MMA v kostce. Proč jsou u nás bojové sporty populárnější?

Mixed Martial Art, MMA neboli chceme-li smíšená bojová umění je sport, který je v českých zemích na vzestupu. Proč tomu tak je, co lze čekat v následujících letech a jak v tomto odvětví sázet?

 

Co vše se v článku dozvíte?

  1. Historie Českého MMA
  2. Nejznámější promotéři MMA v Česku
  3. Jak sázet na zápasníky, a které parametry sledovat?
  4. Závěr
Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MMA v kostce. Proč jsou u nás bojové sporty populárnější?

Mixed Martial Art, MMA neboli chceme-li smíšená bojová umění je sport, který je v českých zemích na vzestupu. Proč tomu tak je, co lze čekat v následujících letech a jak v tomto odvětví sázet?

 

Co vše se v článku dozvíte?

  1. Historie Českého MMA
  2. Nejznámější promotéři MMA v Česku
  3. Jak sázet na zápasníky, a které parametry sledovat?
  4. Závěr

Historie Českého MMA

MMA Oktagon a celkově MMA v Česku je na vzestupu

Za jednoho z historicky prvních promotéru v České republice lze považovat organizaci GCF (Gladiator Championship Fighting), jež byla založena v roce 2010 a jako jedna z prvních vychovávala první generaci skutečně českých zápasníků. Že jste o ní neslyšeli? Není divu! Pro běžné diváky a širokou veřejnost je svět Českého MMA naprosto neznámým rybníkem.

Dále v roce 2012 byla založena i asociace smíšených bojových sportů v Česku (MMAA) zaštiťující řadu zápasu a hlavně pozitivní propagaci MMA na území republiky.

Do České republiky se svět smíšených bojových sportů dostával posledních 10 let pomalými, ale postupnými krůčky. Inspirace tohoto sportu k nám do značně míry přicházela hlavně ze zemí, jako je USA (UFC), Rusko (ACA), Polsko (KSW), Čína a střední východ. Ve svých začátcích byla česká MMA scéna silně podhodnocena a i nyní se stále nedokáže rovnat úrovní českého hokeje nebo fotbalu.  Avšak situace se mění.

 

Nejznámější promotéři MMA v Česku

Mezi celorepublikově nejznámější promotéry aktuálně patří organizace Oktagon, která dlouhodobě soutěžila o své první místo s organizací XFN. XFN se v poslední době dostala do velmi obtížné, hlavně mediálně obtížné, situace. Asi největší ránou pro XFN byl přechod Karlose Vémoly do konkurenční organizace Oktagon. Tak se stalo začátkem letošního roku a od té doby XFN pronásledovala série odchodů známých zápasníků.

Tak jako tak XFN stále žije a na jejich webu lze sledovat pozvánku na prosincové galavečery. V česku dále působí už méně známí promotéři jako je již zmíněná GCF a na amatérské úrovni nejznámější MMAA. Ještě méně známou organizací na české scéně je NoW (Night of Warriors), která se však v minulosti dostala do sporu s XFN, kvůli využití jejich loga na NoW pozvánkovém plakátu.

V česku působí řada promotérů a mnoho z nich vzniká v průběhu roku, ale jejich životnost je naprosto minimální. Proč tomu tak je a proč většina zápasníků dostává málo zaplaceno?

 

Rychlokvašní promotéři a málo placení zápasníci

Někteří promotéři českého MMA na svém jménu moc nepracují, škoda

V průběhu let na území Česka vzniká řada různých promo organizací, které však do roka a do dne skončí v zapomnění, bez zápasníků a bez peněz. Proč tomu tak je? 

Systém MMA zápasů ve svém základu funguje velice jednoduše jako jakýkoliv business. Je potřeba vydělat. Aby se tak stalo, je nutné mít spoustu diváků, ochotných zaplatit lístek. Diváka ale přiláká pouze šťavnatý zápas plný potu, agrese, mistrovských technik a krve. K tomu je potřeba zkušených a dobrých zápasníků. Jenže zkušený zápasník to musí dělat na full time a možná i víc.. Promotér musí tedy zápasníka dobře za zápas zaplatit. K tomu je však potřeba divák ochotný dobře zaplatit a jsme v začarovaném kruhu.

Do toho všeho je pro nově vznikající promotéry velmi obtížné přebít již silné domácí organizace, jako je XFN či Oktagon, a zaujmout něčím originálním a novým. Málokdo z malých promotérů umí i diváky nalákat, aby se přišli podívat. Málokterý zápasník se umí i prodat a udělat show. Většina amatérských zápasů proto vypadá, jako když se dva borci pouze válejí na zemi či se v postoji mlátí hlava na hlavu bez použití jakýchkoliv technik.

Uspět na poli MMA není vůbec jednoduché jak pro zápasníka, tak i pro promotéra.  Ale historii a stav českého MMA už nechme bokem. Tyto základní informace nám jakožto sázkařům plně vyhovují. Nás totiž hlavně zajímá, co při a před zápasem sledovat, abychom vsadili na dobrého borce, který nám přinese zisk.

 

Jak sázet na zápasníky a které parametry sledovat?

MMA zápas není jednoduché předem odhadnout. Zkušený sázkař lpí na detailech a historii zápasníka

Ze všeho nejdříve musíme celou naší sázku plně racionalizovat a v maximální možné míře redukovat efekt jezera Wobegon, princip možnosti a jistoty důsledku a poměr očekávané hodnoty vůči prospěšnosti.  Pokud sázíme, musíme vědět vždy proč zrovna na tuhle stranu. V případě zápasníků to bývá dvojnásob důležité, jelikož řada sázkařů se nechá strhnout svým fanouškovstvím a kvalitním trashtalkem zápasníka.

Hlavní parametry, které jsou pro nás důležité, jsou celkový počet výher a proher daného zápasníka za celou svou kariéru. Dále nás bude zajímat kolik výher či proher má daný zápasník v řadě za sebou. Ptáme se i, jak dlouhá je vlastně kariéra zápasníka. Je to zkušený hráč či nováček? Následně hodnotíme jeho dovednosti boje v postoji, na zemi, při wrestlingu i na pletivu.

Velmi důležitým faktorem při hodnocení šance na úspěch zápasníka je také i jeho síla v souvislosti s váhovou kategorií, ve které zápasí. Tlustý a slabý má vždy nižší šance na výhru než silný a hubený. Poměr svaloviny je dále důležitý, jelikož velké množství svalů rychle spotřebovává kyslík zápasníka a snižuje jeho celkovou kondiční vytrvalost během zápasu.

Sledujeme:

  • Počet výher a proher.
  • počet výher a propher v řadě za sebou.
  • Zkušenosti.
  • Schopnost ovládání bojových technik.
  • Sílu.
  • Kondiční vytrvalost.
  • Výšku.
  • Poměr svaloviny k váze

Při slabé kondičce hrozí riziko prohry v pozdější fázi zápasu. Každopádně i silný svalnatý zápasník může mít dobrou vytrvalostní kondici. Výška fightera hraje roli také, čím vyšší zápasník, tím delší ruce i nohy a tedy útočný dosah. Díky velkému útočnému dosahuje je šance, že vyšší zápasník vyhraje proti svému soupeři na body, jelikož mu tam pošle během zápasu tzv. jedničky (údery bez kombinace, které se ale počítají)

Všechny tyto parametry hodnotíme na základě odborných komentářů a hlavně na základě zhlédnutí předchozích zápasů daného zápasníka. To vše také uděláme a zhodnotíme u soupeře našeho favorita. Pokud vyplyne, že soupeř našeho oblíbence má vyšší šance na výhru a my toužíme po zisku, sázíme na prohru našeho oblíbence.

 

Závěr

Mysleli jste si, že sázení v MMA zápasech je jednoduché? Nikoliv! Je to dřina, ale zasloužená výhra stojí za to. Pokud vás dále zajímá jak redukovat různé výše zmíněné sázkařské faktory, přečtěte si náš článek o 5 důvodech, proč lidé sází a jak vyhrát.

 

Mohlo by vás zajímat

Karlos Vémola vs. Attila Végh. Na koho si vsadit v zápase století?

MS v ragby vrcholí. All Blacks berou bronz. Jak dopadne finále?

Sportovní akce v listopadu