Fáze gamblerství

Gamblerství, známé také jako patologické hraní, je závislost, která se může rozvinout velice nenápadně a mít devastující dopady na život hráče a jeho nejbližší okolí. Hazard může být do určité míry zábava pro speciální příležitost, pokud ale občasné vzrušení ze sázení přeroste v závislost, bez které hráč již nemůže žít, je potřeba tento problém řešit. 

Patologičtí hráči obvykle procházejí čtyřmi fázemi gamblerství, podle toho, jak se jejich problém s hazardem vyvíjí. Tyto fáze gamblerství odhalují varovné signály závislosti na hazardu, které vám mohou pomoci zjistit, zda vy, nebo někdo z vašich blízkých propadá gamblingu.

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Fáze gamblerství

Gamblerství, známé také jako patologické hraní, je závislost, která se může rozvinout velice nenápadně a mít devastující dopady na život hráče a jeho nejbližší okolí. Hazard může být do určité míry zábava pro speciální příležitost, pokud ale občasné vzrušení ze sázení přeroste v závislost, bez které hráč již nemůže žít, je potřeba tento problém řešit. 

Patologičtí hráči obvykle procházejí čtyřmi fázemi gamblerství, podle toho, jak se jejich problém s hazardem vyvíjí. Tyto fáze gamblerství odhalují varovné signály závislosti na hazardu, které vám mohou pomoci zjistit, zda vy, nebo někdo z vašich blízkých propadá gamblingu.


Čtyři fáze gamblerství

1. Fáze výhry

Fáze výhry je ta část hazardu, která mnoho lidí přirozeně přitahuje. Problém v této úvodní fázi přichází většinou s velkou výhrou, která vede ke vzrušení a pozitivnímu pohledu na hazard. Hráč ochutná, jaké to je vydělat rychlé a snadné peníze.

Hráč může získat pocit, že má pro hazard zvláštní talent a že výhry budou pokračovat. Začne hazardem trávit více času a utrácet více peněz, případně si vezme i půjčku, kterou vnímá jako investici s vidinou budoucích výher.

Charakteristické znaky fáze výhry

  • Občasné hraní a častější výhry.

  • Hazard je zábavná, sociální, vzrušující aktivita.

  • Hráč získává pocit, že je osobnost.

  • Představuje si, jak utratí vyhrané peníze.

  • Může začít vidět hazard jako způsob, jak vyřešit finanční potíže.

  • Vsazené částky a frekvence hraní narůstají.

  • V určitém okamžiku hráč zažije velkou výhru.

  • Hraní nabízí emocionální únik, vzrušení a život na hraně.

 

2. Fáze prohry

Vzrušení z výhry je následováno sérií proher, které v hráči zanechávají stejně silný zážitek. Závislí hráči se stále více soustředí na hazard, začnou hrát sami, půjčovat si peníze, vynechávat práci, lhát rodině a přátelům a nesplácet dluhy. A hlavně se snaží vyrovnat své ztráty.

Dostatečný počet malých výher může ve fázi prohrávání stále živit v hráči jeho sen a naděje na velké zbohatnutí. 

Během fáze prohry si mohou hráči najednou uvědomit, že kvůli hraní dluží velké peníze a do hazardu investovali mnoho prostředků, takže nemají na zaplacení účtů. To se snaží napravit dalším hraním. Hráč má představu, že pokud věnuje hraní dostatečný čas a peníze, po sérii proher zase naskočí na vlnu velkých výher, které jeho ztráty vykryjí. 

Rodina a blízcí přátelé si v této fázi začínají všímat, že peníze mizí. 

Charakteristické znaky fáze prohry

  • Začíná cyklus výher, proher a vyrovnávání ztrát.

  • Prohry jsou vysvětlovány jako smůla s „velkou výhrou" hned za rohem.

  • Žádná výhra „není dost" a sázky se stále zvyšují – hráč se snaží dohnat ztráty.

  • Problémy s placením účtů a pracovní morálkou.

  • Hráč skrývá své hazardní aktivity a lže, aby zakryl prohrané peníze.

  • Neúspěšně se pokouší omezit hraní nebo úplně přestat.

  • Hráč schovává peníze a stává se k nim více ochranářský.

  • Hráč začíná být posedlý a hraje až do poslední koruny.

  • Prodává věci a půjčuje si peníze, aby financoval hazard.

  • Rozčiluje se, když je konfrontován problémem s hazardem.

  • Změny osobnosti (hráč je více podrážděný, úzkostný a uzavřený).

  • Soukromý život se stává nešťastným.

  • Začínají záchranné aktivity od rodiny a blízkých.

 

Fáze gamblerství

Zdroj: Unsplash

3. Fáze zoufalství

Navzdory očekávání se velká výhra v sérii proher stále neobjevuje a rostoucí finanční ztráta vede k zoufalství. Patologičtí hráči ztratí veškerou kontrolu a místo ponaučení a omezení ztrát zdvojnásobí své snahy o výhru. Po hraní se cítí zahanbeni a vinni, ale nemohou přestat.

Jedinou cestu ze ztráty vidí v naprostém zaměření na hazard, což začne mít dopad na duševní zdraví hráče. Závislá osoba si začne tento neustálý stres vybíjet na ostatních. Pro fázi zoufalství jsou typické hádky, mylná obvinění a posedlost.

Může dokonce dojít k pokušení zapojit se do nelegální činnosti, aby se rychle získaly nějaké peníze. Důsledky závislosti na hraní gamblery doženou. Mohou přijít o práci, rozvést se nebo být zatčeni.

Charakteristické znaky fáze zoufalství

  • Posedlost hazardem.

  • Zanedbávání fyzického zdraví.

  • Neschopnost splácet dluhy.

  • Lítost, panika a odcizení od rodiny a přátel.

  • Ztráta reputace, přátel, rodiny, práce a majetku.

  • Tendence k nelegálním činům (zpronevěra, krádeže, pojistné nebo kreditní podvody.

  • Návrat k předchozím závislostem.

  • Obviňování ostatních včetně přátel, rodiny, vlády, kasina atd.

  • Častější myšlenky na sebevraždu.

 

4. Fáze beznaděje

Během předchozí fáze zoufalství, i když je to fáze hodně náročná a vážná, si hráč stále uchovává nějakou naději, že se věci ještě obrátí k lepšímu. V poslední fázi beznaděje ale gambleři dosáhnou skutečného dna a je jim jasné, že neexistuje žádná snadná a zřejmá cesta ven z těchto problémů.

Dluhy se nahromadily, životní úspory jsou utraceny a rodina a přátelé se možná již od tohoto chaosu odstřihli. Závislí hráči v této fázi nevěří, že by o ně měl někdo zájem, nebo že by mohli najít pomoc. Mohou sklouznout k drogám a alkoholu, aby otupili svou bolest.

Ti, kteří se propadnou do beznadějné fáze závislosti na hazardu, se pravděpodobně ocitnou úplně sami a mohou dokonce zvažovat sebevraždu jako jediný únik z této tragédie.

Charakteristické znaky fáze zoufalství

  • Risk možného zatčení za nelegální činy.

  • Zneužívání návykových látek a silné deprese.

  • Blížící se emocionálnímu zhroucení.

  • Manželské problémy mohou vést k rozvodu.

  • Finanční krach.

  • Pokusy o sebevraždu.

 

Čtyři fáze gamblerství jsou depresivní kroky, které vedou k téměř bezvýchodné životní situaci, depresi a zoufalství. Nicméně, i přes temnotu, kterou závislost na hazardu přináší, můžeme najít světlo na konci tunelu. V další části článku prozkoumáme čtyři kroky k zotavení ze závislosti na hazardu, které představil Dr. Jeffrey Schwartz.

Pokud se nacházíte vy nebo někdo váš blízký v některé fázi gamblerství, neváhejte požádat o pomoc. Nemusíte na to být sami, podívejte se na možnosti léčby gamblingu a kde hledat pomoc se závislostí na hazardu

 

Čtyři kroky k zotavení ze závislosti na hazardu

Dr. Jeffrey Schwartz, významný expert na OCD (obsedantně-kompulzivní poruchu) a autor knihy Brain Lock: Free Yourself from Obsessive-Compulsive Behavior, představil čtyři kroky, které jsou účinné nejen pro OCD, ale mohou být aplikovány i na zotavení ze závislosti na hazardu. Tyto kroky jsou založeny na principu sebeřízené terapie, která využívá schopnost mozku měnit se prostřednictvím neuroplasticity. Zde jsou tyto kroky podrobněji rozepsány.

Krok 1: Přejmenování (Relabel)

Tento krok vyžaduje, abyste si uvědomili a přiznali, že určité myšlenky a chování jsou výsledkem závislosti, a ne skutečnými potřebami nebo přáními. V kontextu závislosti na hazardu to znamená rozpoznat, že nutkání hrát není legitimní touha nebo potřeba, ale symptom závislosti. 

Tento proces pomáhá vytvořit jasnou hranici mezi skutečným já a závislostí, což umožňuje lepší kontrolu nad chováním.

Krok 2: Připisování (Reattribute)

Druhý krok spočívá ve zpochybnění a přeformulování původu nutkavých myšlenek a chování. U závislosti na hazardu to znamená pochopit, že silné nutkání hrát je způsobeno chemickými a neuronálními změnami v mozku, které byly vyvolány opakovaným hazardním chováním. 

Uznáním, že tyto pocity a chování jsou způsobeny závislostí, a ne vaší skutečnou vůlí nebo osobností, můžete začít měnit své reakce na tato nutkání.

Krok 3: Přesměrování (Refocus)

Ve třetím kroku jde o to, naučit se přesměrovat svou pozornost a energii na jinou, zdravější činnost, když se objeví nutkání hazardovat. Místo toho, abyste podlehli nutkání, vyberte si aktivitu, která je pro vás přínosná a naplňující, a věnujte se jí. 

To může být cokoli od fyzické aktivity, přes koníčky, až po trávení času s rodinou nebo přáteli. Klíčem je najít něco, co vás odvede od myšlenek na hazard a poskytne vám pocit uspokojení nebo úspěchu.

Krok 4: Přehodnocení (Revalue)

Poslední krok se zahrnuje hluboké přehodnocení a změnu, jak vnímáte nutkavé myšlenky a chování spojené s hazardem. Je to proces, při kterém si uvědomíte, že tyto myšlenky a chování nejsou důležité a nemají skutečnou hodnotu pro vaše životní cíle a blaho. 

Přehodnocením a devalvací těchto nutkavých myšlenek a chování můžete snížit jejich vliv na vaše rozhodování a chování.

Tyto čtyři kroky jsou navrženy tak, aby poskytovaly strukturovaný přístup k zotavení, který využívá sílu sebereflexe a sebekontroly. Je důležité si uvědomit, že zotavení ze závislosti je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a často také podporu od terapeutů a podpůrných skupin. Tyto kroky nejsou rychlým řešením, ale mohou poskytnout cenný rámec pro práci na překonání závislosti na hazardu.

 

Zdroje článku