MS v hokeji do 20 let: čtvrtfinále

Čeští hokejisté si i přes vysokou porážku od Kanady zahrají čtvrteční čtvrtfinále, ve kterém narazí na dosud neporažené Švédy. O tom, kdo bude v tomto souboji favoritem je zbytečné spekulovat, podívejme se na to, čím mohou naši hokejisté seveřany překvapit.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS v hokeji do 20 let: čtvrtfinále

Čeští hokejisté si i přes vysokou porážku od Kanady zahrají čtvrteční čtvrtfinále, ve kterém narazí na dosud neporažené Švédy. O tom, kdo bude v tomto souboji favoritem je zbytečné spekulovat, podívejme se na to, čím mohou naši hokejisté seveřany překvapit.

 


Švédsko - Česko, 20:00

Neuvěřitelná bilance 52 výher v řadě v základních skupinách zdobí juniorské hokejisty Tre Kronor. Celkem 13 let po sobě prošli mladí Švédové do čtvrtfinále bez jakéhokoli zaváhání. Ovšem ani to jim nedává jistotu postupu mezi nejlepší čtyři, vzpomeňme na loňský šampionát, kdy překvapivě vypadli ve čtvrtfinále se Švýcarskem.

Toto utkání vyvstalo na mysli i hlavnímu trenérovi české reprezentace Václavu Varaďovi, jenž v týmovém pojetí Švýcarska vidí potenciální zbraň, jak zastavit švédskou mašinu. "Švédsko i na minulém šampionátu lehce proplulo skupinou a následně padlo ve čtvrtfinále se Švýcary, kteří proti nim zahráli disciplinovaně, přitom od podlahy a vsadili na týmové pojetí," vzpomíná Varaďa.

Právě disciplinovanost je však zatím největší problém českého týmu. Ve včerejším zápase s Kanadou, který naši hokejisté prohráli 2:7, inkasovali hned pět branek v oslabení.

Další komplikaci představuje narůstající marodka českého týmu. Kromě zraněných Lauka a Jeníka nemohli odehrát poslední dvě utkání ve skupině ani brankářská jednička Dostál a útočník Šik. Včerejší zápas navíc nedohráli ani druhý brankář Pařík, který si poranil třísla, obránce Haš, jenž odstoupil po zásahu pukem a úplně v pořádku nebyl ani Plášek.

Určitou výhodu by mohlo představovat bouřlivé domácí prostředí, které zatím čeští fanoušci v Ostravar Aréně při zápasech domácího týmu vytváří. Ovšem spoléhat na to, že by to mohlo švédské mladíky zaskočit, nelze. Ti se naopak na skvělou atmosféru těší. "Tlak domácích fanoušků určitě zvládneme. Naopak to bude velká zábava hrát před tolika lidmi," těší se kapitán týmu Adam Ginning.

Při přípravě na zápas může český trenérský tým vycházet i ze vzájemného přípravného utkání, ve kterém naši mladíci na závěr přípravného kempu podlehli Švédsku 1:5. "Nějaké poznatky z toho zápasu jsme si odnesli my jako realizační tým, ale i všichni kluci. Nebral bych to ale nijak dramaticky. Samozřejmě výsledek nebyl dobrý, ale pokud budeme čtvrteční večer schopni předvést náš hokej a kluci dodrží, co si řekneme a dají si pozor na fauly, může to vypadat úplně jinak než před dvěma týdny," přemítá Varaďa.

Na zápas si můžete vsadit u některé z našich sázkových kanceláří. Výrazným favoritem na postup jsou Švédové.

 

Švýcarsko - Rusko, 12:30

Zde je favorit také jasný. Pokud Rusové ustojí roli favorita a nepodcení svého čtvrtfinálového soupeře, v soubojích o medaile by chybět neměli.

Rusové zahájili šampionát překvapivou porážkou s českým týmem 3:4, vše však odčinili ve druhém zápase skupiny, když smetli favorizovanou Kanadu vysoko 6:0 a připravili jí nejhorší porážku v dějinách juniorských šampionátů. Následně podlehli 1:3 Američanům a svůj postup museli stvrdit až v závěrečném utkání skupiny proti Německu. Od první minuty měli otěže zápasu pevně ve svých rukou a po vítězství 6:1 mohli oslavit svůj postup.

Švýcarsko není radno podceňovat. Ve skupině vyhrálo 3 zápasy včetně včerejšího souboje s Finskem (5:2) a zaslouženě postoupilo z druhého místa. Pro Švýcary to znamená o komplikaci méně, neboť se nemusí stěhovat do Ostravy, ale svůj souboj s Ruskem sehrají v třinecké Werk Areně, ve které odehráli svoji skupinu.

 

Kanada - Slovensko, 15:00

Slovenský národní tým

Zdroj: iihf.com

Souboj Davida s Goliášem. Úpadek slovenského hokeje je, bohužel, znatelný. Naši východní sousedé mohou být rádi za příznivý los, který jim do skupiny přihrál Kazachstán, přes který se po vítězství 3:1 do čtvrtfinále dostali. V dalších třech zápasech viditelně zaostávali a dostali od svých soupeřů pořádně naloženo. Jak jinak pojmenovat porážky 1:8 od Finska, 2:7 od Švýcarska a 2:6 od Švédů.

Kanadští mladící na úvod přehráli 6:4 USA. Poté však svým fanouškům připravili pořádný šok v podobě porážky 0:6 od Rusů. V následujících utkáních se podobnému excesu vyvarovali a porazili 4:1 Německo a 7:2 Česko.

 

USA - Finsko, 17:30

Nejvyrovnanější souboj slibuje repríza loňského finále mezi Američany a Finy. Silnějším výběrem na letošním turnaji disponují určitě Američané, kteří mají ve svém týmu prvního a třetího muže průběžného kanadského bodování turnaje. Jmenovitě Trevora Zegrase a Shanea Pinta. Finy zatím táhne především čtyřgólový Patrik Puistola a jeho kolega z druhého útoku Kristian Tanus.

Více o síle jednotlivých mančaftů se můžete dočíst v našem článku MS v hokeji do 20 let: největší favorité.

 

Kazachstán - Německo, 10:00

Kromě čtvrtfinálových duelů se v Ostravar Aréně uskuteční i souboje o udržení mezi favorizovaným Německem a Kazachstánem. Větší kvalitou oplývá německý výběr trenéra Abstreitera, který na turnaji předvádí velmi dobré výkony a připsal si i skalp českého týmu. Baráž o udržení se hraje na dva vítězné zápasy.

 

Související články:

MS v hokeji do 20 let

MS v hokeji do 20 let: pohled do historie

MS v hokeji do 20 let: hráčské rekordy 

MS v hokeji do 20 let: širší nominace českého týmu

MS v hokeji do 20 let: největší favorité