Zápas dne: Slavia - Legia (19:00)

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Zápas dne: Slavia - Legia (19:00)


Dnešním zápasem dne je první utkání play off o Evropskou ligu mezi pražskou Slavií a polskou Legií Varšava. Po vypadnutí z Ligy mistrů mají oba kluby příležitost proniknout do hlavní fázi druhé nejprestižější evropské soutěže. Na poraženého čeká nově vzniklá Konfederační liga. Slavia je v posledních letech pravidelným účastníkem evropských pohárů. V loňské sezóně EL dokonce dokráčela až do čvtrtfinále, ve kterém nestačila až na londýnský Arsenal. Její dnešní soupeř vypadl z předkol evropských pohárů již čtyřikrát v řadě, o motivaci má tedy postaráno.

Play off o EL 2021/22: Slavia - Legia (Pol)

Jasným kurzovým favoritem na postup je úřadující mistr FORTUNA:LIGY. Stejně to vidí i valná většina českých tipérů. V podobné pozici ovšem vstupovali sešívaní i do 3. předkola Ligy mistrů proti maďarskému Ferencvárosi a všichni víme, jak to dopadlo. Po nešťastné porážce 0:2 z maďarské metropole bylo domácí vítezství 1:0 z kategorie bezcenných. Chuť si slávisté spravili v Mladé Boleslavi, kde zvítězili 2:0 a protáhli ligovou šňůru bez porážky na 49 utkání.

Velkou nepříjemností pro domácí trenérský štáb je rozsáhlá marodka. Problémy sužují především ofenzivní hráče. Do zápasu určitě nezasáhnou Krmenčík, Ševčík, Olayinka ani Plavšič. Zdravotní problémy řeší také Jan Kuchta a Ivan Schranz. Navzdory zdravotnímu stavu svých svěřenců zůstává hlavní trenér Jindřich Trpišovský pozitivní: Kádr máme momentálně hodně široký a kvalitní, takže i při těch absencích je pořád kam sáhnout. Určitě poskládáme silnou základní jedenáctku s nějakými dalšími možnostmi, jak do utkání zasáhnout. Absencí je hodně, navíc jsou to důležití hráči. Ale kádr jsme skládali tak, abychom se s nimi vyrovnali. Absence v sezoně vždy přijdou, vždy někdo chybí,"

Pětinásobného mistra Polska z posledních šesti sezón čeká na evropské scéně již sedmý zápas, začínal totiž v 1. předkole LM. Po vyřazení norského Bodø/Glimt a estonské Flory Tallinn nestačila Legia ve třetím předkole na chorvatské Dinamo Záhřeb. Po remíze 1:1 z Chorvatska sice odjížděla s nadějnými vyhlídkami, o ty je ovšem připravil Franjič, který jediným gólem rozhodl o postupu chorvatského mistra.

O pikantní zápas půjde pro hostujícího útočníka Tomáše Pekharta, který v minulosti ve Slavii působil. V roce 2006 dokonce odešel z její juniorky do mládežnického týmu Tottenhamu. V "A" mužstvu kohoutů se ovšem nikdy neprosadil. V loňské sezóně naplno prodal svůj potenciál v polské lize, když s 22 góly suverénně ovládl tabulku střelců a vybojoval si i místo v kádru pro EURO. 

Slávisté domácí zápasy často neprohrávají. Výjimkou byl čtvrtfinálový zápas s Arsenalem, kterému podlehli po nepovedené první půli 0:4. Kurzy na její vítězství ovšem nejsou příliš lákavé. Co se nám naopak jeví jako dobrá příležitost, je kurz na méně než 2,5 branek v zápasu. Odvážnější mohou zkusit i UNDER 2.0 za 2.60 u Fortuny.

UNDER 2,5 gólů: