Jak moc se dotýká nový daňový balíček hráčů?

Minulý týden prošel sněmovnou nový daňový balíček zvyšující daně v oblasti prodeje alkoholu, cigaret ale i hazardu. Největší Sázková kancelář v ČR je tak v ohrožení.

 

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Jak moc se dotýká nový daňový balíček hráčů?

Minulý týden prošel sněmovnou nový daňový balíček zvyšující daně v oblasti prodeje alkoholu, cigaret ale i hazardu. Největší Sázková kancelář v ČR je tak v ohrožení.

 


Sazka mění strategii

Příjmy Sazky jsou přímo propojené s cenovou výši tiketů a možných výher. To si vedení Sazky plně uvědomuje, a proto, než aby navyšovala ceny a měnila kurzy, škrtá výdaje. V jedné z položek těchto výdajů jsou však náklady na reklamu a marketing. Pakliže se největší Sázková kancelář v ČR rozhodne přestat investovat do reklamy, lze čekat snížené příjmy českých mediálních domů.

Sazka dokázala v rámci offline reklamy za letošního půlroku investovat do médií 41, 2 miliardy korun. Nejsou to malé peníze. A v čem, že je nový daňový balíček vlastně v nepořádku? Navyšuje daň zisku z loterií o 12 % z původních 23 % na 35 %.

Václav Friedmann: „Nechceme poškodit zákazníka“.

Sazka zdražovala přesně před pěti lety, kdy cenu celkového tiketu na sportku zdražila o 50 Kč z původních 170,- na 220,-. Mluvčí společnosti – Václav Friedmann potvrdil, že sazka nechce tikety zdražovat. Určitě dokážeme odhadovat, že je to jedna až z posledních, věcí, co by sazka mohla udělat. Otázkou však je, jak se s celou situací vypořádá.

Jednoznačně lze říci, že Sazka má hned několik možností, od méně příjemných po příjemnější. Mezi ty příjemnější určitě patří třeba zařazení nových výherních losů nebo rozdělení tiketu na dvě kategorie, dražší a levnější s tím, že každý by nabízel jinou relevanci výhry.

Avšak přece jen zákazník poškozen bude, ale Sazka ani jiné loterijní společnosti za to nemohou. Nový daňový balíček totiž ruší i osvobození výhry nad jeden milion korun od daně z příjmu. Nově tak platí, že milionová výhra z člověka milionáře neudělá.

 

Sazka není jediná

Jak již bylo zmíněno, nový daňový balíček se týká i alkoholu a cigaret. Což ve výsledku znamená, že nejvíce tohle vše odnese právě ten člověk, který si vsadil na zápas, šel do hospody si dát jedno dvě a během to si zašel ven na jednu dvě cigarety. Na takového člověka má tento nový daňový balíček ten největší dopad. Vyhraje méně, zaplatí více.

Postižené jsou i všechny podniky a prodejci prodávající alkohol, výrobci tabáku a řada dalších. Bohužel, každý se s tím bude muset vypořádat po svém.

Daňový balíček má chránit proti závislostem, to právě nedělá

Z grafu vyplývá, že online automaty jsou minimálním rizikem

Ještě před schválením celého balíčku bylo politické osazenstvo varováno mnoha odborníky, že dopad daňového balíčku nic kladného nepřinese. Řada politiků nutno podotknout, se jasně postavila na odpor a proti schválení hlasovala, bohužel byli však v menšině. A v čem je vlastně schválení balíčku špatné?

Vláda totiž ve svém vyjádření sděluje následující:

„Vláda bude při řešení problému závislostí prosazovat taková opatření, a to jak v oblasti prosazování práva, tak i v oblasti omezování poptávky, která povedou ke snižování škod a rizik spojených s problematikou závislosti na návykových látkách a hazardním hraní. Při řešení problematiky závislostí bude vláda uplatňovat národní politiku, která bude založena na vědeckých poznatcích a bude postavena na vyváženém uplatňování jak omezování nabídky a prosazování práva, tak omezování poptávky, tj. prevence, léčby a sociálního začleňování závislých osob,“ píše se v programovém prohlášení vlády. „Provedeme komplexní vyhodnocení aplikace nové regulace hazardních her přijaté v roce 2016 a na základě získaných poznatků případně navrhneme změny, které zajistí efektivní regulaci a správu daně z hazardních her, zejména internetového sázení,“

Jediné, co daňový balíček dělá je, že zvyšuje daň na loterii - sportka, u které prokazatelně závislost nevzniká. Závislost vzniká na automatech, ale i zde lze velmi pochybovat, že by zvýšení daně přineslo nějaký užitek. Jediné, co se reálně děje, je, že společnosti, kterých se zvýšená daň týká, buďto zvýší své ceny nebo sníží investice.

Snížené investice znamenají menší příjem někde jinde a tím pádem i nižší zisky na daních z příjmu. Jestliže Sazka omezí investice do médií, média na daních odvedou jednoduše méně.

Balíček nenásleduje rady odborníků

Od roku 2017 je v ČR platný regulační zákon o hazardních hrách, jenž si klade za cíl snížit negativní dopadu hazardu. Před schválením zákona bylo parlamentu ČR dodáno i doporučení odborníků, jak by měl zákon vypadat a co vše by měl zahrnovat. Dané doporučení rozdělovali hry do jednotlivých kategorií, jako je loterie, kurzové sázení, či automaty. Podle míry možného dopadu jednotlivých kategorii byla navržena i míra jejich zdanění.

Nově schválený balíček logiku dodaného doporučení naprosto ignoruje a daní si vše podle toho, jak potřebuje. To by se dalo pochopit, pokud by v programovém prohlášení vlády nestál závazek o snížení dopadu hazardu. Vláda se takto dostává do kontradiktní situace sebe sama a nelze říct, co tím přesně sleduje.

Schválený balíček hráčům nijak v ničem nepomůže. U rizikových her daň nezvyšuje a u těch nejméně rizikových naopak ano. Otázkou však je zda vůbec zvyšování daní na alkohol, cigarety nebo hazard někoho od těchto návyků odradí. Dozajisté to odradí mladší lidi, pro které se tyto komodity stanou nedostupnější, ale nezabrání to nikomu se k tomu vrátit v budoucnu.

 

Mohlo by vás zajímat

Profesionální sázkař se zadarmo neuživí. Jak na to?

MMA v kostce. Proč jsou u nás bojové sporty populárnější?

Sportovní akce v listopadu

5 důvodů proč lidé sází a jak se vyhnout prohře!