Program zimních olympijských her 2022

XXIV. zimní olympijské hry se uskuteční od 4. do 20. února 2022 v čínském Pekingu. Půjde o druhou zimní olympiádu konanou na asijském území v řadě. V roce 2018 se pořadatelství ZOH zhostil jihokorejský Pchjongčchang. V tomto článku vám přinášíme detailní přehled o programu pekingské zimní olympiády.

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Program zimních olympijských her 2022

XXIV. zimní olympijské hry se uskuteční od 4. do 20. února 2022 v čínském Pekingu. Půjde o druhou zimní olympiádu konanou na asijském území v řadě. V roce 2018 se pořadatelství ZOH zhostil jihokorejský Pchjongčchang. V tomto článku vám přinášíme detailní přehled o programu pekingské zimní olympiády.


Program soutěží na zimních olympijských hrách 2022

Hry budou oficiálně zahájeny v pátek 4. února 2022 slavnostním ceremoniálem pořádaném na pekingském Národním stadionu (Beijing National Stadium) známém též jako Ptačí hnízdo. Na stadionu s aktuální kapacitou 80 000 diváků se konaly také letní olympijské hry v roce 2008 či mistrovství světa v atletice 2015.

Závěrečný ceremoniál, který olympijské hry slavnostně ukončí, se uskuteční v neděli 20. února.

Úvodní ceremoniál ZOH je sice naplánován na 4. února, jak tomu však již tradičně bývá, tak některé sporty se rozjedou předem. Konkrétně půjde o turnaj smíšených dvojic v curlingu, který začne ve středu 2. února, ženský hokejový turnaj startující 3. února a kvalifikaci jízdy v boulích začínající rovněž 3. února. 

   
   
   
Jízda v boulích

Zdroj: idoneusa.com

Jiné časové pásmo

Kdo sledoval předešlé zimní olympijské hry v Pchjongčchangu nebo nedávné letní olympijské hry v Tokiu, tak jistě ví, že bude muset počítat s velkým časovým posunem i pro olympiádu v Pekingu.

Čína je sice geograficky rozdělená do čtyř časových pásem, všichni její obyvatelé však používají stejný čas. Oproti České republice se v Číně nestřídá letní a zimní čas, takže rozdíl mezi naším a čínským časem se odvíjí i podle ročního období. V létě jsou Číňané oproti nám napřed o šest hodin a v zimě o sedm. Abychom snadno spočítali, kolik je v Číně aktuálně hodin, stačí k našemu času přičíst šest, potažmo sedm hodin. Oproti světovému času je Čína napřed o osm hodin, její čas se tedy udává jako UTC+8 (GMT+8).

Vzhledem k sedmihodinovému časovému posunu je tedy zřejmé, že většina závodů a zápasů se bude odehrávat v našich nočních a ranních hodinách.

Vstupní bonus u 22bet

Sportovní odvětví

Na ZOH v Pekingu se bude rozdělovat celkem 109 sad medailí v 15 různých sportech. Oproti Pchjongčchangu se program rozroste o sedm nových disciplín, které byly vybrány s ohledem na genderovou vyváženost. Mezi nové disciplíny patří soutěže mužů a žen v Big Airu (freestyle lyžování), smíšené závody ve snowboardcrossu, short tracku, akrobatickém lyžování, skocích na lyžích a jednomístný bob žen

Nejvíce sad medailí se rozdá v rychlobruslení (14), akrobatickém lyžování (13) a běhu na lyžích (12). V alpském lyžování, biatlonu a snowboardingu je naplánováno celkem 11 medailových závodů. Pro short track je připraveno 9 sad medailí, pro krasobruslení a skoky na lyžích 5,  pro boby a saně 4, pro curling a severskou kombinaci 3 a po dvou si rozdělí skeleton a lední hokej.

Nejštědřejším dnem bude úterý 10. února. To je na programu celkem 10 finálových disciplín.

Největším lákadlem zimních olympijských her v Pekingu bude jednoznačně hokejový turnaj, a to především díky účasti hráčů z NHL, kteří se pod pěti kruhy představí po osmi letech. Vrchol mezinárodní hokejové sezóny vypukne 9. února v 9:40 utkáním Rusů se Švýcary. Češi svůj úvodní duel rozehrají po nich. Od 14:10 nám bude soupeřem Dánsko. Finále je na programu 20. února od 5:10.

Na program jednotlivých sportů se podívejte na přiloženém obrázku.

Kalendář ZOH 2022 v Pekingu

Zdroj: wikipedia.org