Esport pomáhá v boji proti koronaviru

Zdeněk Utrhlička

Zdeněk Utrhlička

Esport pomáhá v boji proti koronaviru


Sportovní a veškeré živé kulturní události se z důvodu šíření koronaviru ruší. To ovšem (částečně) neplatí pro esport, který se může vždy přesunout čistě na online platformy. Organizátoři jsou si toho dobře vědomi a rozhodli se tuto výhodu využít v boji proti zákeřné nákaze.

Každý se k pandemii staví po svém. V České republice například veřejnost šije z vlastní iniciativy roušky a alespoň částečně se snaží zmírnit jejich nedostatek.

Pomocnou ruku se rozhodl nastavit také ukrajinský organizátor esport akcí WePlay! Esports. Ve dnech 20. až 26. března pořádá turnaj ve hře Dota 2 WeSave! Charity Play, jehož veškerý výdělek bude věnován na boj proti viru COVID-19.

Akce se zúčastní celkem 24 týmů ze všech koutů světa, které budou rozděleny do 6 patřičných regionů. Do každého regionu poputuje 20 000 $ na charitativní účely, celkem tedy 120 000 $.

Přispět budete moci i vy, diváci. Během přenosů můžete posílat finanční dary libovolné velikosti, které budou taktéž použity pro boj s koronavirem. Celková suma se tak může vyšplhat (a pravděpodobně vyšplhá) mnohem výš.

Účast v charitativním turnaji potvrdily ty nejlepší a nejznámější organizace. Jmenujme například americké Evil Geniuses, evropský Team Secret, dvojnásobné obhájce The Internationalu OG, ukrajinský velkoklub Natus Vincere nebo čínský power house PSG.LGD. Turnaje se zúčastní také Slovák Oliver „skiter“ Lepko v barvách týmu CR4ZY.

O komentář a zábavu mezi zápasy se postarají profesionálové jako Jorien „Sheever“ van der Heijdenová, Owen „ODPixel“ Davies, Troels „syndereN“ Lyngholt Nielsen, Trent MacKenzie, Shannon „SUNSfan“ Scotten a další.

Turnaj se koná formou jednoduchého pavouka na dvě vítězné mapy. Kompletní seznam týmů a rozlosování do pavouka naleznete níže.

WeSave Evropa WeSave CIS
WeSave Severní Amerika WeSave Jižní Amerika
WeSave Čína WeSave Asie

Živý přenos můžete sledovat střídavě od 11.00 a 12.00. A pokud vám to situace umožňuje, můžete svou troškou přispět k poražení nepřítele.