Sebastian Vettel

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Sebastian Vettel


Čtyřnásobný mistr světa a stále jezdící legenda Sebastian Vettel je dalším pilotem Formule 1, který pochází z německé automobilové líhně talentů. Ve světě F1 se pohybuje bez přestávky již od roku 2006 a momentálně závodí v barvách stáje Aston Martin.

  • Tým: Aston Martin
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 3. července 1987
  • Oficiální web: https://sebastianvettel.de/en/start/
  • První Velká cena F1: VC USA 2007
  • Počet pódiových umístění F1: (k 12.6.22.) 122
  • Počet vítězství v F1: (k 12.6.22.) 53
  • Počet mistrovských titulů v F1:  (2010, 2011, 2012 a 2013)

 

Tradiční začátek závodní kariéry

Jako u většiny ostatních jezdců, které můžeme v současné době vídat ve Formuli 1, ani Sebastian Vettel nezačínal nikde jinde než na závodech motokár. Debutoval již v roce 1995, tedy ve věku osmi let. Po mnoha úspěších v této kategorii, kdy si připsal i titul, se v roce 2003 přesunul do kategorie Formule BMW. Hned první rok v nové kubatuře si německý pilot připsal pět triumfů a v celkové klasifikaci obsadil, na nováčka skvělé, druhé místo. O rok později již kategorii Formule BMW naprosto dominoval a připsal si titul, když z dvaceti závodů nevyhrál pouze dva.

Vettelův talent byl nesporný a jako další zcela logický krok následoval přesun do evropské Formule 3. Tam sice v první sezoně obsadil až pátou pozici, v žebříčku nováčků se stal však opět nejlepším, i přesto, že nevyhrál žádný závod. To bylo dáno především tím, že v této kategorii ten rok kraloval budoucí Vettelův rival ve Formuli 1 Lewis Hamilton, jenž vyhrál patnáct závodů z dvaceti. Jako odměnu za své výkony si pak německý jezdec mohl na konci roku otestovat závodní vůz Formule 1 Williams.

Počátek kariéry v F1

Ročník 2006 byl pro Vettelovu kariéru v mnohém klíčový. Během tohoto roku se Vettel stal vicemistrem ve Formuli 3, zároveň však závodil v kategorii Formule Renault a od Velké ceny Turecka se stal třetím pilotem stáje Formule 1 BMW Sauber. Stalo se tak po rošádě jezdců v týmu, když byl po maďarské Velké ceně vyhozen Jacquese Villeneuve a jeho místo převzal Robert Kubica. Právě na Polákovo místo se pak přesunul Sebastian Vettel.

K ničemu z toho však nemuselo dojít. V polovině roku měl totiž Vettel v závodech Formule Renault nehodu, kdy mu letící střepy z jeho monopostu málem amputovaly prst na ruce. Tomu se však podařilo zabránit a Vettel, jehož rekonvalescence se tehdy odhadovala na několik týdnů, usedl do závodního monopostu již týden po nehodě.

Stále bylo více jasné, že do seriálu Formule 1 přijde v nejbližší budoucnosti nová hvězda. Německý jezdec si jako testovací pilot BMW Sauber vedl skvěle. Hned první závod v nové pozici vyhrál druhou část pátečního tréninku na Velkou cenu Turecka. Obdobný kousek se mu povedl i v následující přípravě na Velkou cenu Itálie, když ovládl oba páteční tréninky.

Plnohodnotný začátek ve Formuli 1

Po turbulentním roce 2006 se Vettel o rok později stal natrvalo testovacím jezdcem BMW Sauber a kromě toho stále jezdil vybrané závody v sérii Formule Renault. V průběhu sezony byl již však povolán do F1 natrvalo, jelikož v nižší kategorii již neměl konkurenci ani prostor pro svůj závodnický růst.

Zdroj: racing-elite.com

Fanoušci F1 mají jistě ještě v živé paměti hrůznou nehodu Roberta Kubici ve Velké ceně Kanday, v polovině roku 2007. Na co si však vzpomínají už jen opravdoví znalci je fakt, že právě Sebastian Vettel tehdy v následujícím závodě v USA nahradil Poláka v monopostu BWM Sauber a prožil si tak svou premiéru na závodě Formule 1. A vedl si více než obstojně. Po skvělém sedmém místě v kvalifikaci dokončil Němec závod na osmém místě, tehdy posledním bodovaném umístění. Stal se do té doby nejmladším pilotem Formule 1, který si ze závodního víkendu odnesl bodový zisk.

Toro Rosso brousí Red Bullu diamant

Na konci července 2007 skončila Vettelova pouť ve stáji BMW Sauber a přesunul se do Toro Rosso. Bylo to dáno především tím, že měl německý závodník smlouvu s Red Bullem a Toro Rosso fungovalo jako záložní tým rakouského gigantu. V barvách Toro Rosso tak vedl dokončil ročník 2007 a nejvíce se mu jistě vryla do paměti Velká cena Číny, ve které Vettel na deštěm zmáčené vozovce dokončil závod na skvělém čtvrtém místě. Pro tým to bylo nejlepší umístění v jeho historii. Již od začátku Vettelova působení v Toro Rosso bylo oznámeno, že za tento tým bude závodit i v následujícím roce.

Ten měl pro Vettela začátek jako ze zlého snu. Němec nedokončil ani jeden z prvních čtyř závodů a začalo se spekulovat, zda-li přeci jen jeho přechod do F1 nebyl příliš rychlý. Odpověď na tuto otázku dal sám Vettel ve zbytku sezony. Jeho výkonnost šla nahoru a s tím rostl i bodový zisk. Zlomový okamžik pak nastal při Velké ceně Itálie. V Monze tehdy celý víkend pršelo, což Vettelovi náramně vyhovovalo. Po senzačním vítězství v kvalifikace si nekompromisně dojel pro vítězství i samotném závodě. Stal se tak nejmladším pilotem F1, který vyhrál závod, až do roku 2016, kdy ho na této pozici vystřídal Max Verstappen.

Sledujte Závody Formule 1 živě 

Red Bull a vrchol Vettelovy kariéry

Po nakonec úspěšně hodnoceném roce 2008 se Vettel přesunul do prvního týmu Red Bullu. A tah to byl od manažerů skvělý. Stále ještě mladý Němec si vedl po celý ročník velmi konzistentně a bojoval o titul šampiona. Ten mu nakonec unikl o pouhých jedenáct bodů před Jensonem Buttonem. Byl to ale ročník, od kterého se celá Vettelova kariéra ve Formuli 1 odpíchla a mířila v následujících letech k výšinám.

V roce 2010 se Sebastian Vettel stal poprvé v kariéře mistrem světa Formule 1. V sezoně vyhrál celkem pět závodů a desetkrát se umístil na stupních vítězů. To byl však jen začátek Vettelovi dominance ve Formuli 1. O rok později si německý závodník připsal hned jedenáct triumfů a suverénně obhájil post mistra světa. V roce 2012 vyhrál Němec sice jen pět závodů, přesto opět obhájil pozici nejrychlejšího pilota startovního pole. A nakonec rok 2013, ve kterém udělal Vettel tečku za svou a potažmo i týmovou dominancí ve Formuli 1. Němec získal čtvrtý titul mistra světa v řadě, když opanoval celkem dvanáct závodů, posledních devět závodů pak vyhrál v řadě.

Zdroj: sport.aktualne.cz

Jak to však ve sportovním světě funguje, žádná dominance nemůže trvat věčně. Se změnou pravidel v roce 2013 přišel i nový král Formule 1, Vettel musel své místo opustit. Po celou sezonu se potýkal s technickými problémy a stal se prvním úřadujícím šampionem od roku 1998, který v následujícím roce nedokázal vyhrát ani jeden závod. Na konci roku bylo navíc oznámeno, že německý pilot opouští tým Red Bullu a stěhuje se do Ferrari. O italské stáji a o touze Vettele závodit v tomto týmu se vědělo již delší dobu, od roku 2014 k tomuto spojení nakonec tedy skutečně došlo.

Spojení s Ferrari další titul nepřineslo

Vettelovo angažmá v italské stáji by mnozí jiní považovali za úspěšné. Nikoli však Vettel. Německý pilot přestoupil do Ferrari v pozici čtyřnásobného mistra světa, který má pouze ty nejvyšší ambice. Ty však ve Ferrari nenaplnil. Hned v prvním roce v nové stáji sice čekal na vítězství v závodě pouze dva závody, ovládl Velkou cenu Malajsie, i přes konzistentní výkony po celou sezonu to však titulu šampiona F1 nevedlo, německý jezdec skončil třetí. Bylo to dáno však také tím, že Ferrari rozhodně nebyla stájí, která by měla technologický náskok před konkurencí.

Ačkoli Vettel dělal, co mohl, v dalším roce si nepřipsal dokonce žádné vítězství a sezonu zakončil na celkové čtvrté pozici, nepočítáme-li poslední rok u Red Bullu, šlo o jeho nejhorší výsledek od nástupu do Formule 1. V následujícím roce sice Němec vyhrál pět závodů, v čele celkového pořadí ho však pokořil již zmiňovaný sok od mladistvých let Lewis Hamilton. Druhé místo v celkovém pořadí však pro Vettela bylo důležité i z jiného pohledu. Ten rok mu totiž končila smlouva s Ferrari a právě na základě jeho výsledků mu tým poskytl nový kontrakt na další tři roky.

Zdroj: motorsportmagazine.com

Ani ty však nedopadly pro Vettela podle očekávání. V roce 2018 skončil opět na druhém místě celkového pořadí za Lewisem Hamiltonem. Rok na to se již propadl na pátou pozici a bylo jasné, že Ferrari nestíhá srovnat krok s konkurenčním Red Bullem a Mercedesem. Možná trochu nespravedlivý závěr italské anabáze si Vettel prožil v roce 2020, kdy se na stupních vítězů ukázal pouze při Velké ceně Turecka a šampionát dokončil na třináctém místě. Ferrari již Vettelovi novou smlouvu nenabídlo a německý závodník se tak stěhoval do páté stáje v kariéře F1.

Aston Martin a Sebastian Vettel

Podzim své závodní kariéry tráví Sebastian Vettel ve stáji Aston Martin, kam přestoupil po skončení smlouvy s Ferrari. Samotná stáj se řadí mezi spíše průměrné či podprůměrné týmu startovního pole a tak není divu, že Vettel již nedosahuje takových výsledků, na které jsme byli od něj zvyklí. V roce 2021 se umístil na celkové dvanácté příčce, když se za celou sezonu na stupních vítězů objevil pouze v Ázerbájdžánu. Zdá se, že kariéra čtyřnásobného mistra světa se pomalu blíží ke svému závěru. Rozhodně se však německý pilot nemá za co stydět.

Osobní život Sebastiana Vettela

Jestli je něco o Sebastianu Vettelovi dobře známé, pak je to jeho odpor k sociálním sítím. Německý pilot si velmi hlídá své soukromí a jako jediný pilot ve startovním poli současné F1 nemá účty na sociálních sítích. Přesto však některé zajímavosti z jeho života do médií pronikli. Se svou ženou Hannou vychovává německý jezdec tři děti a manželé se stali teprve v roce 2019. Trvalo to poměrně dlouho, jelikož se seznámili již ve školních letech a strávili spolu většinu života.

Zdroj: mediareferee.com

Kromě odporu k sociálním sítím se Vettel netají ani nechutí k technologiím obecně. Jak na sebe prozradil, je vášnivým čtenářem a vždy dá raději přednost papírové knize před e-čtečkou. Jeho oblíbeným jídlem jsou pak palačinky, které si rád dělá podle receptu své matky. Na závěr lze ještě dodat, že si německý závodník libuje v dělání si poznámek. Jak sám řekl, je na to zvyklí již od začátku své kariéry a pokračuje v tom i nyní. Ať už se jedná o poznámky k závodění či osobnímu životu, Vettel si rád vezme tužku a papír a zapíše si to.

Sebastian Vettel a peníze

Německý pilot je legendou startovního pole F1, čemuž odpovídá i výše platu, který po celou kariéru pobíral. K větším penězům přišel Němec poprvé při svém angažmá v Red Bullu. V první sezoně za rakouskou stáj pobíral gáží 6 milionů dolarů ročně. Po jeho prvním titulu mistra světa v roce 2010 mu byl plat logicky navýšen a v dalších letech pobíral již přes 10 milionů dolarů ročně. Vrcholem pak byl poslední ročník v rakouské stáji, při kterém si Vettel přišel na téměř 32 milionů dolarů.

Smlouva ve Ferrari pak nebyla jistě jen otázkou prestiže ale také peněz. A ty italská stáj má. Během prvních tří let u Ferrari si Vettel vydělával ročně zhruba 31 milionů dolarů. Nová tříletá smlouva mu pak mezi lety 2018 až 2020 zajištovala v průměru 55 milionů dolarů ročně. Po skončení svého angažmá i italské stáje podepsal Vettel kontrakt s Aston Martin za 15 milionů dolarů ročně. Během své závodní kariéry v F1 si tak Sebastian Vettel přišel zatím na 367 milionů dolarů.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Sebastian Vettel na sociálních sítích

Jak již bylo napsáno, Vettel je jediným závodníkem ve startovním poli, který nemá žádný účet na sociálních sítích. Fanoušci se sním však mohou spojit skrze jeho oficiální webové stránky.

Merch Sebastiana Vettela

Různé upomínkové předměty s motivem německého závodníka lze sehnat na stránkách jeho současné stáje Aston Martin. Pokud si někteří fanoušci chtějí pořídit dárek odkazující na Vettelovo dřívější působiště, mohou navštívit oficiální obchod Formule 1.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Lewis Hamilton

Jenson Button

Robert Kubica

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://sebastianvettel.de/en/start/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/sebastian-vettel.html
  3. https://f1sport.auto.cz/sebastian-vettel
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Vettel
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Vettel