Conor McGregor: Vzestup a pád krále

Znám díky svým agresivním trashtalkům, i přesto jej řada jeho fanoušků vnímá jako vysoce inspirativní osobnost. Conor McGregor je celosvětová ikona MMA. Člověk, který se z nuly vypracoval úplně nahoru, aby jako zářná hvězda spadl z nebe zpátky na zem. Jaký je příběh a důvody pádu Conora McGregora?

 

Co se v článku dozvíš:

  1. Z instalatéra hvězda MMA
  2. Sláva mění osobnost
  3. Žádné kontrakty, pouze whisky
  4. Porážka s Khabibem
  5. Co bude s Conorem dál?
Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Conor McGregor: Vzestup a pád krále

Znám díky svým agresivním trashtalkům, i přesto jej řada jeho fanoušků vnímá jako vysoce inspirativní osobnost. Conor McGregor je celosvětová ikona MMA. Člověk, který se z nuly vypracoval úplně nahoru, aby jako zářná hvězda spadl z nebe zpátky na zem. Jaký je příběh a důvody pádu Conora McGregora?

 

Co se v článku dozvíš:

  1. Z instalatéra hvězda MMA
  2. Sláva mění osobnost
  3. Žádné kontrakty, pouze whisky
  4. Porážka s Khabibem
  5. Co bude s Conorem dál?

Z instalatéra hvězda MMA

Píše se rok 2008 a mladý Conor McGregor, jemuž je teprve 20 let, se ve svém rodném městě živí jako instalatér. Avšak duší a srdcem je to bojovník. Pravidelně chodí trénovat box, vedle kterého cvičí také karate, thaibox, kickbox a další bojové sporty. V tomtéž roce svádí svou první bitvu proti Garymu Morrisovi na Cage of Truth 2, kde v postoji exceluje a vyhrává na TKO. Do konce roku 2012 se účastní dalších 13 zápasů, přičemž pouze ve dvou z nich prohrává. V roce 2013 s celkovým skóre 14:2 podepisuje smlouvu s organizací UFC a 6. srpna téhož roku  vyhrává svůj debutní zápas pod novým promotérem proti Marcusu Brimageovi.

Conor McGregor je jednoznačně jednou z nejkontroverznějších postav celého světa MMA. Svou popularitu si vydobyl nejen díky vyhraným zápasům, ale i trashtalkům, skrze které zvládl své soupeře veřejně ponížit. Přezdívaný jako MYSTIC MAC dokázal předpovědět s vysokou přesností výsledky svých zápasů. V lidech jeho sebevědomí, inteligence a znalosti budily neskutečnou motivaci a sílu. V Irsku vyzdvihl svět MMA jako nikdo předtím a pro Iry se stal národním symbolem.

Conor McGregor s irskou vlajkou sedídcí na plotu oktagonu

Jen málokdo, když jako slunce stoupá nahoru vzhůru, dokáže sebou do výšin vzít i ostatní, které miluje. Conor to dokázal. Během svých nejlepších let kariéry využil své slávy a nemalých finančních prostředků na podporu mladých Irů, žíjcích v USA bez domova.  Conor budil emoce, jelikož je i sám prožíval. Například v rozhovoru pro TSN se rozbrečel, když hovořil o příběhu svého nemocného fanouška, jehož jedno z poslendích přání bylo mluvit s Conorem po telefonu. Hvězda světa MMA si také získala oblibu díky pravidleným příspěvkům na charitu a celkové podpoře Irů doma i v zahraničí.  Avšak nic netrvá věčně. Po roce 2016 věci začínají nabírat strmý pád a řada fanoušků jej opuští. Z národní ikony se stává symbol ostudy... Proč?

 

Sláva mění osobnost

Zlomovým bodem v příběhu Conora byl jeho rematch s Natem Diazem. Po výtězné odvetě se Conor stal neuvěřitelně arogantním. Dle mnohých mu jednoduše peníze a sláva vstouply do hlavy. Chování Conora vyvrcholilo na tiskové konferenci UFC 205 (video pod textem), kde se Conor snažil hodit židli na svého příštího soupeře – Eddiho Alvareze. Sice v zápase Alvaraze porazil s kompletní dominancí, ale z jeho chování před a po zápase řada fanoušků radost neměla. O to víc Conorová dobrá pověst trpěla, když médii proletěla zpráva o jeho možné nevěře.

Po výhře nad Alvarazem se Conor ještě víc změnil. Začal se oblékat jako milionář, na konferencích byl neadekvátně agresivním a jeho trashtalky už nebyly vtipné jako předtím. Mnoho jeho zastánců si začalo všímat, že něco není v pořádku. V tomto stavu se připravoval na boxerský zápas s Floydem Mayweatherem, který prohrál. Tato prohra dále dláždila jeho cestu k branám ďáblovým, které ho dostaly do vězení, napadání starších osob a pletkám s mafií.

Žádné kontrakty, pouze whisky

Po porážce s Floydem se Conor začal více soustředit na své podnikání mimo ring a vyhlásil, že jde do důchodu. Více propagoval svou modní značku AM a přišel se svou vlastní whisky, Proper No. Twelve. Celkově přestal podepisovat kontrakty na zápasy a vypadalo to, že svět MMA opustí. Avšak přišla změna. A tou změnou bylo "vyfackování" jeho kamaráda  Artema Lobova Khabibem Nurmagomedovem. Je obecně známým faktem, že Lobov byl a stále je dlouholetým Conorovým přítelem a sparing partnerem, který mu pomáhal v přípravě na zápasy.  Ponížení Artema Khabibem Conora doslova vyprovokovalo a způsobilo, že Conor souhlasil se zápasem proti Khabibovi, který vnímal jako mstu za svého přítele.

Psychické napětí obou fighterů vyvrcholilo ke známé „potyčce“, při které Conor hodil vozík na autobus převážející Khabiba s dalšími zápasníky. Conor byl hned po útoku vzat do vazby, souzen a propuštěn s roční podmínkou. Hlavně ale přišel o podporu velkého množství fanoušků. Návrat Conora do MMA byl v naprosto opačném duchu jako jeho vstup do něj.

 

Porážka s Khabibem

vysílený Connor McGregor vs. naštvaný Khabib Nurmagomedov

Jak bývá zvykem, před každým pořádným zápasem se koná tisková konference. Zápas s Khabibem si vysloužil dokonce dvě. Avšak obě byly pro Conora naprostou mediální a společenskou potupou. Na první konferenci byl Conor na Khabiba přehnaně agresivní, předváděl se a následně mu nabízel svou whisky, i když věděl, že je Khabib muslim. Konference tak byla pro Conora fiasko. Na druhou konferenci dokonce dorazil pozdě, což Khabibovi nedalo a předčasně z ní odešel se slovy - "15 minut jsem zde a ten chlap se ani neukázal. Je to velká neúcta."

V obou případech Conor jednoznačně ukázal nakolik si Khabiba neváží a dle mnohých to bylo už za hranou. Zde už nešlo o vtip, inteligentní provokaci ani dobrý trashtalk.

Následný zápas s Khabibem dopadl v Conorův neprospěch. Po porážce s Khabibem je části Conorových fanoušků už celkem jedno jak na tom Conor je, podstatné pro ně je, aby ještě více nepotupil cnostný odkaz, který v letech 2015 a 2016 vybudoval. I přesto to vše Conora řada lidí uznává a jeho fanouškovská základna je velká, i když mnohem menší než v minulosti.

 

Co bude s Conorem dál?

Budoucnost Conora je nejistá. Jedná se snad o toho nejlepšího zápasníka světa MMA, avšak svět bojových sportů mu nejenom mnohé dal, ale i vzal. Během svého působení v UFC se Conor dokázal zaplést s Mafií, stanout před soudem a několiknásobně porušit zákony.  Nicméně hlava UFC, Dan White, věří, že Conora v ringu ještě uvidíme. Co se ale reálně stane, ukáže až čas. V minulosti Conor ukázal, že je celkem nepředvídatelným elementem. Ani samotný Dan White nepočítá s tím, že by najednou Conor zůstal mimo svět kauz.

 

Mohlo by vás zajímat

Karlos Vémola: Chci odvetu, sen se mi zhroutil

MMA v kostce. Proč jsou u nás bojové sporty populárnější?

Karlos Vémola vs. Attila Végh. Na koho si vsadit v zápase století?

MS v ragby vrcholí. All Blacks berou bronz. Jak dopadne finále?