KHABIB NURMAGOMEDOV: Neporažený ruský sparťan

Khabib Nurmagomedov. Soupeř, jehož pěsti ukončily sérii výher Connora McGregora. Khabib Nurmagomedov. Člověk, který z bídy a tvrdé disciplíny udělal svou sílu. Jaký je příběh doposud nikdy neporaženého MMA zápasníka?

 

Co se v článku dozvíš:

  1. Avar s medvědí kůží
  2. Vítězné začátky přinesly titul
  3. Khabib to ve svém životě málem vzdal
Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

KHABIB NURMAGOMEDOV: Neporažený ruský sparťan

Khabib Nurmagomedov. Soupeř, jehož pěsti ukončily sérii výher Connora McGregora. Khabib Nurmagomedov. Člověk, který z bídy a tvrdé disciplíny udělal svou sílu. Jaký je příběh doposud nikdy neporaženého MMA zápasníka?

 

Co se v článku dozvíš:

  1. Avar s medvědí kůží
  2. Vítězné začátky přinesly titul
  3. Khabib to ve svém životě málem vzdal

Avar s medvědí kůží

Píše se rok 1988 a ve městě Sildi v oblasti Dagestánu přichází na svět jeden z nejznámějších a doposud neporažených zápasníků MMA, Khabib Nurmagomedov. Už od útlého dětství si zažívá sparťanskou výchovu ze strany svého otce Abdulmanapa Nurmagomedova, bývalého šampióna v Sambu.

Život Khabiba během jeho dětských, ale i adolescentních let je pravidelně prokládán těžkostmi. V oblasti, kde vyrůstá, pravidelně dochází k teroristickým útokům. Horský terén i podnebí je náročné na zvládnutí a do toho všeho se už jako dítě tvrdě připravuje na zápasy v Sambu. Avarové jsou velmi bojový národ. Boj je díky pravidelným konfliktům a válkám v jejich krvi i do dnešní doby. Proto nikoho nepřekvapí, že Khabib ve svých 9 letech na podnět otce wrestluje s medvědem (video níže).

Khabib dále ve svých 15 letech začíná trénovat Judo a v 17 letech se opět vrací k Sambu. Není známo konkrétní období, ale někde mezi 15 – 20 rokem se Khabib často zapojuje do pouličních bitek, z čehož jeho rodina nemá radost.  Ze strany otce proto přichází tresty, fyzické i psychické, které jej udržují v disciplíně.

Život v Dagestánu není vůbec jednoduchý, pro každého mladého muže se zde vyskytují 2 hlavní možnosti. Buď se věnovat sportu nebo se přidat k radikálním militantním muslimům. Khabibův otec raději volí první variantu a o to nutkavěji a silněji nutí svého syna do tréninku, sportovní kariéry a vzdělání. Khabibův otec je také již vysloužilým veteránem ruské armády, což je an jeho způsobu výchovy znát. Khabibovi k radostnému životu ani nepomáhá jeho muslimské vyznání, které na něj uvaluje další a další pravidla k dodržování.

Khabib se zdržuje alkoholu, drog a jiných neřestí. Život plný omezení je frustrující, pakliže není koncentrován do jednoho bodu. U khabiba byl tímto jeho bodem svět bojových sportů a MMA. Díky tréninku v horských oblastech Khabib získal vysokou kondiční připravenost. Díky Sambu zase silné wrestlingové dovednosti, na základě kterých aktuálně poráží všechny postojaře, jako je třeba i Conor McGregor.

 

Vítězné začátky přinesly titul

Khabibův vstup do světa MMA byl a stále je velice netypický. Po prvním vyhraném souboji 13. září 2008 proti Vusalu Bayramovi dokázal 11. října téhož roku porazit hned 3 soupeře v jeden den na Pankrationu - Atrium Cup. V jeden měsíc tak Khabib dokázal předvést neskutečně brutální výkon a maximální připravenost.

Od té doby až do teď ani jednou neprohrál. Smlouva s UFC, která přišla v 2011, byla díky jeho výkonům jistá. Takového bojovníka si organizace nemohla nechat ujít.  V roce 2012 Khabib vyhrává svůj první zápas pod novou organizací a je hladový a chce další zápas. Ten také dostává a 7. Července nastupuje proti Gleison Tibauovi, o kterém hovoří, že to snad byl jeho nejtěžší soupeř.

Následně řada výher přiblížila Khabiba až k titulovému zápasu lehké váhy, konaného 7. dubna 2018. Khabib v ten den proti Al Laquintovi vyhrál a získal tak titul šampióna lehké váhy v UFC.

 

Khabib to ve svém životě málem vzdal

I když na to nevypadá, Khabiba od ukončení zápasení mezi léty 2014 – 2016 odrazoval pouze jeho otec, který dokázal do UFC dostat 4 bojovníky a vychoval pd svým trenérským vedením 20 sambo šampiónů. Khabib v tomto období musel na dva roky do „důchodu“ kvůli zraněním kolene, ramene a žeber, které si během toho času utržil. Avšak sva zranění překonal. Nicméně Bohužel už kvůli nim po několikáte nedošlo k velmi očekávanému zápasu mezi Khabibem a Tonym Fergunsonem, na který snad dojde 19. dubna 2020.