Los fotbalového MS v Kataru: domácí celek čekají Nizozemci, proti sobě také Španělsko s Německem

Roman Mráz

Roman Mráz

Los fotbalového MS v Kataru: domácí celek čekají Nizozemci, proti sobě také Španělsko s Německem


Páteční los základních skupin fotbalového mistrovství světa v Kataru proběhl v Dauhá a domácí reprezentaci přisoudil za soupeře celky Ekvádoru, Senegalu a Nizozemska. Turnaj v Kataru se bude konat kvůli vysokým teplotám panujícím v létě až na konci letošního roku mezi 21. listopadem a 18. prosincem. 

Mistrovství, které má několik prvenství, ale také mnoho odpůrců

Přidělení v pořadí 22. MS do Kataru vzbuzovalo kontroverze od začátku samotného zvolení této arabské země v roce 2010. Kritici poukazovali na nedodržování lidských práv v zemi a později také na vysoký počet úmrtí dělníků při stavbě stadionů a infrastruktury MS. FIFA oficiálně přiznala 38 zemřelých pracovníků, neoficiální čísla však hovoří až o tisícových ztrátách na životech. Mimo to bývá Katar také často spojován s extrémistickým hnutím Hamás.

Přes všechna zmíněná negativa, bude mít toto mistrovství několik prvenství. Například se bude jednat o první MS pořádané mimo klasický letní termín. V Kataru ovšem panují v těchto měsících nejen pro fotbal extrémně vysoké teploty dosahující až ke 40 °C. V listopadu a prosinci zde bývá přeci jen snesitelněji, zhruba kolem 20°C. 

Poprvé také bude pořádat nejsledovanější fotbalovou akci země, která se do její hlavní fáze nikdy neprobojovala. Nejdále se katarská fotbalová reprezentace dostala do čvrtfinále Mistrovství Asie v roce 2000.

Při samotném losu, který trval zhruba třičtvrtě hodiny, se prezident FIFA Gianni Infantino také vyjádřil k momentálně probíhajícímu konfliktu na Ukrajině.

Zastavte válku. Chceme turnaj, který spojí svět. Chceme šampionát míru.“

Paradoxem pak je, že poslední MS pořádalo právě Rusko, které bylo kvůli vojenské invazi vyloučeno z březnové baráže, ve které se mělo utkat s Polskem.

Šéf FIFA Gianni Infantino

                                               Šéf FIFA Gianni Infantino předává cenu v katarském Dauhá                     zdroj: sport.tiscali.cz

Turnaj zatím nekompletní, zbývají tři volná místa

Momentálně má turnaj jistých 29 účastníků. O zbylá tři místa se rozhodne v červnu v mezikontinentální baráži, ze které postoupí do hlavního turnaje vítězové následujících duelů: Kostarika - Nový Zéland a Peru - Austrálie/Spojené arabské emiráty a také vítěz dodatečné evropské baráže Wales - Skotsko/Ukrajina.

Samotný formát letošního MS je bez větších změn. Opět tu máme osm základních skupin, ze kterých postoupí do vyřazovací části turnaje dva nejlepší celky z každé skupiny. V play-off se bude hrát na jedno vítězné utkání. Zahajovací utkání obstarají národní týmy Nizozemska a Senegalu v pondělí 21. listopadu od 11:00 SEČ. Domácí Katar bude hrát až v pořadí třetí zápas konaný v tento den od 17:00 našeho času proti Ekvádoru.

 

Los základních skupin MS:

Skupina A: Katar, Ekvádor, Senegal, Nizozemsko

Skupina B: Anglie, Írán, USA, Wales/Skotsko, nebo Ukrajina

Skupina C: Argentina, Saúdská Arábie, Mexiko, Polsko

Skupina D: Francie, Peru/Austrálie, nebo SAE, Dánsko, Tunisko

Skupina E: Španělsko, Kostarika/Nový Zéland, Německo, Japonsko

Skupina F: Belgie, Kanada, Maroko, Chorvatsko

Skupina G: Brazílie, Srbsko, Švýcarsko, Kamerun

Skupina H: Portugalsko, Ghana, Uruguay, Jižní Korea