Přehled českých medailových nadějí pro ZOH 2022

Na předchozích zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu získala naše výprava dvě zlaté, dvě stříbrné a tři bronzové medaile a stala se tak druhou nejúspěšnější v historii (první zůstává Soči 2014 s osmi medailemi). Jaké jsou vyhlídky českých sportovců pro nadcházející XXIV. zimní olympijské hry v čínském Pekingu? Kdo by měl patřit k hlavním tahounům české výpravy a od koho se naopak příliš nečeká?

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Přehled českých medailových nadějí pro ZOH 2022

Na předchozích zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu získala naše výprava dvě zlaté, dvě stříbrné a tři bronzové medaile a stala se tak druhou nejúspěšnější v historii (první zůstává Soči 2014 s osmi medailemi). Jaké jsou vyhlídky českých sportovců pro nadcházející XXIV. zimní olympijské hry v čínském Pekingu? Kdo by měl patřit k hlavním tahounům české výpravy a od koho se naopak příliš nečeká?


Nejvyšší cíle

S velkými ambicemi odjíždí do Pekingu dvojnásobná olympijská vítězka z Pchjongčchangu Ester Ledecká. Česká závodnice, která se svými zlaty z lyžařského super-G a snowboardového paralelního obřího slalomu nesmazatelně zapsala do olympijské historie, by na své úspěchy jistě ráda navázala.

Minimálně na snowboardu bude opět patřit k hlavním favoritkám závodu. Čtyřnásobná celková vítězka SP paralelních disciplín ve snowboardu se na prkno vrátila týden před Štědrým dnem a po roční pauze zaznamenala jedno druhé místo a jedno vítězství, čímž zaokrouhlila svůj počet triumfů ve Světovém poháru na rovných dvacet. Nezapomínejme ani na dvě vítězství v závodech SP v alpském lyžování, v němž se také prodrala mezi absolutní špičku. Na únorovém MS vytěžila dvě čtvrtá místa (ve sjezdu a super-G), takže stále je, kam se posunout. Bez šance Ledecká nebude ani v kombinačním závodě.

   
   
 
Zlatá Ester Ledecká v super-G v Pchjongčchangu

Zlatá Ester Ledecká v super-G v Pchjongčchangu (zdroj: idnes.cz)

Velké šance na medaili by za normalních okolností měla i snowboardcrossařka Eva Samková. Dvojnásobná olympijská medailistka (zlato v Soči 2014 a bronz v Pchjongčchangu 2018) si však při prosincovém závodě Světového poháru družstev zlomila oba kotníky a její účast na olympiádě je zatím ve hvězdách.

Od Vancouveru 2010 jsou čeští fanoušci zvyklí na pravidelný přísun medailí z rychlobruslení. Šest ze sedmi rychlobruslařských medailí má na svědomí legenda tohoto sportu Martina Sáblíková, která by ráda ve svých čtyřiatřiceti letech ještě alespoň jednou okusila pocit, jaké to je, pověsit si na krk olympijskou medaili. „Když se z Číny vrátím s plackou, budu přešťastná,“ představila si zasněně začátkem listopadu v rozhovoru pro idnes.cz.

Dalším želízkem v ohni bude biatlonistka Markéta Davidová. Úřadující mistryně světa z vytrvalostního závodu potvrdila, že jí tento typ závodu sedí hned zkraje sezóny, kdy ho ovládla v rámci úvodní zastávky SP v Östersundu. Od té doby se čtyřiadvacetiletá rodačka z Jablonce dostala v individuálních závodech mezi nejlepší desítku ještě dvakrát a aktuálně ji v hodnocení Světového poháru patří 11. místo. Výrazný progres zaznamenala v letošní sezóně také Jessica Jislová, jíž patří 21. místo. A z formy obou českých reprezentantek může těžit také ženská a smíšená štafeta. Ve dvou dosavadních štafetových závodech skončily české ženy na 7. a 8. místě, což je oproti předcházejícím sezónám znatelné zlepšení. Nejlepší z českých mužů je na celkovém 27. místě Michal Krčmář. „Bimbo“, jak se sympaťákovi z Vrchlabí přezdívá, moc dobře ví, jaké to je, odjíždět ze ZOH s medailí. V Pchjongčchangu vybojoval stříbro ve sprintu.

Vstupní bonus u MostBet

Kapitolou samou pro sebe bude turnaj hokejistů. Celý svět se těšil na návrat hráčů z NHL po osmi letech pod pět kruhů a ono z toho zase sešlo. Tentokrát je na vině omikron, alespoň tak to prezentují představitelé nejslavnější hokejové ligy světa. Pravdou je, že NHL přišla vinou nové varianty koronaviru o mnoho zápasů z prosincového programu a dalším pozastavením soutěže kvůli olympiádě by prodělala spoustu peněz. Vedení soutěže se tedy rozhodlo pro nepopulární krok a účast hráčů na ZOH zrušilo. Olympijský hokejový turnaj tak přijde podruhé v řadě o svůj punc výjimečnosti. Je pravda, že šance českých hokejistů na úspěch se díky tomuto rozhodnutí rapidně zvýšily, žádný fanoušek si však neúčast zámořských hráčů nepřál. Naši hráči budou obhajovat čtvrté místo z Pchjongčchangu. Na medaili z olympiády čeká český hokej od Turína 2006, kdy v souboji o třetí místo porazili čeští hokejisté 3:0 Rusko.

Čeští hokejisté po prohraném utkání o bronz na ZOH 2018

Zklamaní čeští hokejisté po prohraném utkání o bronz na ZOH 2018 (zdroj: idnes.cz)

Kdo může překvapit

Kromě mužského turnaje budeme mít poprvé v historii zastoupení také v ženském hokejovém turnaji. České hráčky si historický postup vybojovaly v olympijské kvalifikaci v Chomutově, když postupně porazily Norsko, Polsko a Maďarsko. Na turnaji se představí ve skupině s Čínou, Japonskem, Švédskem a Dánskem. O tom, že naše reprezentantky nejsou úplně bez šancí, svědčí dvě čtvrtfinálové účasti z posledních dvou světových šampionátů.

O své místo na slunci by ráda zabojovala také skeletonistka Anna Fernstädtová. Její letošní výsledky však medailovým myšlenkám příliš neodpovídají. Nejlépe se jí dařilo v posledním závodě SP v německém Altenbergu, kde obsadila osmou pozici. To je prozatím její jediný výsledek v TOP 10 v letošní sezóně. Celkově patří pětadvacetileté závodnici ve Světovém poháru 16. místo. 

Životní sezónu prožívá český běžec na lyžích Michal Novák, kterému patří v průběžném hodnocení SP třinácté místo a mohou za to i dvě pátá místa z patnáctikilometrové trati, kterými se blýskl ve finské Ruce a norském Lillehammeru.

Michal Novák

Michal Novák (zdroj: idnes.cz)

Bez šancí na hezké umístění není ani slalomářka Martina Dubovská. Devětadvacetiletá závodnice se blýskla například šestým místem ve finském Levi a v celkovém pořadí disciplíny jí patří jedenácté místo.

Formu jako hrom má česká rychlobruslařská „dvojka“ Nikola Zdráhalová, jež má na předchozí olympiádu dobré vzpomínky. V závodě s hromadným startem vybojovala osmé místo a pokud jí vydrží aktuální forma, může svůj výsledek ještě vylepšit. Pětadvacetiletá svěřenkyně trenéra Nováka zazářila především na posledních prosincových závodech SP v kanadském Calgary, kde si postupně vylepšila osobní rekordy na tratích 1 000 m, 1 500 m, 3 000 m a 500 m a jako jediná rychlobruslařka si vybojovala účast na olympiádě v pěti různých disciplínách. Kromě výše zmíněných bude startovat ještě v závodě s hromadným startem. „Nejen že máme další závodnici, která bojuje o nejvyšší příčky, ale nad jejími výkony a všestranností se podivuje celý rychlobruslařský svět. Klobouk dolů, Niky,“ vysekla své nástupkyni poklonu Martina Sáblíková.

200 Kč zdarma u Chance za registraci

U ostatních českých sportovců by byla medaile velmi nečekaným, ale o to milejším překvapením. Ale proč ne? Ve sportu se přeci zázraky dějí dnes a denně. S Ester Ledeckou před minulými hrami také v super-G nikdo nepočítal (kurz na její vítězství se pohyboval okolo 100:1) a vracela se jako dvojnásobná olympijská vítězka.