Česko - Bělorusko (2. září, 20:45) - na co vsadit?


Kvalifikační skupiny o postup na MS v Kataru pokračují dalšími zápasy a Češi v nich narazí na Bělorusko a Belgii. Po důležitém dvojutkání bude následovat ještě přátelský zápas s dalším čtvrtfinalistou nedávno skončeného Eura Ukrajinou. Realizačnímu týmu se na poslední chvíli nakupily omluvenky, a tak jsou ve výběru Jaroslava Šilhavého hned čtyři nováčci. I přes absenci Patrika Schicka a několika dalších hráčů však zůstáváme pro domácí souboj s Běloruskem výraznými favority.

Kvalifikace na MS 2022: Česko - Bělorusko

Českému národnímu mužstvu vyšly úvodní dva duely kvalifikační skupiny "E" na výbornou. Nejprve deklasovalo oslabené Estonsko 6:2 a o tři dny později uhrálo cennou remízu 1:1 s Belgií. Poté ovšem přišla nečekaná porážka 0:1 ve Walesu a místo plánovaných sedmi bodů jsou čtyři a prozatímní druhé místo v tabulce za sedmibodovou Belgií. Wales a Bělorusko mají po třech bodech, oba celky ovšem mají zápas k dobru. Poslední místo patří Estonsku, které zatím nebodovalo.

Z původní nominace na zářijové zápasy vypadla trenérům hned pětice hráčů. Slávisté Kolář, Kúdela a Bořil scházejí kvůli zranění a stopeři Zima s Brabcem odletěli do zahraničí dojednat své přestupy. Došlo tedy na doplňování kádru a mezi vyvolenými se dostalo i na tři úplné novice. Premiérovou pozvánku si vysloužili brankář Jindřich Staněk a zadák Filip Kaša z Plzně a také sparťanksý obránce Tomáš Wiesner. Čtvrtým hráčem bez reprezentačních zkušeností je Milan Havel, který nechyběl už v původní nominaci.

Při pohledu na seznam absentujících hráčů to vypadá, že kromě útoku bude mít trenérský tým vrásky na čele také při skládání obranné řady. Kromě Kúdely, Bořila, Zimy a Brabce totiž stále chybí i Kalasův parťák z Eura Ondřej Čelůstka a Pavel Kadeřábek. V záloze chybí slávisté Masopust, Provod a Ševčík a z útočníků jsou ze hry kromě potrestaného Schicka také Krmenčík a Pekhart.

Romelo Lukaku v souboji s Tomášem Součkem při kvalifikačním utkání Česka proti Belgii

Zdroj: whufc.com

Česká nominace na reprezentační utkání s Běloruskem, Belgií a Ukrajinou:
  • Brankáři: Filip Nguyen (Slovácko), Jindřich Staněk (Plzeň), Tomáš Vaclík (Olympiacos),
  • Obránci: Vladimír Coufal (West Ham), Milan Havel (Plzeň), Václav Jemelka (Olomouc), Tomáš Kalas (Bristol City), Filip Kaša (Plzeň), Aleš Matějů (Brescia), Tomáš Wiesner (Sparta)
  • Záložníci: Antonín Barák (Hellas Verona), Tomáš Holeš (Slavia), Jakub Jankto (Getafe), Alex Král (Spartak Moskva), Jakub Pešek (Sparta), Michal Sadílek (Twente), Michal Sáček (Sparta), Tomáš Souček (West Ham), Jaromír Zmrhal (Slovan Bratislava)
  • Útočníci: Martin Doležal (Jablonec), Adam Hložek (Sparta), Stanislav Tecl (Slavia), Matěj Vydra (Burnley)

Bělorusové odehráli zatím pouze dva zápasy kvalifikace a oba byly naprosto rozdílné. V prvním duelu si poradili v domácím prostředí s Estonskem v poměru 4:2 a o tři dny později schytali hrozivý debakl 0:8 na půdě Belgie, a to domácí hráli s hodně pozměněnou sestavou oproti normálu.

Kostru mužstva tvoří převážně hráči z domácí Vysshaya Ligy, a tomu odpovídá i kvalita národního výběru. Svěřencům trenéra Kondratěva se po výprasku v Belgii nepovedl ani následující domácí přátelák s Ázerbájdžánem, kterému podlehli 1:2.

Češi by měli zápas i přes celou řadu absencí zvládnout a zvítězit, tato sázka se nám však vzhledem k nízkému kurzu nelíbí. Výhodný kurz (nad 1.90) vidíme v sázce nad 2.5 gólů a také v sázce na min. jeden gól v naší síti. Vzhledem k nesehranosti české obrany by se to Bělorusům mohlo za kurz 2.50 podařit.

OVER 2.5 gólů

Bělorusko dá gól