Felipe Massa

Roman Mráz

Roman Mráz

Felipe Massa


Brazilský automobilový závodník Felipe Massa je sportovním fanouškům dobře známý ze svého působení v seriálu F1, ve kterém strávil patnáct sezón. Největších úspěchů dosáhl Massa se stájí Ferrari, kde v letech 2006-08 dokázal vyhrát hned jedenáct Velkých cen F1. V současnosti se stále věnuje závodnímu ježdění, byť už jen v domácí Brazílii v seriálu Stock Car Brasil.

            Felipe Massa

  • Tým: -
  • Stát: Brazílie
  • Datum narození: 25. dubna 1981
  • Oficiální web: www.felipemassa.com.br
  • Počet závodů v F1: 272
  • První závod v F1: VC Austrálie 2002
  • První vyhraný závod: VC Turecko 2006
  • Poslední závod v F1: VC Abú Zabí 2017
  • Počet pódiových umístění v F1: 41
  • Počet vítězství v F1: 11
  • Nejlepší sezóna v F1: 2008 (2. místo)

Než přišly formule

Jihoamerický vicemistr F1 z roku 2008 začal koketovat se závoděním už v osmi letech, kdy odjezdil svou první sezónu v motokárách a hned se umístil na čtvrtém místě. Nutno dodat, že ještě před touto zkušeností si mladý Felipe přivydělával coby rozvozce pizzy. V motokárách pokračoval i následujících letech, ať už v národních, či mezinárodních závodech.

V roce 1998 dal Felipe motokárám košem a zkusil štěstí v brazilské Formuli Chevrolet, ve které nakonec obsadil pátou příčku. O rok později tutéž soutěž už opanoval, když se mu povedlo vyhrát tři z desíti závodů. Po triumfu v seriálu Formule Chevrolet se Massa rozhodl jít sbírat cenné zkušenosti do Evropy. A uspěl dokonce ve dvou závodních seriálech najednou. Zvítězil jak v italské Formuli Renault, tak i v evropské části tohoto závodu.

Jeho další kroky vedly do Formule 3000 a úspěchy sbíral Massa i tam. Opanoval hned 6 z 8 závodů seriálu a to znamenalo, že Felipe zvítězil i v celkovém pořadí Formule 3000. Všechny tyto úspěchy, kterých nebylo zrovna málo, samozřejmě neunikly ani monopostům v F1 a brazilského nadějného závodníka nakonec ulovila do svých řad pro rok 2002 stáj Sauber.

Kariéra v F1

Ve své první sezóně formule 1 v roce 2002 si připsal Felipe na své konto 4 body, přičemž nejlepší výsledek zajel při VC Španělska, kde obsadil pátou příčku. Pro následující sezónu však Sauber podepsal jako druhého jezdce Heinze-Haralda Frentzena a Massa si tak na rok od F1 odpočinul, ačkoliv z tréninku nevypadl, jelikož testoval pro stáj Ferrari.

Massa s Nickem Heidfeldem a Peterem Sauberem

                                                                Felipe Massa s Nickem Heidfeldem a Peterem Sauberem                    zdroj: us.motorsport.com

V následujícím roce se mladý brazilský závodík vrátil do monopostu F1 už natrvalo, když podepsal znovu se Sauberem a ukázalo se, že během testování u Ferrari se Felipe zlepšil, což dokazovalo i získaných 12 bodů. V sezóně 2005 dostal Massa v Sauberu nového kolegu, bývalého mistra světa z roku 1997 Jacquese Villeneuva, kterého ve většině závodů porážel a ročník zakončil ziskem 11 bodů. To byl nicméně poslední rok u Sauberu, jelikož se Brazilec vydal vstříc štěstí do stáje Ferrari, kde měl navíc dělat dvojku legendě F1 Michaelu Schumacherovi.

Největší úspěchy zažil s Ferrari

A první sezónu Felipeho u Ferrari nelze nazvat jinak než úspěchem! Během ročníku se dočkal svého pódiového umístění při VC Evropy a také vítězství na okruhu v Turecku, které doplnil ještě triumfem na posledním závodě roku v Brazílii. Celkově si Massa připsal skvělých 80 bodů, což ho vyneslo v konečném pořadí na třetí místo za Michaelem Schumacherem a Fernandem Alonsem.

Massa slaví první vítězství v F1 při VC Turecka 2006

                                                                  Massa slaví první vítězství v F1 při VC Turecka 2006                       zdroj: carthrottle.com

Ve výborných výkonech navíc pokračoval i v dalších letech. Zejména sezóny 2007 a 2008 patřily k tomu nejlepšímu v Brazilcově kariéře. Během těchto dvou let triumfoval na devíti Velkých cenách F1. Poslední závod v roce 2008 na domácím okruhu v Brazílii přinesl také velice dramatické rozuzlení boje o titul. Massa před závodem totiž ztrácel na prvního Lewise Hamiltona sedm bodů a málokdo věřil, že by se před něj ještě mohl dostat. Nakonec však byl Felipe titulu velmi blízko, když VC Brazílie před domácími fanoušky vyhrál. Bohužel pro něj ale Hamilton nakonec dvě zatáčky před cílem předjel na páté pozici jedoucího Tima Glocka a tím pádem udržel o pouhý jeden bod vedení v čele klasifikace a mohl slavit titul. Felipe byl tak doslova jen pár metrů od životního úspěchu, ale nakonec se musel spokojit pouze s druhým místem.

Sledujte závody Formule 1 živě

Následující roky se vyznačovaly postupným zhoršováním výsledků Felipeho Massy. Svůj podíl na tomto ústupu ze slávy však měla i nehoda z roku 2009 při VC Maďarska. Brazilského jezdce totiž v plné rychlosti zasáhla skoro kilová ocelová pružina uvolněná z vozu Rubense Barrichella přímo do hlavy a Massa v rychlosti 200 km/h havaroval. Brazilský závodník se musel posléze podrobit operaci lebky a do zbývající druhé poloviny sezóny už nezasáhl. 

Odchod k Williamsu

Rok 2010 a obzvlášť jeho první polovina se sice Felipemu povedl, když získal 144 bodů, které stačily na 6. místo, ale do týmu přišel Fernando Alonso, jenž si postupně v týmu Ferrari vybudoval vedoucí pozici. Po dalších třech průměrných letech se nakonec rozhodlo Ferrari nahradit brazilského jezdce Kimim Räikkönenem a Felipe odchází do stáje Williams.

                                                                       Felipe Massa zakončil kariéru v F1 se stájí Williams                     zdroj: autoracing.com.br

V nové stáji podepsal Massa smlouvu na dva roky a stájového kolegu mu dělal Fin Valtteri Bottas. A hned první rok (2014) z celkových čtyř strávených u Williamsu byl tím nejlepším pro Felipeho, když získal 134 bodů, což bylo nejvíc od sezóny 2010. Tři závody navíc dokončil na pódiovém umístění.

Ještě rok 2015 byl pro Felipeho vcelku úspěšný, když se naposledy v kariéře dostal přes 100 bodů a při VC Itálie také na pódium. Před domácím publikem na VC Brazílie se mu podruhé v kariéře stalo, že byl diskvalifikován. Důvodem bylo přejetí čáry na výjezdu z boxové uličky.

Ještě začátek sezóny 2016 vypadal pro stárnoucího Felipeho nadějně, když zajel několik závodů po sobě v TOP 8, ale zbytek roku byl pro brazilského jezdce spíše trápením. Opět nedokončil domácí VC Brazílie a ročník zakončil až na 11. místě. Poslední závodní sezónou v F1 byl pro Massua rok 2017, ve kterém dosáhl nejlepšího výsledku hned zkraje sezóny při VC Austrálie ziskem 6. místa. Na předposledním závodě sezóny na VC Brazílie se také rozloučil s domácím publikem 7. příčkou. Naposledy seděl Felipe v monopostu F1 při VC Abú Zabí, kde zakončil kariéru 10. místem.

 

Osobní život

Ačkoliv je Felipe Massa národní příslušností Brazilec, jeho kořeny sahají až do Evropy. Jeho dědeček José Massa totiž pocházel z italského města Cerignoli a do jižní Ameriky emigroval. V této souvislosti se samotný Felipe nějakolikrát v tisku vyjádřil ve smyslu, že považuje Itálii jako svůj druhý domov a dokonce vlastní také italský pas. Na druhou stranu se Massa nikdy na VC Itálie výrazněji neprosadil, jeho nejlepší výsledek bylo 6. místo v roce 2008.

Co se týče rodinného života, tak se Felipe oženil dne 30. listopadu 2007 s Annou Raffaelou Bassi. Z manželství se jim narodil v roce 2009 syn Felipinho.

Felipe s Annou

                                                                                                              Felipe s Annou                                                   zdroj: carmag.co.za

Jako každý správný Brazilec je i Massa velkým fotbalovým fanouškem. V domácí soutěži podporuje celek Sao Paulo FC a protože je také obdivovatelem bývalého vynikajícího brazilského reprezentanta Zica, fandí tureckému Fenerbahce, kde Zico několik let jako trenér působil. Ze svého kladného vztahu k Turecku se Felipe vyznal v médiích takto: "Zico byl můj dětský idol, Roberto Carlos je můj nejlepší přítel. Jsem fanouškem Fenerbahçe, protože je jako brazilský tým. Miluji Turecko, protože jsem zde vyhrál svůj první mistrovský závod. Tato země má pro mě zvláštní hodnotu.“

Kromě sportování se Felipe Massa věnuje také charitativním projektům. Mezi lety 2005 až 2014 pořádal brazilský závodník tzv. International Challenge of the Stars, což byl charitativní závod motokár, kterého se účastnily pravidelně i největší hvězdy monopostu F1, jako například Michael Schumacher, Rubens Barrichello, nebo Nelson Piquet jr. Brazilský jezdec je silně nábožensky zaměřený, konkrétně je vyznavačem římsko-katolické církve.

Sociální sítě

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Kimi Räikkönen

Michael Schumacher

Fernando Alonso

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Felipe_Massa
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Felipe_Massa
  3. https://f1sport.auto.cz/felipe-massa
  4. https://www.idnes.cz/sport/motorsport/felipe-massa-konec-formule-1-williams.A171104_141058_motorsport_ten