Valtteri Bottas

Finský pilot Formule 1 Valtteri Bottas v současnosti pilotuje vůz stáje Alfa Romeo, na který přesedlal po svém úspěšném období u Mercedesu. Během pěti sezón, které u německé stáje strávil, se stal dvakrát vicemistrem světa a dvakrát skončil v konečném pořadí třetí a společně s Lewisem Hamiltonem a stájí Mercedes vyhrál pětkrát v řadě pohár konstruktérů.

  • Tým: Alfa Romeo
  • Stát: Finsko
  • Datum narození: 28. srpna 1989
  • Oficiální web: https://valtteribottas.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2013
  • Počet pódiových umístění F1 (k 13. 6. 2022): 67
  • Počet vítězství v F1 (k 13. 6. 2022): 10
  • Nejlepší sezóna v F1: 2019 a 2020 (2. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Valtteri Bottas

Finský pilot Formule 1 Valtteri Bottas v současnosti pilotuje vůz stáje Alfa Romeo, na který přesedlal po svém úspěšném období u Mercedesu. Během pěti sezón, které u německé stáje strávil, se stal dvakrát vicemistrem světa a dvakrát skončil v konečném pořadí třetí a společně s Lewisem Hamiltonem a stájí Mercedes vyhrál pětkrát v řadě pohár konstruktérů.

  • Tým: Alfa Romeo
  • Stát: Finsko
  • Datum narození: 28. srpna 1989
  • Oficiální web: https://valtteribottas.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2013
  • Počet pódiových umístění F1 (k 13. 6. 2022): 67
  • Počet vítězství v F1 (k 13. 6. 2022): 10
  • Nejlepší sezóna v F1: 2019 a 2020 (2. místo)

 


Začátky Bottasovy kariéry

Valtteriho zájem o závodění vzbudila návštěva motokárových závodů, v nichž později začal sám závodit.

První výraznější úspěch se dostavil v roce 2005, ve kterém se Bottas umístil na osmém místě Světového poháru v motokárách. Nedlouho poté přesedlal do formule.

Bottas na fotce z dětství

Bottas na fotce z dětství (zdroj: marca.com)

V roce 2007 si vyzkoušel série Formula Renault Northern European Cup a British Formula Renault Championship Winter Series. Druhou jmenovanou sérii by v případě, že by byl držitelem licence MSA potřebné pro tento podnik, vyhrál. V roce 2008 ovládl série Formula Renault Eurocup a Formula Renault Northern European Cup.

Po úspěších v nižších kategoriích přišel v roce 2009 přestup do seriálu Formule 3.

Od sezóny 2010 se stal testovacím jezdcem Formule 1 ve stáji Williams. V této roli figuroval i v následujících sezónách 2011 a 2012. Kromě toho se v roce 2011 zúčastnil seriálu GP 3, který ovládl.

Bottas ve Formuli 1

Na konci listopadu 2012 byl Bottas po odchodu Bruna Senny představen jako oficiální jezdec stáje Williams pro následující sezónu. Stal se týmovým kolegou Venezuelana Pastora Maldonada a po tříletém testování se tak v roce 2013 dočkal ostrého startu v hlavním závodě Velké ceny.

Sledujte závody Formule 1 živě

4 roky u Williamsu (2013 – 2016)

Ve své první sezóně ve Formuli 1 dojížděl Bottas pravidelně ve druhé desítce startovního pole. Na své první body dosáhl až v předposlední VC ročníku na okruhu v americkém Austinu. Za osmé místo bral 4 body a dostal se před týmového kolegu Maldonada. Díky čtyřem bodům se dostal na celkové 17. místo v hodnocení šampionátu. Horší než vozy Williams byly v celém ročníku už jen ruská stáj Marussia a malajská stáj Caterham, které vůbec nebodovaly.

V následující sezóně patřily vozy Williams mezi nejlepší. Místo Maldonada přišel k Bottasovi z Ferrari Felipe Massa a společně dokázali Williamsu v roce 2014 vyjezdit třetí místo v poháru konstruktérů. Finský pilot se v povedené sezóně umístil hned šestkrát na stupních vítězů. Jeho prvním kariérním pódiem bylo třetí místo v rámci VC Rakouska. V posledním závodě sezóny v Abú Dhabí se mu společně s Massou dokonce povedlo dvojité pódiové umístění pro Williams, což se předtím stalo naposledy v roce 2005. V konečném pořadí se Bottas umístil na 4. místě a kromě svého stájového kolegy Massy předčil např. i bývalé mistry světa Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa.

Vsázení v kryptoměnách u sázkové kanceláře 1xBit

V následující sezóně své třetí místo v poháru konstruktérů s Massou obhájili. Sám Bottas si v pořadí jednotlivců o jedno místo pohoršil, i tak ale sezónu zakončil před svým týmovým kolegou.

Svou čtvrtou a poslední sezónu u Williamsu strávil Bottas opět po boku Massy. V roce 2016 se jim však nedařilo tolik jako v předchozích letech. V celkovém hodnocení šampionátu obsadil Bottas až osmé místo a jeho třetí příčka z VC Kanady byla jediným pódiovým umístěním Williamsu v sezóně. V pořadí konstruktérů klesl Williams až na páté místo. Zajímavostí tak může být pouze neoficiální rychlostní rekord formule, který zaznamenal Bottas v kvalifikaci na VC Evropy, jež se jela v Baku, a při níž byla Bottasovi naměřena rychlost 378 km/h!

Největší úspěchy u Mercedesu (2017 – 2021)

První Valtteriho umístění mezi nejlepší trojicí v konečném pořadí šampionátu se dostavilo během jeho premiérové sezóny u Mercedesu (3. místo), kde nahradil Nico Rosberga a stal se stájovým kolegou Lewise Hamiltona. Fin se stal spolehlivou dvojkou stáje a v sezóně si dokonce připsal i své první vítězství v F1. Stalo se tak na okruhu v Soči při VC Ruska. Do konce ročníku zaznamenal ještě další dvě vítězství a společně s Hamiltonem, který se stal počtvrté mistrem světa, ovládli pohár konstruktérů.

Valtteri Bottas vytvořil s Lewisem Hamiltonem velmi silnou dvojici

Valtteri Bottas vytvořil s Lewisem Hamiltonem u Mercedesu neporazitelnou dvojici (zdroj: gpf1.cz)

O celkové třetí místo usiloval i v roce 2018. V posledním závodě sezóny o něj ale přišel a skončil pátý.

Bottasova nejúspěšnější sezóna přišla o rok později – v roce 2019. V úvodních pěti závodech sezóny se s týmovou jedničkou Hamiltonem střídali na prvních dvou místech a nikoho mezi sebe nepustili. V celé sezóně 2019 dosáhl Bottas na čtyři vítězství, což se mu od té doby nepovedlo a celý šampionát zakončil na druhém místě za Hamiltonem.

Druhé místo za Hamiltonem si vyjezdil i v následujícím roce 2020.

S německou stájí se rozloučil po sezóně 2021, v níž obsadil konečné třetí místo.

Během pěti let u Mercedesu se Bottas společně s Hamiltonem a celou stájí radovali z pěti titulů pohárů konstruktérů. Jde jednoznačně o jeho nejúspěšnější období ve Formuli 1.

Alfa Romeo (2022 – ?)

Po odchodu z Mercedesu podepsal víceletou smlouvu s týmem Alfa Romeo, u kterého nahradil slavnějšího krajana Kimiho Räikkönena. Jeho závodním partnerem se stal čínský nováček Zhou Guanyu.

Osobní život

Valtteri se narodil 28. srpna 1989 ve finském městě Nastola. Zajímavostí je, že v mládí krátce sloužil v armádě, která je pro finské muže povinná. Jeho vojenská hodnost je svobodník. Bottasovým velkým závodním vzorem byl jeho krajan Mika Häkkinen.

Od roku 2010 chodil s finskou olympijskou plavkyní Emilií Pikkarainen, s níž se v roce 2016 oženil. O tři roky později však Bottas oznámil rozchod a od února 2020 randí s australskou cyklistkou Tiffany Cromwell.

Bottas s přítelkyní Tiffany Cromwell

Bottas s přítelkyní Tiffany Cromwell (zdroj: dailyadvent.com)

Stejně jako mnoho dalších jezdců a sportovců žije Bottas trvale v Monaku.

Bottas je mj. také spolumajitelem pražírny kávy Kahiwa Coffe Roasters se sídlem v Lahti a zakladatelem značky ginu OATH.

V roce 2017 založil Valtteri Bottas Duathlon, každoroční sportovní akci, díky níž získává peníze pro charitu a dobročinné účely.

Valtteri Bottas na sociálních sítích

Bottas je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete na instagramu, facebooku, twitteru či youtube.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Lewis Hamilton

Kimi Räikkönen

Mika Häkkinen

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://valtteribottas.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/valtteri-bottas.html
  3. https://f1sport.auto.cz/valtteri-bottas
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Valtteri_Bottas
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Valtteri_Bottas