Slavia dnes zabojuje o Evropskou ligu, Plzeň a Jablonec o Konferenční ligu

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Slavia dnes zabojuje o Evropskou ligu, Plzeň a Jablonec o Konferenční ligu


Zatímco Slavia bude v Polsku odvracet vyřazení z Evropské ligy, Jablonec i Plzeň jsou již jednou nohou v Konferenční lize. Jako první svůj odvetný zápas rozehraje od 18. hodin Jablonec, který jde do odvety s luxusním náskokem 4 gólů. O hodinu později vyběhnou v Bulharsku na trávník fotbalisté Plzně a jako poslední do odvety vstoupí Slavia, jejíž úvodní výkop je naplánován na 21:00.

Žilina (Svk) - Jablonec, 18:00 (Konferenční liga)

Po prvním zápase, který jablonečtí ovládli 5:1, se může odveta jevit jako pouhá formalita, ve které si stačí pohlídat výsledek. Před bohorovným přístupem ovšem varoval zkušený trenér Jablonce Petr Rada už po prvním utkání: "Myslím si, že hráči vědí, o co jde. Jsme v půlce cesty. V Žilině hrajeme na umělé trávě, kde to bude určitě něco jiného. Bude to nepříjemné, k tomu kulisa. Pokud bychom tam začali jenom bránit, byla by to asi smrt. Myslím, že ve fotbale je všechno možné," prohlásil na tiskové konferenci.

Pokud Jablonec odvetu zvládne, půjde o historický úspěch, protože ještě nikdy se severočeši neprobojovali do hlavní fáze evropských pohárů z předkola. V roce 2018 postoupili do základní skupiny Evropské ligy díky třetímu místu v tabulce přímo. V případě, že se hostům podaří stvrdit postup, čeká na ně bonus za účast v základní skupině EKL ve výši zhruba 75 miliónů korun.

Předzápasové kurzy

 

CSKA Sofia (Bul) - Plzeň, 19:00 (Konferenční liga)

Také druhý český zástupce v Konferenční lize svůj domácí duel zvládl a do Bulharska odlétá s náskokem 2:0. Vedoucí tým české nejvyšší soutěže má po klinické smrti z 3. předkola, kdy udolal velšské TNS až po penaltách, nakročeno po dvou letech půstu opět do hlavní fáze evropského poháru.

Balkánský celek si kvůli účasti v evropských pohárech odložil tři ligová kola a v domácí soutěži zvládl z pěti duelů odehrát dva. V tom posledním si o víkendu připsal výhru 1:0 nad Blagoevgradem. To viktoriáni nezaháleli a zvládli plnou porci pěti zápasů. Možná poněkud překvapivě je z toho pět výher a první místo v tabulce.

Jednatřicetinásobný bulharský mistr ochutnal minulý rok Evropskou ligu (v tabulce s AS Řím, YB Bern a Kluží skončil se ziskem 5 bodů poslední) a rád by si podzim v evropských pohárech zopakoval, ovšem hráči Plzně oplývají sebevědomím a chtějí slibně rozehraný souboj dotáhnout ke zdárnému postupu: "Určitě máme kvalitu na to, abychom ve čtvrtek Sofii porazili," uvedl Filip Kaša

Předzápasové kurzy

Plzeňští hráči se radují v zápase proti CSKA Sofia

Zdroj: fcviktoria.cz

Legia Varšava (Pol) - Slavia. 21:00 (Evropská liga)

Nejtěžší úkol z českých týmů před sebou bude mít loňský čtvrtfinalista Evropské ligy Slavia. Po domácí remíze 2:2 je souboj s Legií stále otevřený. Více ze hry měli sice sešívaní, ovšem ke kýžené výhře to nevedelo, naopak Legia ukázala maximální produktivitu, když ze dvou střel mezi tyče vytěžila maximum.

Z návratu do evropských pohárů se může po odpykaném trestu radovat Ondřej Kúdela, který kvůli incidentu z osmifinále EL proti Rangers přišel i o EURO. Dalším navrátilcem do pohárové sestavy bude kapitán Jan Bořil, který na levém kraji obrany nahradí vykartovaného Oscara. Na domácí straně se zpět do tréninkového procesu zapojil bývalý slávista a nejlepší střelec polské ligy z loňské sezóny Tomáš Pekhart. Chybět naopak bude autor jedné branky z prvního duelu Josip Juranovič, který posílil Celtic.

Na vítěze utkání čeká prestižnější Evropská liga s kvalitnějšími soupeři a bonusem ve výši zhruba 92 miliónů korun za účast v základní skupině. Poražený se bude muset spokojit s Konferenční ligou a zhruba 75 milióny.

Předzápasové kurzy