Lewis Hamilton

Lewis Hamilton je jedním z nejlepších závodníků Formule 1 v historii. Spolu s Michaelem Schumacherem je rekordmanem v počtu získaných mistrovských titulů, kterých vlastní sedm. Zároveň drží rekord v počtu vítězství Velkých cen a několik dalších rekordů. Aktuálně závodí v týmu Mercedes.

  • Tým: Mercedes
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 7. ledna 1985
  • Oficiální web: –
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2007
  • Počet pódiových umístění F1 (k 27. 5. 2022): 183
  • Počet vítězství v F1 (k 27. 5. 2022): 103
  • Počet mistrovských titulů v F1 (k 27. 5. 2022): 7 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 a 2020)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton je jedním z nejlepších závodníků Formule 1 v historii. Spolu s Michaelem Schumacherem je rekordmanem v počtu získaných mistrovských titulů, kterých vlastní sedm. Zároveň drží rekord v počtu vítězství Velkých cen a několik dalších rekordů. Aktuálně závodí v týmu Mercedes.

  • Tým: Mercedes
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 7. ledna 1985
  • Oficiální web: –
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2007
  • Počet pódiových umístění F1 (k 27. 5. 2022): 183
  • Počet vítězství v F1 (k 27. 5. 2022): 103
  • Počet mistrovských titulů v F1 (k 27. 5. 2022): 7 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 a 2020)

 


Začátky Hamiltonovy kariéry

Na motokárách začal malý Lewis jezdit zhruba v osmi letech. A jen co začal, patřil mezi nejlepší. V roce 1995, když mu bylo deset let, vyhrál jako nejmladší jezdec v historii britský šampionát kadetů. V témže roce při předávání cen Autosport oslovil tehdejšího šéfa týmu McLaren Rona Dennise se žádostí o autogram a při té příležitosti mu sdělil, že chce v jeho stáji Formule 1 jednoho dne závodit.

Netrvalo to dlouho a Hamilton se dočkal. V roce 1998 mu sám Dennis volal, aby mu nabídl místo v rozvojovém programu jezdců McLaren. Tato smlouva zahrnovala opci na budoucí místo ve Formuli 1, což z Hamiltona udělalo historicky nejmladšího jezdce, který měl kontrakt, jenž později rezultoval v závodění v F1.

Lewis Hamilton v roce 1996

Lewis Hamilton v roce 1996 (zdroj: formula1.com)

Ještě před nástupem do Formule 1 Hamilton pokračoval v rozvoji svých schopností v závodech Intercontinental A (1999), Formule A (2000) a Formule Super A (2001). Sezónu 2000 ovládl s maximálním počtem bodů. Ve Formuli A a Formuli Super A byl jeho týmovým kolegou blízký kamarád Nico Rosberg.

Hamiltonova závodnická kariéra ve vozech začala v roce 2001 účastí v British Formula Renault Winter Series, kde skončil pátý. To vedlo k závodění v British Formula Renault Championship, kde skončil třetí a následující ročník již ovládl. Když si zajistil titul, vynechal poslední dva závody, aby mohl zkusit závody v šampionátu Britské Formule 3.

V šampionátu Evropské Formule 3 debutoval v roce 2004. Ve stejném roce také poprvé testoval pro McLaren na okruhu Silverstone.

Pro sezónu 2005 se Hamilton přesunul do Evropské série a šampionátu jasně dominoval, když dokázal zvítězit v 15 ze 20 závodů.

V roce 2006 se přesunul do série GP2 a hned na první pokus tento šampionát vyhrál.

Zisk titulu GP2 a okolnosti u týmu McLaren mu výrazně hrály do karet. V průběhu sezóny od týmu odešel Juan Pablo Montoya a Kimi Räikkönen se stěhoval k Ferrari. Vedle Fernanda Alonsa tedy zůstalo jedno místo volné. Spekulovalo se především o Pedru de la Rosovi a Garrym Paffettovi, ale nakonec byl vybrán mladý Hamilton. Ten se tak stal hlavním jezdcem týmu pro sezónu 2007.

Sedminásobný mistr světa

Do Formule 1 vtrhl Hamilton jako uragán. Hned při své první Velké ceně v Austrálii skončil třetí a stal se teprve čtrnáctým nováčkem, který ve svém premiérovém závodě stanul na stupních vítězů. Ve skvělých výkonech pokračoval i v následujících závodech. Čtyřikrát za sebou skončil druhý a když po Velké ceně Španělska stanul v čele bodování, překonal dlouholetý rekord zakladatele týmu McLaren Bruce McLarena jako nejmladší jezdec, který kdy vedl mistrovství

Sledujte závody Formule 1 živě

Ve svém šestém závodě při Velké ceně Kanady se dočkal premiérového vítězství. V následující Velké ceně triumf zopakoval a stal se teprve druhým nováčkem, který zvítězil ve více než jedné VC ve své první sezóně.

Ve skvělých výkonech pokračoval Hamilton i v další fázy sezóny a před poslední Velkou cenou Brazílie měl na prvním místě čtyřbodový náskok na Fernanda Alonsa a sedmibodový náskok na Kimiho Räikkönena. Závěrečný závod se mu však vůbec nevyvedl a po chybách na trati a problémech s vozem dojel až na sedmém místě. Závod ovládl Fin Räikkönen a díky tomu se dostal o jeden bod před Hamiltona a stal se mistrem světa on.

Následující ročník 2008 již patřil mladému Britovi. Sezónu zahájil vítězstvím Velké ceny Austrálie a během ročníku zaznamenal ještě další čtyři prvenství. V konečném hodnocení mu to stačilo na první místo jeden bod před druhým Felipe Massou.

Následovalo několik „hluchých“ sezón, během nichž skončil nejlépe čtvrtý a přestup od McLarenu do Mercedesu, kde nahradil legendárního Michaela Schumachera.

Hamilton při oslavách prvního titulu v roce 2008

Hamilton při oslavách prvního titulu v roce 2008 (zdroj: sport.aktualne.cz)

2013 přestup k Mercedesu a návrat na vítěznou vlnu

Jeho přestupu k Mercedesu se odborníci a fanoušci podivovali. Mercedes měl problémy s rychlostí a pneumatiky také nebyly nejkvalitnější. Přesto však zakončil sezónu na 4. místě.

Následující sezónu si Hamilton zcela podmanil. Výrazně mu prospěla změna pravidel, která před sezónou 2014 nařídila používání turbohybridních motorů. Jezdci Mercedesu ovládli 16 z 19 závodů, přičemž 11x triumfoval Hamilton. Z devatenácti závodů skončil Hamilton 16x na pódiu a třikrát závod nedokončil. Šampionát ovládl s náskokem 67 bodů na stájového kolegu Nico Rosberga.

V následující sezóně 2015 si jezdci Mercedesu umístění zopakovali a Hamilton si připsal třetí titul světového šampióna. Své soupeře během sezóny naprosto válcoval. Z 19 závodů jich 10 vyhrál, 17x skončil na pódium, jednou dojel šestý a jen jednou nedojel vůbec.

V sezóně 2016 získal opět deset vítězství. Nad Lewisovy síly však byl jeho stájový kolega Nico Rosberg, který šampionát ovládl s náskokem pěti bodů na druhého Lewise.

Od roku 2017 však opět vládl Hamilton. Čtyři roky v řadě v podstatě neměl konkurenci. Získal čtyři tituly v řadě a v počtu získaných titulů vyrovnal legendárního Michaela Schumachera. Nejblíže ohrožení Hamiltona byl v roce 2017 Sebastian Vettel, který na druhém místě ztratil 46 bodů.

Sezónu 2018 ovládl před Vettelem s náskokem 88 bodů, ročník 2019 zakončil s 87 bodovým náskokem na týmového kolegu Valtteriho Bottase a ve zkrácené covidové sezóně nadělil druhému Bottasovi dokonce 124 bodů!

200 Kč zdarma u Chance za registraci

V roce 2021 se mohl osamostatnit na čele žebříčku vyhraných šampionátů a byl tomu nesmírně blízko. O jeho druhém místě za Maxem Verstappenem rozhodlo až poslední kolo posledního závodu sezóny v Abú Dhabí. Ve strhující podívané vedl téměř celý závod Hamilton a jel si pro titul mistra světa. Jenže šest kol před koncem havaroval Nicolas Latifi a na trať musel safety car. Ačkoli vedení Mercedesu logicky tlačilo na to, aby se za zpomalovacím vozem závod dojel, nestalo se tak. Při výjezdu safety caru stihl ještě Verstappen zajet do boxu pro nové pneumatiky, ty nejměkčí. A právě to rozhodlo o jeho vítězství. Vedení závodu totiž rozhodlo, že před posledním kolem zajede safety car zpět do boxů a závěrečné kolo se pojede. Právě v posledním kole pak Verstappen na nové sadě pneumatik Hamiltona udolal a dojel si pro vítězství.

Rekordy a ocenění

Nejvýznamějším rekordem, který Hamilton sdílí společně s legendou F1 Michaelem Schumacherem, je počet mistrovských titulů, kterých prozatím získal 7 (po sezóně 2021). Ani zdaleka to však není jediný rekord, který mu patří.

Mezi další Hamiltonovy velkolepé rekordy patří největší počet vyhraných Velkých cen či pole position na 22 různých okruzích. Je také jediným jezdcem historie, který dokázal vyhrát alespoň 10 závodů ve dvou sezónách po sobě. Jako první Brit obhájil mistrovský titul.

Možná vás to překvapí, ale Hamilton je také vůbec první pilot tmavé pleti, který kdy startoval ve Velké ceně Formule 1.

Významné pocty se mu dostalo v rámci novoročních ocenění 2021 ve Velké Británii. Princ Charles ho pasoval na rytíře, může tedy užívat titul „Sir“. Je jediným pilotem formule, který byl do rytířského stavu povýšen ještě během aktivní kariéry.

Osobní život

Lewis se narodil 7. ledna 1985 v anglickém městě Stevenage Anthonymu Hamiltonovi, synovi grenadských emigrantů, a Carmen Larbalestier, bělošce pocházející z Birminghamu. Je tedy míšencem. Jeho rodiče se spolu velmi brzo rozešli a Lewis vyrůstal do svých dvanácti let s matkou a staršími nevlastními sestrami. Poté žil s otcem, nevlastní matkou Lindou a nevlastním bratrem Nicolasem, jenž je také profesionálním závodníkem.

Nicolas Hamilton se narodil v roce 1992 a momentálně závodí v seriálu British Touring Car Championship. Jeho vůz je speciálně upravený kvůli mozkové obrně, kterou Nicolas prodělal jako dítě.

Lewis se svým mladším bratrem Nicolasem

Lewis se svým mladším bratrem Nicolasem  (zdroj: planetf1.com)

Když byl Lewis malý, byl kvůli své barvě pleti častokrát terčem šikany. Už od dětství tak kvůli své sebeobraně navštěvoval lekce karate.

Jeho velkým podporovatelem byl jeho otec Anthony. Ten se kvůli synově kariéře rozhodl opustit místo IT manažera a pracovat ve více zaměstnáních najednou, aby synův sen mohl financovat. Později založil vlastní IT společnost a svému synovi dělal až do roku 2010 manažera.

Kromě závodění hrál Hamilton za svůj školní tým fotbal. Nastupoval po boku bývalého anglického reprezentanta Ashleyho Younga. Sám Hamilton prohlásil, že kdyby nebyl závodníkem, byl by profesionálním fotbalistou nebo kriketistou. Je fanouškem londýnského Arsenalu.

Stejně jako mnoho dalších jezdců Formule 1 a profesionálních sportovců aktuálně žije v Monaku. Kromě toho také vlastní nemovitost v New Yorku na Manhattanu a v Coloradu.

Aktivní vegan a bojovník za práva LGBT

V roce 2017 v rozhovoru pro BBC Hamilton uvedl, že se stal veganem, protože to, co jako lidstvo děláme světu (myslel tím množství plynu pocházející z chovu krav) je neuvěřitelné a on chce žít zdravěji. Za svůj veganský aktivismum byl v roce 2018 oceněn osobností roku organizace PETA.

Hamilton je také zastáncem práv LGBT komunity a před VC Maďarska v roce 2021 kritizoval maďarskou vládu za její postoj vůči LGBT. Ostře se vymezil také proti saúdskoarabským zákonům týkajících se LGBT.

Velkou zálibou britského závodníka je umění. Jedním z jeho oblíbených umělců je Andy Warhol.

V minulosti se po jeho boku několik let objevovala americká zpěvačka Nicole Scherzinger.

V březnu roku 2022 Hamilton prozradil, že je v procesu legální změny svého jména, aby jako prostřední jméno mohl uvádět příjmení své matky za svobodna – Larbalestier.

Hamilton se svojí matkou Carmen Larbalestier

Hamilton se svojí matkou Carmen Larbalestier (zdroj: thesportsgrail.com)

Lewis Hamilton na sociálních sítích

Hamilton je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete na instagramu, facebooku či twitteru.

Hamiltonův merch

Lewis je stejně jako ostatní jezdci Formule 1 spojen s vlastním merchem. Kromě pánského, dámského a dětského oblečení zde seženete např. modely formulí či závodních helem. Samozřejmostí je také velké množství suvenýrů a dárkových předmětů. Hamiltonův merch můžete zakoupit na webu mercedesu nebo na oficiálním  f1storu.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Michael Schumacher

Sebastian Vettel

Valtteri Bottas

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://lewishamilton.me.uk/
  2. https://www.mercedesamgf1.com/en/team/drivers/lewis-hamilton/
  3. https://lewishamilton-44.com/
  4. https://www.formula1.com/en/drivers/lewis-hamilton.html
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lewis_Hamilton
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Lewis_Hamilton