Hokejové stadiony v Česku: Budvar aréna v Českých Budějovicích


Dlouhé roky se budějovičtí hokejisté potloukali ve druhé nejvyšší soutěži. Teprve nedávno se probojovali zpět mezi elitu, kde se velmi dobře etablovali. A i pro oko diváka je to dobrá zpráva, byla by škoda, kdyby v naší nejvyšší lize chyběl tak vzácný stadion, jakým určitě je Budvar aréna v Budějovicích.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Letošní výročí a otevření stadionu

Letos je tomu už neuvěřitelných devadesát let, kdy byl na pražské Štvanici otevřen první zimní stadion s umělou ledovou plochou. Bratislava se však nenechala zahanbit a krátce poté byl otevřen stadion se stejným zázemím také v hlavním městě našich sousedů. Ve světle těchto událostí pak bohužel trochu zaniká, že právě stadion v Českých Budějovicích byl otevřen v roce 1946 a jelikož aréna na pražské Štvanici již nestojí a po rozpadu Československa se Bratislava stala hlavním městem Slovenska, je právě Budvar aréna nejstarší a stále fungující stadion u nás.

Přesný datum otevření je 27. října 1946 a křestem pro nový stadion bylo přátelské utkání mezi domácím AC Stadion České Budějovice a československou reprezentací. Vzhledem k možnosti pravidelného tréninku jdou výkony budějovických hráčů strmě nahoru a už pět let po otevření stadionu mohou slavit svůj zatím jediný titul v nejvyšší soutěži.

Zdroj: ticketportal.cz

Tragédie a lidská solidarita

Bylo tomu téměř šest let, co Budějovice slavili titul, když se chlouba nejen hokejistů ale i celého města ocitla v plamenech. Zimní stadion v Českých Budějovicích stihl rozsáhlý požár a hráči museli dohrávat sezonu 1956/57 nejen na cizích stadionu, ale dokonce si museli vypůjčit i dresy. Opět se ale ukázala neuvěřitelná solidarita lidí a na pomoc při rekonstrukci po požáru přicházely dary z celé země. I díky tomu byl stadion opět funkční v rekordně krátké době a začátek nového ročníku mohli diváci již přijít oslavit na svůj oblíbený stadion.

V roce 1966 se mohl stadion konečně pochlubit zastřešením a o třináct let později byla zřízena druhá ledová plocha, čímž se výrazně ulehčilo v zátěži té hlavní. Zatím nejnákladnější rekonstrukcí pak prošla Budvar aréna na začátku nového tisíciletí, když během let 2000-02 prošla výraznou modernizací, i za cenu toho, že by značně překročen původní rozpočet v hodnotě 235 milionů korun. Jistě to však stálo za to, budějovičtí se mohou pochlubit dlouhodobě jednou z nejlepších návštěvností u nás.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !