Přehled sportovišť zimních olympijských her 2022

Start XXIV. zimních olympijských her se nezadržitelně blíží a my vám při té příležitosti přinášíme přehled olympijských sportovišť. Některé stadiony již atmosféru olympijských her okusily v roce 2008, kdy se v Pekingu konala letní olympiáda. Jiné areály byly pro změnu vybudovány speciálně pro potřeby zimní olympiády. Na podrobný přehled se podívejte v našem článku.

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Přehled sportovišť zimních olympijských her 2022

Start XXIV. zimních olympijských her se nezadržitelně blíží a my vám při té příležitosti přinášíme přehled olympijských sportovišť. Některé stadiony již atmosféru olympijských her okusily v roce 2008, kdy se v Pekingu konala letní olympiáda. Jiné areály byly pro změnu vybudovány speciálně pro potřeby zimní olympiády. Na podrobný přehled se podívejte v našem článku.


Pekingská zóna

Čínská metropole je historicky prvním městem, ve kterém se kdy konaly letní i zimní olympijské hry. Jejich relativně nevelký časový rozestup (LOH se zde uskutečnily v roce 2008) poskytuje pořadatelům řadu výhod. Mezi zásadní benefity patří i opětovné využití stadionů, které byly k příležitosti pořádání letní olympiády vybudovány.

 
 
 

Vstupní bonus u 22bet

 1) Beijing National Stadium (Ptačí hnízdo) - zahajovací a závěrečný ceremoniál

Vzorovým příkladem znovuvyužití budiž Pekingský národní stadion přezdívaný „Ptačí hnízdo“ (na úvodním snímku). Zatímco v rámci letních olympijských her posloužil tento ikonický stánek s kapacitou 80 000 lidí kromě ceremoniálů také jako dějiště atletických soutěží a finále mužského fotbalového turnaje, při zimních olympijských hrách najde využití výhradně při ceremoniálech.

 2) National Aquatics Centre - curling

Dalším symbolickým sportovištěm, kde se konaly LOH je Národní plavecké centrum. V roce 2008 jsme zde byli svědky fenomenálních počinů Michaela Phelpse a dalších plavců, synchronizovaného plavání a skoků do vody. Stadion si díky svému krabicovému vzhledu vysloužil přezdívku „Vodní kostka“. Pro potřeby zimní olympiády se z něj stane „Kostka ledu“. Soutěžit zde budou curleři.

National Aquatics Centre

Zdroj: sportsmatik.com

 3) National Indoor Stadium - lední hokej

V Národním krytém stadionu, kde měly domov gymnastika a házená, se bude hrát lední hokej. Stadion dostal podle svého tvaru přezdívku „Vějíř“. Kapacita stadinou je 20 000 diváků a s ledním hokejem již zkušenosti má. V roce 2015 se zde konalo MS v ledním hokeji žen. O hokejová střetnutí se podělí se Sportovním centrem Wukesong.

 4) Wukesong Sports Centre - lední hokej

I Sportovní centrum Wukesong stojí již od letní olympiády. Tehdy se v něm hrál basketbal, nyní poslouží lednímu hokeji. Kapacita haly je 18 000 diváků.

 5) National Speed Skating Oval - rychlobruslení

Jediným nově postaveným stadionem v pekingské části ZOH je Národní rychlobruslařský ovál. Díky pořádání rychlobruslařských závodů na ni bude upřena velká pozornost českých fanoušků, kteří budou doufat ve čtvrté olympijské zlato Martiny Sáblíkové.

Hala byla vybudována na místě, kde stál stadion pro pozemní hokej a lukostřelbu. Její kapacita je 6 800 diváků, ale pro ZOH by ji měli pořadatelé navýšit až na 12 000 diváků. Pro její unikátní střechu se jí říká „Ledová vločka“.

 6) Capital Indoor Stadium - krasobruslení, short track

Po pořádání volejbalových turnajů v rámci LOH si hala postavená v roce 1968 vyzkouší také krasobruslařské a short trackové soutěže. Stadion má bohaté zkušenosti, mezi něž patří např. i pořádání utkání NBA.

 7) Big Air Shougang - Big Air (akrobatické lyžování, snowboarding)

Pravděpodobně nejunikátnějším sportovištěm v samotném Pekingu bude Big Air Shougang, které bylo vybudováno na místě bývalé ocelárny. Místo je speciálně vytvořené pro disciplíny Big Air v akrobatickém lyžování a snowboardingu. Po olympiádě by měl být areál využíván pro pořádání dalších soutěží a zároveň sloužit jako tréninkové a kulturní centrum.

Big Air Shougang

Zdroj: ecns.cn

 8) Olympijská vesnice

Pekingská olympijská vesnice poskytne lůžka 2 300 sportovcům a funkcionářům a po ukončení olympiády zde bude fungovat běžné nájemní bydlení.

Oblast Jen-čching

Obvod Jen-čching, v němž naleznou svůj domov alpští lyžaři a závodníci v ledovém korytě, se nachází zhruba 75 km severozápadně od centra Pekingu. V hornatém okrese Jen-čching se nachází mnoho národních parků, horkých pramenů a také část Velké čínské zdi.

Zatímco lyžaři budou muset počítat s umělým sněhem, nově postavené ledové koryto je kompletně zastřešené, takže nehrozí, že by do něj sněžilo či pršelo.

200 Kč zdarma za registraci u Chance

 1) National Sliding Centre - boby, saně, skeleton

Nově postavené centrum s ledovým korytem National Sliding Centre je první dráhou na čínském území a teprve třetí v Asii. Centrum nabízí 2 000 míst k sezení a dalších 8 000 míst na stání. První čínská ledová dráha má po celé délce 1,9 km dřevěnou střechu, takže nehrozí problémy s deštěm či sněhem. Po skončení olympijských her bude dráha sloužit k pořádání mezinárodních soutěží a jako tréninkové centrum čínského národního týmu.

National Sliding Centre

Zdroj: cgtn.com

 2) National Alpine Ski Centre - alpské lyžování

Národní alpské lyžařské středisko se nachází na severozápadě Jen-čchingu a skládá se ze sedmi sjezdovek, přičemž ta největší dosahuje převýšení 900 metrů. Dějiště, které bude po ZOH využíváno pro mezinárodní soutěže má kapacitu 5 000 míst k sezení a 3 500 míst na stání.

 3) Olympijská vesnice

Olympijská vesnice v Jen-čchingu je navržena v souladu s kulturním charakterem horských vesnic v severní Číně. Místo nabízí ubytování pro 1 430 sportovců a funkcionářů.

Oblast Čang-ťia-kchou

Oblíbená čínská lyžařská destinace Čang-ťia-kchou se nachází zhruba 180 km severozápadně od Pekingu. Vzhledem k této vzdálenosti se čínská vláda rozhodla postavit rychlodráhu, která hosty přepraví mezi oběma místy za necelou hodinu. V oblasti Čang-ťia-kchou se bude soutěžit v běhu na lyžích, biatlonu, skocích na lyžích, severské kombinaci, freestyle lyžování a snowboardingu.

 1) National Biathlon Centre - biatlon

Národní biatlonové centrum bude po hrách sloužit k přípravě domácí reprezentace a také jako turistické letovisko.

 2) National Ski Jumping Centre - skoky na lyžích, severská kombinace

Velkou pozornost budí skokanský můstek, jenž je hlavní atrakcí Národního skokanského střediska. Můstek by měl svým tvarem připomínat tradiční žezlo žu-i (čínský zakřivený talisman). 

National Ski Jumping Centre

Zdroj: globaltimes.cn

 3) National Cross-Country Centre - běh na lyžíchseverská kombinace

Běžkařský areál bude po olympiádě přebudován na park s ledovou plochou a bude sloužit veřejnosti. Budou se zde pořádat sportovní a společenské akce.

 4) Genting Snow Park - akrobatické lyžovánísnowboarding (kromě disciplín Big Air)

Lyžařské středisko Genting Snow Park bude sloužit freestylovým a snowboardovým disciplínám. Oba sporty, freestyle lyžování i snowboarding, mají svůj vlastní park s kapacitou 7 500 diváků.

 5) Olympijská vesnice

Olympijská vesnice, jež pojme 2 640 sportovců a funkcinoářů bude po skončení olympiády přestavěna na obchodní centrum.