Finále Ligy mistrů 22/23: Tappara – Lulea

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Finále Ligy mistrů 22/23: Tappara – Lulea


Již za pár dní nás čeká vyvrcholení hokejové obdoby nejprestižnější fotbalové soutěže Ligy mistrů. Do finále se probojovaly dva skandinávské týmy, a zatímco Lulea bude hájit švédskou nadvládu nad soutěží, která trvá již čtyři roky, Tappara se pokusí navázat na triumf finského celku z roku 2018.

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !

Cesta do finále: Lulea

Lulea disponuje jedním z nejsilnějších celků v Evropě, o čemž se v základní skupině mohla přesvědčit i pražská Sparta. Ta se se švédským týmem střetla dvakrát a nezískala ani bod s hrozivým skóre 4:8. Je však třeba dodat, že o mnoho lépe na tom nebyly ani ostatní týmy. Lulea proletěla základní skupinou se ziskem sedmnácti bodů, aniž by prohrála zápas. Body ztratila pouze v posledním kole proti Aalborgu, když vyhrála v prodloužení.

Základní skupina také ukázala, že největší síla švédského klubu tkví ve vyváženosti na obou koncích hřiště. Zatímco dvaadvacet vstřelených branek během šesti zápasů znamenal průměr přes tři a půl branky na zápas, což je nadprůměrné, pouze jedenáct obdržených gólů říká, že Lulea nepustila v průměru více než dvě branky na zápas, tedy opět velmi silný nadprůměr. Právě o tuto konzistentnost se později mohla odrazit v těžkých bojí v play off.

Vyřazovací boje

Prvním soupeřem byl pro švédský klub v osmifinále silný Wolfsburg. Úvodní duel na hřišti soupeře však Lulea zvládla a odvezla si jednobrankové vedení, které doma po výhře 2:1 udržela. Ve čtvrtfinále pak čekal finský Jukurit, se kterým si Lulea dvakrát poradila již ve skupině. Ani v play off tomu nebylo jinak a po výsledcích 5:1 a 3:1 suverénně postoupila do semifinále.

Tam již čekala Frolunda, celek, se kterým se Lulea pravidelně utkává ve švédské nejvyšší soutěži a zároveň čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů. Že se bude jednat o vyrovnanou bitvu naznačil hned první zápas, který skončil nerozhodně 2:2. V odvetě se však Lulea mohla odrazit od podpory domácího publika a na nájezdy nakonec svého soka porazila.

Cesta do finále: Tappara

Cesta Tappary do finále Ligy mistrů je v mnohém podobná té, po která šla Lulea. I finský celek předvedl skvělý výkon v základní skupině, byť ztratil o dva body více. Spolu s Tapparou byla v základní skupině C také slovenská Bratislava, která však nezískala ani bod a skončila poslední. Tappara naopak ztratila body pouze po prohře v prodloužení se švýcarským Rapperswilem a poté až na nájezdy porazila německý Mnichov.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Tappara se stejně jako její finálový soupeř prezentuje výbornou obranou, v základní skupině dostala pouze devět branek a společně se Zugem a Fribourgem se řadila k nejlepším. O týmovém pojetí ofenzívy pak nejlépe svědčí fakt, že nejlépe si v kanadském bodování v týmu stojí Fin Tanus, který je však až na sedmačtyřicátém místě tabulky bodování. Znamená to, že Tappara je schopna skórovat prakticky s každou lajnou, která je právě na ledě.

Vyřazovací boje

Ani Tappara neměla ve vyřazovacích bojích na růžích ustláno. Hned v osmifinále narazila na nebezpečný Davos, který s velkou dávkou štěstí nakonec vyřadila po celkovém skóre 3:2. Dalším soupeřem bylo Rogle, poslední vítěz Ligy mistrů. Tappara nezvládla první utkání a na hřišti soupeře podlehla 2:3. Nutno však říci, že to byl právě finský celek, který byl v zápase lepší a disponoval vyšší kvalitou. Ta se pak ukázala v odvetě, když Tappara na domácím hřišti nedala Rogle šanci a po vítězství 5:1 postoupila do semifinále.

Semifinálový duel byl pak opticky mnohem vyrovnanější než ukazuje konečný výsledek. V prvním utkání Tappara v domácím prostředí vyhrála 2:0 a skvěle nakročila do finále. V odvetě pak vedl Zug ještě tři minuty před koncem utkání 2:1. To by jim však k postupu ani k prodloužení nestačila, tak švýcarský celek riskoval hru bez brankáře. Toho však Tappara dvěma slepenými góly využila a po vyrovnané bitvě postoupila do finále.

Finále Ligy mistrů 2022/23

V samotném finále se dá očekávat vyrovnaná bitva, ve které bude mít výhodu domácí prostředí švédská Lulea. Ta se sice na zápasy Ligy mistrů umí vyhecovat, na druhou stranu je však třeba říci, že v domácí soutěži se jí momentálně příliš nedaří. Nachází se na devátém místě a ještě bude muset hodně bojovat, aby se vůbec podívala do play off.

Tappara je na tom co se domácí soutěže týče opačně. V tabulce je druhá a účast v play off má již jistou. Může se tedy plně koncentrovat na finálový zápas. Jak již bylo zmíněno i výše, oba celky, které proti sobě 18. února nastoupí, disponují skvělou obranou, která bude hrát klíčovou roli. Pro sázkaře by tedy možná bylo dobré zaměřit se spíše na počet branek než na samotného vítěze vyrovnaného duelu.