Jak vzniklo hazardní hraní

Pokud bychom si mysleli, že hazard je výdobytkem moderní doby, tak bychom se hluboce spletli. Hazardní hraní je staré jako lidstvo samo. Samozřejmě, že postupem času se hazardní hraní měnilo a těžko si někdo před sto lety mohl představit, že se s hazardního hraní stane způsob, jakým se lze dostat k pořádnému bohatství nebo naopak, jak se o vše připravit.

Pro lepší představu, kolik se točí v hazardním světě peněz vám přinášíme údaj z amerického sdružení heren a kasin, jenž udává, že v roce 2012 nechali gambleři v kasinech přibližně 37,3 miliardy USD. A to tu mluvíme pouze o kamenných kasinech a hernách, v online hazardu se točí další obrovské peníze.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Jak vzniklo hazardní hraní

Pokud bychom si mysleli, že hazard je výdobytkem moderní doby, tak bychom se hluboce spletli. Hazardní hraní je staré jako lidstvo samo. Samozřejmě, že postupem času se hazardní hraní měnilo a těžko si někdo před sto lety mohl představit, že se s hazardního hraní stane způsob, jakým se lze dostat k pořádnému bohatství nebo naopak, jak se o vše připravit.

Pro lepší představu, kolik se točí v hazardním světě peněz vám přinášíme údaj z amerického sdružení heren a kasin, jenž udává, že v roce 2012 nechali gambleři v kasinech přibližně 37,3 miliardy USD. A to tu mluvíme pouze o kamenných kasinech a hernách, v online hazardu se točí další obrovské peníze.

 


Co vše se ve článku dozvíte?

1) Prapočátek hazardního hraní

2) Zkoumání faktoru pravděpodobnosti a rizika

3) Co můžeme označit jako hazardní hru?

4) Historie karetních her

5) Co z historie víme o pokeru?

6) Historie rulety

7) Historie automatů

8) Nejstarší kasino na světě

9) Historie online kasina

 

Prapočátek hazardního hraní

O tom, že hraní hazardních her je letitá záležitost svědčí některé archeologické důkazy staré zhruba 40 000 let, které dokazují, že tehdejší lidé praktikovali hry obdobné dnešním kostkám, jen místo kostek používali různé kameny či zvířecí kosti.

Za historické důkazy hazardního hraní mohou být považovány některé egyptské malby, jež byly objeveny archeology v hrobkách a datují se do doby 3 500 let před Kristem. Na malbách bývají mužské postavy znázorňovány jako bohové, kteří vrhají kostky. Zda se skutečně jednalo o hazardní hru či například předpovídání budoucnosti pomocí kostek lze dnes stěží dokázat.

Jiné dochované zmínky o hazardu pochází z Číny a jsou staré přes 4 000 let. Další zmínky pochází z Dálného východu. O různých formách hazardních her jsou zmínky zhruba ze 7. století před Kristem. Z Mezopotámie pochází hra, kterou dnes známe pod názvem backgammon neboli vrhcáby. V Persii byly populární kostky; hraní v kostky se odtud rozšířilo do celého světa. Dokonce jsou zmínky o tom, že kostky rozhodovaly o osudu celých oblastí. Do prvního století našeho letopočtu se datuje spor mezi norským a švédským králem o území zvané Hissing. Jejich spor nakonec rozhodovalo házení kostek. O původu hracích karet se spekuluje. Existují názory, že pochází z Indie, Koreje či Číny. Historikové, kteří se přiklání k poslední možnosti mají za to, že karty se vyvinuly z čínských papírových platidel a peněz a podobně jako kostky sloužily kromě hraní i k věštění budoucnosti.

Mezi nejvášnivější hráče patřili bezpochyby Řekové a Římané. S Řeckem jsou spojeny první Olympijské hry. Kromě toho se na různých místech Starověkého Řecka organizovaly atletické soutěže, jejichž vítězové si také přišli na odměnu, ovšem sázky probíhaly především na tribunách. V antickém Římě se také sázelo ve velkém. Kromě sázek na sporty byly samozřejmě oblíbené gladiátorské zápasy či závody koňských spřežení.

Hazardní hry byly populární zábavou již před několika tisíci lety a stejně jako dnes se je pokoušely regulovat či omezovat různé státní či mravní instituce. Řekové v nich dokonce viděli nebezpečného protivníka pro fungování celého státu.

 

Zkoumání faktoru pravděpodobnosti a rizika

Renesanční lidé se vyžívali ve vědeckém zkoumání prakticky všeho, co zkoumat šlo, a tak není divu, že došlo i na hazard a s ním spojené riziko a pravděpodobnost. Můžeme tedy říci, že právě zde, byly položeny základy moderního řízení rizika, které je dnes využíváno nejen hráči, ale lidmi na druhé straně – bookmakery.Blaise Pascal položil základy vzniku moderní teorie pravděpodobnosti

Renesanční období se vyznačuje silným rozvojem vědy a obdobím velkých náboženských změn. I přestože bylo hazardní hraní v tehdejší Evropě velmi oblíbenou kratochvílí, někteří panovníci se v důsledku hazardu obávali páchání trestné a majetkové činnosti, a tak hazard potírali. Mezi nejznámější patřil anglický král Jindřich VIII., který, ač sám hazardu holdoval, zakázal jakékoli hazardní hry.

Do poloviny 17. století spadá tzv. kostkový problém francouzského šlechtice a vášnivého hráče Chevaliera de Mere. Tento problém, k jehož úspěšnému řešení přispěl francouzský matematik a fyzik Blaise Pascal, položil základy vzniku moderní teorie pravděpodobnosti. Teorii pravděpodobnosti postupem času matematikové proměnili v mocný nástroj, s jehož pomocí lze využívat a analyzovat informace, přičemž se nemusí jednat pouze hazardní hry, ale o užitečné kvantitativní metody, jež se uplatňují ve všech aspektech lidského života.  

 

Co můžeme označit jako hazardní hru?

Jelikož existuje několik definic hazardních her, vytyčíme si některá kritéria, na jejichž základě mohou být různé hry chápány jako hry hazardní.

Náhoda

Obecně lze hazardní hry definovat jako hry, jejichž výsledek záleží na náhodě. Zde ovšem narážíme na první velký problém, protože jistá míra náhody ovlivňuje prakticky všechny hry, třeba i sporty. Vezměme si třeba skoky na lyžích, u kterých se často říká, že je to větrná loterie. Stává se totiž velmi často, že špatné povětrnostní podmínky značně zhorší výkon excelentního závodníka a naopak. Za hazardní hry se obecně považují hry, u nichž je míra náhody velmi vysoká, což se ovšem u některých her dosti složitě rozhoduje. Míra náhody navíc bývá u stejného typu hry pro různé hráče rozdílná. Obvykle čím méně zkušený hráč, tím vyšší je míra náhody ovlivňující jeho výsledek a naopak, čím více si hráč osvojuje herní mechanismy, tím více eliminuje míru náhody.

Sázecí poměr

Dalším kritériem, podle kterého bývá hra posuzována jako hazardní, je nepříznivý sázecí poměr vůči sázejícím. To by znamenalo, že každá hra či sport, ve kterém je zaplacen pořadateli poplatek, tak bude považován za hazard. A naopak třeba takový mariáš, jenž se hraje o peníze, které ale zůstávají pouze mezi hráči, by za hazardní hru podle tohoto kritéria považován nebyl. Je tedy jasné, že toto kritérium na vymezení hazardní hry stačit nebude.

Výše sázek

V souvislosti s vymezením hazardních her se bere v potaz i výše sázek. Opět se však jedná o problematické kritérium, protože je velmi individuální a závislé na sociálních poměrech hráče. Jako příklad můžeme uvést loterii, která podle dvou výše zmíněných kritérií, je hazardní hra. Těžko však přemýšlet o člověku, který si jednou za měsíc podá Sportku, jako o hazardním hráči.

 

Z výše zmíněného vyplývá, že vymezení hazardních her je velmi komplikované a nejednoznačné.

 

Co na to říká zákon?

Co všechno patří podle zákona mezi hazardní hry

Podle zákona o hazardních hrách je taková hra definovaná takto: "Hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost." Mezi hazardní hry pak Ministerstvo financí řadí následující: loterie, číselné loterie, peněžitá/věcná loterie, okamžitá loterie, kursová sázka, totalizátorová hra, bingo, technická hra (výherní automat), živá hra, tombola a turnaj malého rozsahu. Hazardních her se mohou účastnit pouze osoby starší 18 let.

Některé hry však vyvolávají spory o to, zda je zařadit mezi hazardní či mezi dovednostní hry. Nejvášnivější debaty vedou s Ministerstvem financí zastánci pokeru. Jelikož některé západní státy úředně uznaly, že poker je hra dovednostní, tak se není čemu divit.

Situace v zahraničí

Jako první příklad uvedeme případ žalovaného Američana Lawrence DiCristina, jenž byl roku 2011 zatčen za to, že pořádá nelegální pokerové hry. V létě roku 2012 zamítl newyorský okresní soudce Jack Weinstein žalobu a zrušil rozhodnutí poroty o vině. Weinstein k tomuto případu nabídl 120 ti stránkové vyjádření, ve kterém zmiňuje, že o výsledku hry rozhoduje dovednost a nikoli náhoda, a proto případ nespadá pod IGBA (Illegal Gambling Business Act).  

Pokerovým hráčům dal za pravdu i soud ve Francii, který rozhodl o tom, že poker je dovednostní, a ne hazardní hra. U soudu vypovídali kromě profesionálních hráčů pokeru i matematici či šachisté. Ve Švédsku rozhodl Nejvyšší soud tak, že poker obsahuje jak prvek dovednostní, tak i prvek štěstí, a kromě toho záleží, o jakou variantu pokeru jde a jak dlouho je hrána.

Ještě na vyšší level se poker dostal v Brazílii. Tamní Ministerstvo sportu totiž uznává poker jako sport.

Dokonce i Vrchní soud v Indii, v jednom ze spolkových států – Karnátaka, rozhodl o tom, že poker není hazardní, ale dovednostní hrou.

Hráči pokeru jistě dají za pravdu, že i v této hře hraje náhoda svou roli, ovšem z krátkodobého hlediska, velmi totiž záleží na počtu odehraných her. V dlouhodobém časovém horizontu se totiž projeví skutečné dovednosti, kterými hráč oplývá, a krátkodobé výchylky, na které má štěstěna vliv, jsou tak potlačeny.

Situace v ČR

V České republice platí od 1. ledna 2012 novela loterijního zákona, která řadí poker mezi sázkové hry, při nichž rozhoduje o výhře či prohře náhoda nebo předem neznámá skutečnost. Zjednodušeně řečeno, poker je řazen mezi hazardní hry. Proti tomuto rozhodnutí se snaží bojovat Asociace hráčů pokeru a kurzových sázek: "Myslíme si, že by se mělo důsledně rozlišovat mezi hrami hazardními, kde má náhoda rozhodující slovo a dovednostními hazardními hrami, ve kterých může náhoda hrát jistou roli, ale podstatná část hry je ovlivněna schopnostmi a dovednostmi hráče. Takové hry by jistě měly být regulovány jinak než hry, ve kterých rozhoduje pouze náhoda."  

O této asociaci jsme váš již informovali v souvislosti s chystaným zákonem o zdanění výher

 

Historie karetních her

Karetní hry patři v kasinech mezi nejpopulárnější. Nejčastěji se hráči uchylují k blackjacku a baccaratu. Nejrozšířenější karetní hrou na světě je poker, a v našich hospodách je možné narazit na mariášové nadšence.Hrací karty pochází s největší pravděpodobností z Číny

Kde je původ karetních her není zcela jasné. V kapitole Prapočátek hazardního hraní naznačujeme, že o původu karet existuje více teorií, přičemž nejpravděpodobnější se jeví teorie o vyvinutí karet z čínských papírových platidel. O kartách, jež by se podobaly těm, které známe z dnešní doby se uvádí, že se jednalo o karty „Kwan pai“ ze skupiny tzv. peněžních karet. Stejně jako není příliš jasné, kde a kdy karty vlastně vznikly, tak zůstává záhadou, jak se karty rozšířily na evropský kontinent. Některé teorie nabízí vliv křižáckých výprav, mongolských nájezdníků, poutníků do Svaté země či cikánů. O původu karet nejvíce napovídá jejich název a podoba nejstarších dochovaných. Ve 14. a 15. století bylo pojmenování pro karetní hru v Itálii "naibi" a ve Španělsku "naypes". Tato slova pochází z arabštiny a hebrejštiny. Je tedy pravděpodobné, že velký vliv na rozšíření karet měla arabská kultura.

Zřejmě nejstarší dochovaná sada arabských karet pochází z 15. století a byla vyrobena v Egyptě. Nejstarší evropská zmínka o kartách pochází z druhé poloviny 14. století a nejstarší dochovaná evropská karetní sada vznikla na přelomu 20. a 30. let 15. století. V českých zemích nastal rozmach karetních her především po husitské revoluci.

 

Co z historie víme o pokeru?

O pokeru již bylo v tomto příspěvku napsáno hodně, především v souvislosti s jeho pochybným zařazováním mezi hazardní hry. Z pokeru se stal celosvětový fenomén a miliony hráčů po celém světě by s tímto kategorizováním nesouhlasilo.

Nejpřijímanější hypotézou o vzniku pokeru je v současnosti ta, že se poker vyvinul z francouzské hry poque. Poker samotný je pak záležitostí počátku 19. století. První záznamy o něm pochází z New Orleans, které Francie postoupila v rámci prodeje Louisiany Spojeným státům americkým. V té době se karetní hry hrávaly především v salónech a také na parnících.

První písemné zmínky o pokeru se objevují ve 40. letech. 19. století jako o hře s 20 kartami. Hrálo se s kartami od hodnoty 10 až po esa. Hru hráli čtyři hráči, přičemž každý z nich dostal 5 karet a následovalo sázecí kolo. Nejvyšší možnou kombinací byly čtyři esa.Doyle Brunson je jeden z nejlepších hráčů pokeru všech dob

Další rozšíření pokeru je připisováno občanské válce Severu proti Jihu, kdy se objevily další varianty pokeru.

Největší rozmach však nastal až o několik desetiletí později, konkrétně v 70. letech 20. století, kdy začala americká kasina pořádat pokerové turnaje a vzniklo neoficiální pokerové mistrovství světa, série pojmenovaná World Series of Poker (WSOP), jíž v současnosti každoročně v Las Vegas navštěvují desetitisíce hráčů.

Za jakéhosi kmotra, který se výraznou měrou podílel na zpopularizování pokeru je považován Doyle Brunson. Mimochodem autor jedné z nejslavnějších, ne-li té nejslavnější knihy o pokeru – Super Systém, která bývá občas označována jako taková pokerová bible. Poprvé vyšla v roce 1978 pod názvem "How I made Over $1,000,000 Playing Poker".

Chriss Moneymaker vyhrál Main Event WSOP v roce 2003 a nastartoval pokerový boomDalší skok vpřed znamenala léta devadesátá. V roce 1998 vznikla první pokerová online herna Planet Poker a o rok později se objevila na britských obrazovkách první pokerová show Late Night Poker. S rozvojem pokerových online heren a vysílání pokerových turnajů nastal ve 21. století velký pokerový boom, který eskaloval v roce 2003, kdy tehdy sedmadvacetiletý účetní z Tennessee Chris Moneymaker vyhrál v jedné z online heren vstupenku do Main Eventu WSOP (vrcholný turnaj WSOP) v hodnotě $10,000 a proměnil ji v celkové vítězství a odměnu $2,500,000. Nutno podotknout, že Moneymaker byl amatér a hrál svůj první živý turnaj v životě. Jeho úspěch proti profesionálům a s ním spojený příliv nových hráčů, kteří ho toužili napodobit, je dnes označován jako "Moneymaker effect".

 

Historie rulety

Tato oblíbená kasinová hra byla vyvinuta ve Francii. Zpočátku se hrálo bez typického kola tím způsobem, že se čísla losovala z pytle nebo hracích karet. Ono charakteristické kolo se začalo objevovat v pařížských kasinech koncem osmnáctého století. Ruleta se stala oblíbenou hrou po celé Evropě díky bratrům Francoisovi a Louisovi Blancovým. První jmenovaný získal roku 1863 herní licenci v Monaku a z Monte Carla udělal nejlepší kasino před 1. světovou válkou.

Dnes již do Monte Carla za ruletou jezdit nemusíte, jednoduše si ji můžete vyzkoušet v některém z našich kasin.

 

Historie automatů

Populární „bedny“ se začaly prosazovat koncem 19. století především v anglofonním světě, a to v Británii i Spojených státech amerických. První automat, jak jej známe dnes, byl vyroben v San Francisku a obsahoval tři válce, tahací páku a hru za minci. Na každém válci bylo deset symbolů a výplaty musely být vypláceny ručně. Tyto stroje byly posléze vylepšeny o postupně se zastavující válce, které zvyšovaly hráčovo napětí a o automatické výplaty.

Jak dříve vypadaly výherní automaty

V 60. letech využil výrobce automatů Bally pokrok v elektronice a proměnil automaty v blikající, hlasité a rychlé mašiny. Jeho automaty také obsahovaly přihrádku, do které při vítězství odsypávaly mince s typickým cinkáním, které známe z různých filmů či videoklipů.

V 80. letech vyvinul počítačový technik Inge Telnaes software, který řídil automaty na základě generátoru náhodných čísel místo fyzicky roztáčených válců. Tento software umožňoval nabízet obrovské jackpoty, a i přesto si zachovat ziskovost.

Wheel of Fortune je jeden z historicky nejoblíbenějších automatů

V roce 1992 představil Bally automat, ve kterém mohli hráči vybírat z více různých her. Postupně se zvyšovalo využití video animací, na přelomu tisíciletí již uměly automaty nabízet vyplacení více řad a spouštění bonusových událostí na nových obrazovkách (historicky nejpopulárnější automat Wheel of Fortune otevíral možnost roztočit kolo štěstí v případě, že hráči padla kombinace otevírající tuto bonusovou událost).

Kasina jsou věrna výherním automatům pořád, jde totiž o velmi výhodný zdroj peněz, tyto automaty jsou totiž programovány tak, aby byly ziskové. Pokud máte kasino daleko, a přesto si chcete vyzkoušet zahrát automaty, tak to vyzkoušejte v některém z našich ověřených online kasin.

 

 

 

Nejstarší kasino na světě

Dokázali byste si tipnout, jak je staré to vůbec nejstarší kasino?

Nejstarší kasino na světě se jmenuje Casino di Venezia a najdeme ho v italských Benátkách

Palác, který vidíte na obrázku je pojmenován Ca' Vendramin Calergi a nachází se v italských Benátkách. Byl dostavěn roku 1509 a právě v něm sídlí nejstarší kasino na světě – Casino di Venezia. Samotné kasino začalo v budově fungovat roku 1638 a hraje se v něm dodnes. Najdeme zde tradiční hry jako je ruleta, blackjack či baccarat a na své si přijdou i fanoušci výherních automatů.

Casinu di Venezia byl častým hostem například hudební skladatel Richard Wagner, který zde také zemřel. V budově se nachází kromě kasina také Wagnerovo muzeum.

 

Historie online kasina

Masivní rozmach a dostupnost internetu s sebou v 90. letech přinesly i první online kasina. V roce 1994 vydala vláda karibského státu Antigua a Barbuda upravila zákon a vznikla tam zóna volného obchodu a výroby, kde bylo dovoleno vydávat licence pro poskytování hazardu a nedlouho na to, v letech 1995 a 1996, začala vznikat první online kasina. Mezi ta úplně první online kasina se řadí Gaming Club Casino a InterCasino.

Popularita online hazardu rostla úměrně s rozvojem internetu. Neustále se zlepšoval software a design kasin, hráči byli odměňováni bonusy a jejich počet byl v řádech milionů. Vše se zlepšovalo a rostlo až do roku 2006, kdy americká vláda vydala zákon stavící hazard na internetu mimo zákon a od té doby začala být online kasina regulována po celém světě. K nám se regulace online hazardu dostala uzákoněním roku 2017 a od té doby musí mít všechny online kasina, všechny online sázkové kanceláře či všechny online pokerové herny českou licenci na provozování svých služeb. To mělo za následek odliv velkého množství zahraničních online kasin, sázkových kanceláří a pokerových heren. Na druhou stranu některé české sázkové kanceláře začaly provozovat svoje vlastní online kasina, na kterých, a nejen na nich, si můžete zahrát a získat k tomu zajímavý bonus k registraci.