Na MS v Kataru budou poprvé v historii rozhodovat také ženy

Roman Mráz

Roman Mráz

Na MS v Kataru budou poprvé v historii rozhodovat také ženy


Do začátku fotbalového mistrovství světa v Kataru zbývá ještě přibližně půl roku, ale už teď má Katar jisté minimálně jedno prvenství. Zápasy tamního světového šampionátu budou totiž poprvé v historii řídit také ženy. Komise rozhodčích nominovala na turnaj jako hlavní sudí Francouzku Stéphanii Frappartovou, dále Salimu Mukansangaovou ze Rwandy a také Japonku Jošimi Jamašitaovou.

Ženské rozhodčí na MS výsledkem několikaletého vývoje

Kromě zmíněné trojice byly na MS dále nominovány jako čárové rozhodčí ještě Neuza Backová z Brazílie, Mexičanka Karen Díazová Medinaová a Kathryn Nesbittová z USA. Podle šéfa komise rozhodčích FIFA a bývalého známého sudího Pierluigi Colliny je účast ženských sudí na mužském fotbalovém MS výsledkem několikaletého a postupného vývoje, který započal již před lety.

Tento trend započal před několika lety nasazováním ženských rozhodčí do mládežnických a mužských soutěží FIFA a který je důkazem, že rozhoduje kvalita a ne pohlaví.

Collina se dále vyjádřil ve smyslu, že by uvítal účast ženských rozhodčí i na dalších vrcholných fotbalových akcích.

Doufám, že nominace elitních ženských rozhodčí na důležité mužské soutěže nebude už brána jako senzace, ale jako samozřejmost.

Frappartová řídila duely i v Lize mistrů

Nejvíce zkušeností s mužským fotbalem má bezesporu Stéphanie Frappartová z Francie. Osmatřicetiletá rozhodčí má za sebou zápasy například z Ligy mistrů, či kvalifikace na světový šampionát. V roce 2019 řídila dokonce finále prestižního Superpoháru mezi Chelsea a Liverpoolem. Před pár týdny pro změnu pískala také finálové utkání francouzského fotbalového poháru mezi Nice a Nantes. Její kvality navíc ocenila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků, která ji v uplynulých třech letech vyhlásila nejlepší ženskou sudí na světě.

Francouzka Frappartová má zkušenosti i z Ligy mistrů

                                   Stéphanie Frappartová je považována za nejlepší ženskou rozhodčí na světě           zdroj: bangkokpost.com

Celkově se světového šampionátu v Kataru zúčastní 129 sudích, včetně videorozhodčích. Turnaj bude rozhodovat celkem 36 hlavních abritrů společně s 69 asistenty. Do výběru komise rozhodčích FIFA se tentokrát nedostal žádný český arbitr.