věku. Osoby vyloučené z gamblingu si mohou nadále vychutnávat tyto druhy hazardu:

  • Tomboly
  • Turnaje malého rozsahu
  • Totalizátorové hry
  • Loterie (včetně losů, ale mimo e-losy)

Losy si mohou setřít i hráči na dávkách

Co se stane s herním kontem hráče po zápisu do rejstříku vyloučených osob?

Po zápisu do hazardního rejstříku vám provozovatel hazardu umožní přihlásit se do účtu. Nebudete ale moci sázet ani vkládat peníze, pouze je vybírat. Výběry vašich financí bohužel mohou být komplikovanější než dříve.

Také má příznivce hazardu právo si zrušit účet. Až vás vymažou z Rejstříku vyloučených osob, možnost vkladu a sázení se zpřístupní.

Pokud se dostanete na rejstřík vyloučených hráčů, váš účet se nezruší. Budete ale moct z něj jen vybírat.

Kdy dojde k výmazu z registru vyloučených osob z hazardních her?

Ideálně by to mělo fungovat tak, že z registru vás automaticky odstraní, jakmile pominou důvody, proč jste do něj byli zapsáni. Ministerstvo si ale může dát načas. Proto není na škodu „manuálně“ odeslat žádost k výmazu. Dokonce můžete kdykoli požádat o přezkoumání, zda jste v rejstříku uvedeni právem.

Pokud vás zapsali do registru hazardu kvůli insolvenci, vymažou vás po skončení insolvenčního řízení.

Dokonce i osoby, které se dobrovolně nechali na tuto „listinu“ zahrnout, mohou z ní také zmizet. Je ale třeba vyčkat minimálně rok od zápisu.Stále jde o příznivé podmínky: v některých státech platí, že jakmile se na listinu dobrovolně zapíšete, už vás nikdo nikdy nevymaže.

Po dobrovolném zápisu vás jen tak nevymažou z rejstříku

 

Jsem v exekuci. Dostanu se do rejstříku osob vyloučených z hazardu?

Je třeba rozlišovat mezi exekucí a insolvencí (úpadkem), která je vyhlášena na osoby, které při své snaze o oddlužení vyhlásily osobní bankrot. Tyto dlužníci se dostanou do insolvenčního rejstříku a odtud do rejstříku vyloučených osob z hazardu. Ale osoby v exekuci mohou neomezeně hrát.

Osoby v exekuci stále mohou zkoušet (neúspěšně) řešit svou situaci ve světě hazardu.

Můžou banky nahlížet do hazardního rejstříku?

Vstup do registru vyloučených hráčů je zapovězen jakékoli třetí straně, tedy i bance.

Nemyslete si ale, že banka neví o vašem sázení online. Finanční instituce našly vlastní cestu, jak zjisti, že jejich klient holduje gamblingu. Nepotřebují přístup do rejstříků státní správy. Jednoduše omrknou pohyb peněz na účtu klienta.

Jak se zapsat do registru vyloučených hazardních hráčů?

Možnost nechat se zapsat do rejstříku na vlastní žádost je vhodná pro osoby, které pociťují, že se jim sázení vymyká kontrole. Do registru vyloučených hráčů se může nechat zapsat každý. Stačí vyplnit elektronický formulář na webu Ministerstva financí. Systém vám poté automaticky vygeneruje žádost, kterou musíte podat na ministerstvo pomocí:

  • Datové schránky
  • E-mailu s elektronicky ověřeným podpisem
  • Pošty s úředně ověřeným podpisem

Nevíte si rady? Na stránkách MFČR najdete i obsáhlý návod, jak žádost podat.

Dobrovolně se zapsat na registr vyloučených hráčů není složité. Ostatně tím vládu jen potěšíte.

Jak ihned zjistím, jestli jsem v registru vyloučených hráčů?

Možná vás překvapí, že ministerstvo zápisu danou osobu neinformuje. Každý ale má právo požádat o výpis gamblerského rejstříku pomocí tohoto formuláře. Jinak řečeno, hazardní rejstřík není k dispozici široké veřejnosti ihned k nahlédnutí. Avšak každý má možnost k němu proniknout, je-li ochoten investovat určitý čas a úsilí.

Narozdíl od vězení, kde vás nepustí ven, při zápisu v hazardním rejstříku vás nepustí dovnitř.