Nico Rosberg

Nico Rosberg je bývalý pilot Formule 1. Největšího úspěchu dosáhl v roce 2016, kdy se mu podařilo získat titul mistra světa. Navázal tak na svého otce, Keke Rosberga, kterému se to podařilo v roce 1982. Krátce po oslavách svého vítězství se ve svých jednatřiceti letech rozhodl ukončit kariéru.

  • Tým: –
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 27. června 1985
  • Oficiální web: https://nicorosberg.com/
  • První Velká cena F1: VC Bahrajnu 2006
  • Počet pódiových umístění F1: 57
  • Počet vítězství v F1: 23
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2016)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Nico Rosberg

Nico Rosberg je bývalý pilot Formule 1. Největšího úspěchu dosáhl v roce 2016, kdy se mu podařilo získat titul mistra světa. Navázal tak na svého otce, Keke Rosberga, kterému se to podařilo v roce 1982. Krátce po oslavách svého vítězství se ve svých jednatřiceti letech rozhodl ukončit kariéru.

  • Tým: –
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 27. června 1985
  • Oficiální web: https://nicorosberg.com/
  • První Velká cena F1: VC Bahrajnu 2006
  • Počet pódiových umístění F1: 57
  • Počet vítězství v F1: 23
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2016)

 


Začátky Rosbergovy kariéry

Už v útlém mládí se Nico rozhodl, že jednou napodobí svého slavného otce, Kekeho Rosberga, prvního Fina, kterému se podařilo získat titul světového šampióna ve Formuli 1, a stejně jako on se stane mistrem světa. A v jednatřiceti letech se mu to skutečně povedlo.

Životnímu úspěchu však předcházela dlouhá cesta, na jejímž začátku byly motokáry, ve kterých začal závodit v šesti letech. Brzké úspěchy posílily Nicovo odhodlání a přesvědčily jeho otce, aby mu s kariérou pomohl. Keke moc dobře věděl co dělat, protože kromě svého vlastního úspěchu dovedně manažoval svého nástupce Miku Häkkinena, který byl Nicovým vzorem.

V roce 1996 se mladý Rosberg stal regionálním šampiónem minikár na Azurovém pobřeží a o rok později se ve 12 letech stal nejmladším vítězem francouzského národního motokárového šampionátu.

V roce 1998 se přestěhoval z Monaka, kde s rodinou žil, do Itálie, aby se mohl zúčastňovat mezinárodních závodů. Jeho velkým soupeřem a zároveň kamarádem byl Lewis Hamilton. V roce 2000 se mladí závodníci stali týmovými kolegy v konkurenčním motokárovém šampionátu Formule A.

Rosberg s Hamiltonem po závodech motokár v roce 2001

Rosberg s Hamiltonem po závodech motokár v roce 2001 (zdroj: formula1.com)

V 16 letech přešel Nico k formulím a vyzkoušel si závodit v seriálu Formula BMW Junior Cup Iberia. V roce 2002 absolvoval první kompletní sezónu ve formulových závodech a byl z toho titul v sérii Formula BMW ADAC Championship.

Vítězstvím v šampionátu si vysloužil možnost testovat vůz Formule 1 stáje Williams, s níž jeho otec oslavil v roce 1982 titul mistra světa. Stalo se tak 3. prosince na okruhu Circuit de Catalunya v Barceloně a svého času se Nico stal nejmladším jezdcem, který kdy Formuli 1 testoval.

Sezónu 2003 zahájil Nico v evropském šampionátu Formule 3, ve kterém skončil osmý (druhý mezi nováčky). V nadcházející sezóně si polepšil na celkové čtvrté místo.

V roce 2005 vstoupil do nově vzniklé kategorie GP2 s týmem ART a díky pěti vítězstvím ze třiadvaceti závodů šampionát ovládl. V dubnu téhož roku se stal testovacím jezdcem stáje Williams. To posunulo jeho kariéru dál.

Nico a Keke Rosbergovi po Nicově testování Formule 1 v prosinci roku 2003

Nico a Keke Rosbergovi po Nicově testování Formule 1 v prosinci roku 2003 (zdroj: formula1.com)

Kariéra ve Formuli 1 zakončená titulem

O angažování Rosberga ve Formuli 1 se mj. zasloužil i Bernie Ecclestone, který šéfovi a zakladateli stáje Williams Franku Williamsovi řekl, že by bylo vhodné Rosberga podepsat a zasadit se o angažování mladých energických jezdců, které Formule 1 potřebovala. Na konci roku 2015 byl Rosberg oficiálně představen jako pilot stále Williams pro sezónu 2016.

První čtyři roky u Williamsu (2006 – 2009)

Při svém debutu ve Velké ceně Bahrajnu si hned v prvním kole poškodil přední křídlo, ale i tak dojel na sedmém místě, a dokonce zajel nejrychlejší kolo celého závodu, což z něj ve své době činilo nejmladšího jezdce, kterému se to povedlo. Sedmé místo zopakoval ještě v pátém závodu sezóny, a od té doby již nebodoval. Celkem tak Nico ve své první sezóně u Williamsu nasbíral jen 4 body a jeho parťák Mark Webber jen o tři body víc a sezóna skončila pro Williams fiaskem.

V sezóně 2007 se Rosbergovým kolegou stal Alexander Wurz. Nico začal sezónu stejně jako tu předešlou, tedy sedmým místem. V celém ročníku se mu povedlo bodovat celkem sedmkrát. Dařilo se mu hlavně v druhé polovině sezóny. Své výkony vyšperkoval čtvrtým místem při závěrečné Velké ceně Brazílie, které mu zaručilo konečné deváté místo.

Sledujte závody Formule 1 živě

Ročník 2008 začal pro Nica skvěle. V úvodním závodu sezóny v Austrálii se díky třetímu místu dočkal poprvé v kariéře pódiového umístění. Jenže v následujících závodech na svůj výkon z úvodu sezóny nenavázal. Světlou výjimkou byl jen závod v Singapuru, kde skončil druhý. Tři osmá místa to bodově nevytrhla a tak se v celkovém hodnocení propadl až na třinácté místo.

Před ročníkem 2009 musel Nico zhubnout 5 % váhy, aby se se svým vozem vešel do potřebných váhových limitů. Po celý rok se mu dařilo pravidelně se umisťovat na bodovaných pozicích. Jeho nejlepším výsledkem byla dvě čtvrtá místa v řadě ve VC Německa a VC Maďarska. Své maximum u Williamsu tak vylepšil na celkové sedmé místo.

Přestup do Mercedesu (2010 – 2016)

V listopadu 2009 se Rosberg s Williamsem rozloučil a podepsal smlouvu s Mercedesem. Jeho týmovým kolegou se stala vracející se legenda Michael Schumacher. Po většinu sezóny byl Nico rychlejším než jeho zkušenější kolega. Pravidelně ho v závodech i kvalifikacích porážel. Během první sezóny u Mercedesu dokázal Rosberg urvat tři třetí místa a pravidelně se umisťoval na dalších bodovaných pozicích. Sezónu zakončil na sedmém místě, tedy o dvě příčky výše než Schumacher.

Sedmou pozici zopakoval i v příští sezóně a opět to bylo výše než „Schumi“, který skončil osmý.

Porazit Schumachera se mu sice podařilo i v sezóně 2012, celkově si ale pohoršil na deváté místo. Těšit ho mohl alespoň první vyhraný závod v kariéře, který přišel v Číně.

Pro sezónu 2013 angažoval Mercedes Rosbergova kamaráda Lewise Hamiltona a dvojici se podařilo posunout tým na druhé místo pořadí konstruktérů. Rosbergovi se povedlo vyhrát dva závody a v dalších čtrnácti závodech bodovat a celkově se umístil na šestém místě, dvě příčky za Hamiltonem.

Následující sezónu už Mercedesy dominovaly. V roce 2014 i 2015 ovládl šampionát Hamilton a Rosberg skončil druhý. S velkým náskokem opanoval Mercedes pohár konstruktérů.

Vyvrcholení Rosbergova snažení přišlo v sezóně 2016. V sezóně, která se do té doby stala nejdelší v historii F1, protože obsahovala celkem 21 zastávek. Nico začal jak nejlépe mohl – čtyřmi vítězstvími v řadě. V průběhu sezóny přidal ještě pět triumfů, jenže ke konci šampionátu ho mocně začal stahovat Hamilton. Britovi se nakonec podařilo vyhrát poslední čtyři zástavky, ale díky čtyřem druhým místům si Nico udržel náskok až do konce a po posledním závodě, ve kterém ho Hamilton schválně zpomaloval, aby se před něj dostali ostatní jezdci, oslavil to, co si jako dítě vysnil, tedy titul mistra světa.

Rosberg slavící titul mistra světa společně se svou ženou Vivian

Rosberg slavící titul mistra světa společně se svou ženou Vivian (zdroj: formula1.com)

Jen pět dní poté, co svým titulem navázal na svého otce, se rozhodl ukončit kariéru.

Nico Rosberg je v pořadí třetím Němcem, kterému se povedlo získat titul světového šampióna ve Formuli 1 a prvním, kterému se to podařilo v barvách německého týmu.

Osobní život

Nico se narodil 27. června 1985 v západoněmeckém Wiesbadenu finskému závodníkovi Keke Rosbergovi a německé tlumočnici Gesine Rosbergové (roz. Gleitsmann-Dengel). Vzhledem k původu rodičů má dvojí občanství. V mládí závodil pod finskou licencí, ovšem v sérii Formule 3 přešel na německou, protože se domníval, že díky ní bude snazší získat dobré angažmá.

Brzy po narození se Rosbergovi usadili v Monaku a malý Nico vyrůstal tam. Vzdělání získal na mezinárodních školách v Monaku a Nice. Za zmínku stojí především to, že studoval pět jazyků (angličtinu, němčinu, francouzštinu, italštinu a španělštinu) a všemi se domluví.

Rosberg není jen skvělým jezdcem, ale i sportovním všeumělem. V mládí dokonce hrával tenis za monackou reprezentaci. Závodně se věnoval také triatlonu. Kromě toho je velkým fanouškem fotbalového Bayernu Mnichov.

V roce 2014 si vzal za manželku svou dlouholetou přítelkyni, interiérovou designérku, Vivian Sibold. Vychovávají spolu dvě dcery – Alaïu a Nailu. Společně žijí v Monaku.

Vstupní bonus u 22Bet

Nico Rosberg na sociálních sítích

Rosberg je aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete především na instagramu, facebooku, twitteru a youtube.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Mika Häkkinen

Michael Schumacher

Lewis Hamilton

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://nicorosberg.com/
  2. https://f1sport.auto.cz/nico-rosberg
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Nico_Rosberg
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Nico_Rosberg
  5. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Nico_Rosberg.html