Definitivní rozhodnutí! Olympiáda bude bez hráčů NHL


Zástupci severoamerické hokejové soutěže v čele s Garym Bettmanem se rozhodli, že hokej v Pekingu bude bez účasti hvězd ze zámořské NHL. Černé předpoklady se tak nakonec staly smutnou realitou a návrat hokejistů z NHL na olympiádu se minimálně o čtyři roky prodlouží.

Situace v USA a Kanadě není dobrá

Hokejoví fanoušci z celého světa se těšili, že po osmi letech opět uvidí pod olympijskými kruhy hvězdy z NHL. Naposledy se tak stalo na olympiádě v Soči 2014. Dlouho to vypadalo, že tomuto plánu nestojí nic v cestě. Jenže v naší době koronavirové je vše nejisté a věci se mění doslova z minuty na minutu. A ikdyž ještě před pár dny běžela zámořská soutěž na plné obrátky a podle plánu, tak nyní je v situaci, kdy kvůli covidu netrénuje téměř třetina týmů z NHL, přes sto hráčů je nakažených a desítky zápasů musely být odloženy. Nikdo navíc netuší, jak dlouho tento stav bude trvat a případná pětitýdenní karanténa pro nakažené hráče v Číně také není to, co NHL v nabité olympijské sezóně potřebuje. 

Vyjádření vedení NHL

Nejzazší termín do kterého mohla NHL zrušit vyslání svých hvězd na olympijské hry v Pekingu bez sankcí, byl stanoven na 10. ledna. Situace se však kvůli omikronu poslední dny v severní Americe rapidně zhoršila a komisionář Gary Bettman nepopulární rozhodnutí okomentoval slovy:„NHL respektuje a obdivuje touhu hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje nejlepších. Čekali jsme tak dlouho, jak bylo možné, abychom učinili toto rozhodnutí a zároveň jsme zjišťovali všechny dostupné možnosti, jak umožnit našim hráčům zúčastnit se zimních olympijských her v roce 2022.“

Komisionář NHL Gary Bettman.                                                                                                                                                   zdroj: nhl.com

Zklamaný Stamkos přijde o druhou olympiádu

Smutní nejsou jen fanoušci. Pro plno hráčů z NHL by byla olympiáda splněným snem, který už možná nikdy nevyjde. Kanadský reprezentant Steven Stamkos nemohl kvůli zranění reprezentovat Kanadu v Soči a nyní přijde o další olympiádu: „Když jsem byl malý, snil jsem o tom, že získám Stanley Cup, což se mi podařilo. Ale přejete si i reprezentovat svou zemi na olympiádě a získat zlatou medaili. To je něco, co už pravděpodobně nebudu mít možnost dokázat.“ Jeho reprezentační kolega Sidney Crosby se zúčastnil dvou olympiád, ze kterých si přivezl dvě zlaté medaile, přesto je také zklamaný:„Měl jsem štěstí, že jsem byl na dvou olympiádách. S klukama, kteří tuto šanci nedostali, soucítím. Není to něco, co byste mohli zažít v příštím roce nebo za pár měsíců. Jsou to zážitky na celý život, kterých jako sportovec moc nezažijete. Je to nešťastné.“ Český hokejový brankář Petr Mrázek měl být v Pekingu českou brankářskou jedničkou a ani on neskrýval zklamání:„Reprezentovat Česko na olympiádě byl a stále je můj sen, takže mě to hodně mrzí. Bohužel se tu situace každým dnem zhoršuje, čím dál víc týmů do toho padá. To byl v kombinaci s hrozící několikatýdenní karanténou v Číně jak pro NHL tak i pro nás hráče velký problém. Naděje se každým dalším dnem rychle zmenšovala a toto rozhodnutí se dalo čekat.

Příští šance v roce 2026

Další příležitost startovat pod olympijskými kruhy tak bude pro hokejisty z NHL až v roce 2026 na olympiádě v italském Miláně. Mezinárodní hokejová federace IIHF se totiž dohodla se zástupci severoamerické NHL na účasti zámořských hráčů nejen pro hry v Pekingu, ale i na dalších olympijských hrách.