MS v hokeji do 20 let: semifinále

České čekání na medaili z hokejového mistrovství světa juniorů se protáhne minimálně o další rok. Rozhodl o tom včerejší nepříliš vydařený výkon českých mladíků. Naše přemožitele, Švédy, čeká v sobotním semifinále tým Ruska. Ve druhém semifinále na sebe narazí Kanada a Finsko.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS v hokeji do 20 let: semifinále

České čekání na medaili z hokejového mistrovství světa juniorů se protáhne minimálně o další rok. Rozhodl o tom včerejší nepříliš vydařený výkon českých mladíků. Naše přemožitele, Švédy, čeká v sobotním semifinále tým Ruska. Ve druhém semifinále na sebe narazí Kanada a Finsko.

 


Švédsko - Rusko, 4.1., 15:00

V zápase, jenž nebude mít favorita, vyzvou naši přemožitelé ze Švédska jediný tým, který dokázali čeští hokejisté porazit - Rusko.

Švédové si dokráčeli pro postup sebevědomým a přesvědčivým výkonem a po zásluze zvítězili nad Českem 5:0. Naši hokejisté bohužel doplatili na nedisciplinovanost, která je srážela během celého šampionátu. Dvakrát jsme inkasovali v oslabení, jeden gól padl po nařízeném trestném střílení a jeden dokonce při naší početní výhodě. Čeští junioři tak skončí na sedmém místě. To jejich severský soupeř se může těšit na sobotní semifinále, ve kterém vyzve Rusko.

I Rusové svůj zápas s nevyzpytatelnými Švýcary zvládli a po vítězství 3:1 se mohou těšit na boje o devátou medaili z posledních deseti šampionátů. Hvězdou zápasu byl dvougólový střelec Dmitri Voronkov, který oba zásahy zaznamenal v přesilové hře. Na jeho první trefu z 22. minuty ještě dokázal odpovědět Jobin, jenž snížil začátkem 28. minuty. To však bylo ze švýcarské strany vše. Na druhé straně kluziště naopak ve 35. minutě překlopil stav na ruskou stranu po rychlém protiútoku Chovanov a o čtyři minuty později přidal svůj druhý gól Voronkov.

Danila Zhuravlyov v souboji se Sandro Schmidem

Zdroj: iihf.com

Jak jsme již zmínili, v prvním sobotním semifinále není favorit jasný. Jako důkaz přikládáme aktuální kurzy, z našich sázkových kanceláří.

Kurzy u Fortuny na zápas Švédsko - Rusko

Kurzy u SynotTipu na zápas Švédsko - Rusko

Kurzy u Tipsportu na zápas Švédsko - Rusko

 

Kanada – Finsko, 4.1., 19:00

Reprezentanti javorového listu budou mít příležitost vrátit svému soupeři porážku z loňského domácího šampionátu, kde nestačili na výběr Suomi ve čtvrtfinále.

 

Více o loňském šampionátu se dozvíte v našem článku MS v hokeji do 20 let: pohled do historie.

 

Vypadá to, že Kanaďané se po ostudné porážce 0:6 od Ruska již zcela vzpamatovali. Na vlastní kůži se o tom včera mohli přesvědčit mladí Slováci. Pro ty se vyvíjelo utkání slibně, neboť již po 53 vteřinách hry měli po vyloučení Footea k dispozici pětiminutovou přesilovku. Ta však zůstala nevyužita a na ledě začali úřadovat Kanaďané. Poprvé udeřili v sedmé minutě, jmenovitě jejich kapitán Barret Hayton, jenž zužitkoval přihrávku navrátilce do sestavy Lafrenierea.

 

Více informací o Lafrenierovi a dalších hvězdách turnaje se dočtete v našem článku MS v hokeji do 20 let: největší favorité.

 

Ve druhém dějství přidala Kanada další čtyři branky a rozhodla o osudu utkání. Postupně se trefili McMichael, Bernard-Docker, Foudy a Lafreniere. Začátkem třetí třetiny přidal svůj druhý gól v utkání Hayton. Jediný čestný úspěch slovenského týmu přidal ve 47. minutě Okuliar a stanovil tak konečnou podobu utkání. Kanada - Slovensko 6:1.

Kanaďané se radují po vstřeleném gólu

Zdroj: iihf.com

V repríze loňského finále Finska proti USA byl opět šťastnější evropský tým, který tedy může i nadále snít o obhajobě. Ve vyrovnaném zápase čekali diváci na první gól až do 45. minuty, kdy se při přesilové hře prosadil střelou z mezikruží Joonas Oden. U této branky nakonec zůstalo, takže Finové mohou po vítězství 1:0 slavit postup mezi nejlepší čtyři týmy turnaje.

Favorit večerního duelu je poměrně jasný, Fini však již jednoho severoamerického soupeře vyřadili, tak proč by nemohli překvapit znovu?

Související články:

MS v hokeji do 20 let

MS v hokeji do 20 let: pohled do historie

MS v hokeji do 20 let: hráčské rekordy 

MS v hokeji do 20 let: širší nominace českého týmu

MS v hokeji do 20 let: největší favorité

MS v hokeji do 20 let: čtvrtfinále