MS v hokeji do 20 let

Po dvanácti letech se na území České republiky vrací nejprestižnější hokejový turnaj juniorské kategorie. Mistrovství světa v hokeji do 20 let bude na přelomu roku hostit Ostrava a Třinec. V sérii článků vás postupně seznámíme s programem šampionátu, s jeho historií, s úspěchy českých mladíků, představíme vám největší favority na stupně vítězů a mnoho dalšího.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS v hokeji do 20 let

Po dvanácti letech se na území České republiky vrací nejprestižnější hokejový turnaj juniorské kategorie. Mistrovství světa v hokeji do 20 let bude na přelomu roku hostit Ostrava a Třinec. V sérii článků vás postupně seznámíme s programem šampionátu, s jeho historií, s úspěchy českých mladíků, představíme vám největší favority na stupně vítězů a mnoho dalšího.

 


Program MS v hokeji do 20 let 

O mistrovství světa hokejistů do 20 let bývá ve světě tradičně velký zájem, protože se na něm představují budoucí hvězdy draftu NHL. Často se také mluví o tom, že v zámoří se MS juniorů těší větší oblibě než květnový šampionát dospělých. Na oba zámořské celky narazí čeští mladíci již ve skupině. Kromě nich se český tým střetne ještě s Ruskem a Německem. Jak si v této nabyté skupině povedou domácí reprezentanti? A dokáží uhrát lepší výsledek než loňské čtvrtfinále? Leccos napoví první zápas skupiny, ve kterém nastoupíme na 2. svátek vánoční v 15:00 proti Rusku. Celý šampionát vyvrcholí v neděli 5. ledna medailovými souboji.

 

Program skupiny "A"

Program skupiny

 

Program skupiny "B"

Program skupiny

 

Závěrečný program MS

Čtvrtek 2. ledna:

10:00 - 1. zápas o udržení (Ostrava)

12:30 - čtvrtfinále (Třinec)

15:00 - čtvrtfinále (Ostrava)

17:30 - čtvrtfinále (Třinec)

20:00 - čtvrtfinále (Ostrava)

 

Sobota 4. ledna (Ostrava):

11:00 - 2. zápas o udržení 

15:00 - semifinále 

19:00 - semifinále 

 

Neděle 5. ledna (Ostrava):

11:00 - případný 3. zápas o udržení

15:00 - o 3. místo

19:00 - finále

 

Kdo jsou největší favorité šampionátu se dozvíte v našem článku "MS v hokeji do 20 let: největší favorité"

 

Dějiště šampionátu

"Česká" skupina se bude hrát v ostravské Ostravar Areně s kapacitou 10 004 diváků. Pokud český tým postoupí do čtvrtfinále, nastoupí zde ke svému zápasu 2. ledna ve 20:00 a v případě semifinálové účasti bude hrát 4. ledna v 15:00. Ostravar Arena bude kromě základní skupiny "B" hostit i všechny souboje o udržení, dvě čtvrtfinále, obě semifinále a nedělní souboje o medaile.

Ostravar Arena

 

Dějištěm skupiny "A"“ bude třinecká Werk Arena s kapacitou 5 400 diváků. V základní skupině se v ní představí obhájci zlata Finové, Švédové, Švýcaři, Slováci a Kazaši. Odehrají se tam i dvě čtvrtfinálová utkání.

Werk Arena

 

Vstupenky

Vstupenky na jednotlivá utkání můžete zakoupit ZDE.

Cena na zápasy v základních skupinách se pohybuje od 140 Kč. Vstupenky na utkání naší reprezentace koupíte za 290 Kč. Na finálové zápasy se budete moct dostat za 450 Kč.

 

Přípravné zápasy před MS

Hokejoví fanoušci budou moct vidět všech deset účastníků mistrovství světa ještě před samotným turnajem, a to v rámci přípravných kempů, které se uskuteční v České republice.

"U mistrovství světa juniorů je tradicí, že jednotlivé týmy absolvují závěrečné přípravné kempy přímo v hostitelské zemi a jako Česká republika nejsme výjimkou. Jelikož se dva duely odehrají v dějištích šampionátu, čili Ostravě a Třinci, bude to pro nás jako organizátory v podstatě test připravenosti obou arén," říká Markéta Štěrbová, generální sekretářka organizačního výboru juniorského šampionátu.

Rozpis přípravných zápasů:

19.12. Švýcarsko – Kanada (Brno, 17:30)

20.12. ČR – Švédsko (Frýdek Místek, 17:30)

21.12. Německo – Finsko (Brno, 17:00); Rusko – Kazachstán (Kravaře, 19:00)

22.12. ČR – Slovensko (Třinec, 14:30); Švédsko – USA (Český Těšín, 18:00)

23.12. Slovensko – Rusko (Žilina, 15:00); USA – Německo (Havířov, 17:00); Kanada – Finsko (Ostrava, 17:30)

 

MS v hokeji do 20 let 2019

Loňský šampionát, jenž hostila kanadská města Vancouver a Victoria, opanovali reprezentanti Finska, kteří ve finále porazili USA 3:2. V souboji o bronz si poradilo Rusko s překvapením turnaje, Švýcarskem, 5:2. Českým hokejistům se příliš nedařilo, ve čtvrtfinále byl nad jejich síly tým Spojených států.

Finský tým do 20 let

 

související článek: MS v hokeji do 20 let: pohled do historie

související článek: MS v hokeji do 20 let: hráčské rekordy

 

Maskoti MS

Světový šampionát v Ostravě a Třinci se neobejde bez svých maskotů – lvů Ťuka a Puka, které používá český hokej od roku 2016 jako maskoty národního týmu. Pro mistrovství světa juniorů dostanou lehce modernější design a jiná čísla dresů, než na která jsou zvyklí. Běžně lvíčci nosí čísla 47 a 98, jež symbolizují první vyhrané mistrovství světa a slavný triumf z olympiády v Naganu.

"Pro mistrovství v Ostravě a Třinci jsme jim dali lehce modernější vzhled a převlékli jsme je – na šampionátu se představí v dresech s logem na přední části a číslem 20 na zádech," uvedla Štěrbová.

Maskoti juniorského MS

 

Kde sledovat MS?

Zápasy českého týmu bude, jako již tradičně, vysílat ČT Sport, a vzhledem k tomu, že se mistrovství uskuteční v České republice, je pravděpodobné, že na obrazovkách české televize uvidíme i další utkání. Další možností, jak sledovat utkání, je, pustit si Tipsport TV.

 

Kde si můžete vsadit?

Ke zpestření zážitku ze sledování vám doporučujeme vsadit si u našich partnerských sázkových kanceláří. U některých si můžete vsadit s předstihem již nyní. Například Fortuna již má vypsané kurzy na první utkání základních skupin i na celkového vítěze. Vsadit si můžete také na to, zda bude nový mistr světa z Ameriky nebo Evropy.

Kurzy na zápasy na MS

Kurzy na vítěze MS

 

Mohlo by vás zajímat: 

MS v hokeji do 20 let: pohled do historie 

MS v hokeji do 20 let: hráčské rekordy

MS v hokeji do 20 let: největší favorité