Formule 1 – týmy 🏎️ (aktualizováno 2022)

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1 – týmy 🏎️ (aktualizováno 2022)


Deset týmů a dvacet jezdců. Takové je obsazení seriálu Formule 1 pro letošní sezonu. Úřadujícím šampionem je nizozemský pilot Max Verstappen, v poháru konstruktérů obhajuje triumf zase stáj Mercedes. Pojďme si ale blíže představit všechny týmy a jezdce, které budeme letos na závodních okruzích pravidelně vídat.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Scuderia Ferrari

Představování týmů pro letošní sezonu nemůžeme začít jiným týmem než právě Ferrari. Tato stáj má nejdelší historii ve Formuli 1 ze všech týmů. Nechyběla totiž ani v jedné sezoně od roku 1950. Prvního vítězství dosáhl italský tým hned rok poté v britském Silverstoneu. Během následujících let se v barvách Ferrari vystřídalo mnoho jezdců, kteří se zapsali do historie. Ať už to byl Niki Lauda, který v letech 1975 a 1977 ovládl celý šampionát či Alain Prost, jehož bitvy s Ayrtonem Sennou patří k nezapomenutelným zážitkům. Moderní historie týmu je neodmyslitelně spjata s Michaelem Schumacherem, sedminásobným mistrem světa. V posledních letech však italská stáj trochu ustoupila z předních pozic, což se nyní snaží ze všech sil napravit. Pomoci ji k tomu má i Charles Leclerc, jeden z nejtalentovanějších pilotů ve Formuli 1.

Charles Leclerc

Jednoznačná týmová jednička a velký příslib do budoucna. Taková je pozice pilot z Monaka Charlese Leclerca. Poté, co se v roce 2017 stal šampionem F2, začal od následující sezony jezdit v nejvyšší kategorii. Jeho prvním týmem mezi elitou byl Alfa Romeo Sauber, ale bylo jasné, že pilot s takovým talentem dlouho v tomto týmu nevydrží. K očekávanému přestupu došlo v roce 2019, kdy Leclerc zamířil do stáje Ferrari. O jeho potenciálu byli šéfové italské stáje natolik přesvědčeni, že jej na konci sezony 2019 podepsali až do roku 2024. Na poměry Formule 1 nestandardně dlouhý kontrakt, který svědčí o výjimečnosti rodáka z Monte Carla.

Carlos Sainz

Španělský pilot, který má závodění v krvi. Carlos Sainz je synem stejnojmenného bývalého jezdce rallye. Jeho kariéra ve Formuli 1 začala ve slabém týmu Toro Rosso. Tam Španěl působil mezi lety 2015 až 2017. Po jednoletých zastávkách u Renaultu a McLarenu nakonec Sainz od roku 2021 zakotvil u Ferrari. Jeho úkolem je krýt záda týmové jedničce Charlesi Leclercovi. I Přes poměrně dlouhou kariéru v F1 Sainz na první vítězství v závodě zatím stále čeká.

Mercedes Petronas

Hegemon posledních let, který se letos trápí. Taková je pozice dříve neporazitelného Mercedesu. Stáj, v jejímž středu působí Lewis Hamilton, sedminásobný mistr světa, v posledních letech drtila konkurenci nevídaným způsobem. Zlom přišel až v loňské sezoně. V ní sice Mercedes opět vyhrál pohár konstruktérů, titul mistra světa si však připsal pilot konkurenčního Red Bullu Max Verstappen. Podceňovat německou stáj se však nevyplácí, byť nyní vypadá zranitelně. Manažer stáje Toto Wolff již v minulosti několikrát dokázal, že je Mercedes schopen dostat se z potíží velmi rychle.

Lewis Hamilton

Britský pilot j nejvýraznější personou současné Formule 1. V loňském roce ho o rekordní osmý titul mistra světa obral až v posledním kole posledního závodu Max Verstappen. Společně s kontroverzními rozhodnutí ředitelství závodu. První triumf si připsal již v roce 2008, tehdy ještě v barvách týmu McLaren. Od roku 2013 působí Hamilton u Mercedesu, kde převzal pozici po Michaelu Schumacherovi. Právě v německé stáji pak slavil dalších šest titulů. Podaří se mu osamostatni se na čele historických tabulek již v letošním roce ?

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !

George Russell

Další britský pilot v německé stáji. Russell je však spíše sázka do budoucna, jeho současný úkol je spíše krýt záda Hamiltonovi. Do seriálu Formule 1 naskočil v roce 2019 za tým Williams. Když mu na konci loňského roku vypršela smlouva, byla o Brita mezi týmy velká bitva, jelikož jeho talent byl nesporný i ve slabém Williamsu. Nakonec souboj o perspektivního pilota vyhrál Mercedes, kde Russell nahradil Bottase, dlouholetou týmovou dvojku.

Red Bull

Při pohledu na výčet úspěchů rakouské stáje z posledních let, by jen málokdo řekl, že stáj Red Bull je v historickém kontextu ve Formuli 1 stále poměrně novou stájí. První Velkou cenu tento tým absolvovat v Austrálii v roce 2005. Prvního vítězství v závodě pak dosáhl až o čtyři roky později v Číně. Během následujících let však ušel Red Bull značný kus cesty a mezi lety 2010-2013 čtyřikrát ovládl pohár konstruktérů a jejich pilot Sabastian Vettel čtyřikrát ovládl celé mistrovství. V posledních letech se rakouský tým snažil dotáhnout na Mercedes, což se jim povedlo v loňském roce, kdy sice nevyhráli pohár konstruktérů, ale jejich jezdec Max Verstappen mohl oslavit premiérový titul mistra světa.

Max Verstappen

Úřadující šampion a spolu s Charlesem Leclercem nastupující mladá generace, která se fanouškům postará o zábavu na několik příštích let. Rodák z Hasseltu naskočil do elitní divize již v roce 2015, tehdy mu bylo teprve sedmnáct let, stal se tak nejmladším jezdcem v historii F1. Po první sezoně v Toro Rosso se stěhoval do Red Bullu, se kterým jezdí dosud. Poslední roky již patří mezi hvězdy seriálu a největší vyzyvatele Lewise Hamiltona. První mistrovský titul se mu podařilo získat v loňské sezoně a vzhledem k tomu, o jak mladého pilota se stále jedná, čeká na něj opravdu zářná budoucnost.

Sergio Pérez

Mexický pilot, který kryje záda týmové jedničce, je zkušený jezdec, který se ve Formuli 1 pohybuje již přes deset let. Jeho první sezonou byl rok 2011, tehdy v barvách týmu Sauber. Po štacích v McLarenu, Force India a Racing Pointu nakonec Pérez zakotvil u Red Bullu, kde jsou s jeho prací spokojeni. To, jak je Mexičan důležitý pro celý tým, bylo jasně patrné při posledním závodě loňského roku, kdy výrazně pomohl Verstappenovi k zisku šampionátu.

McLaren

Stáj McLaren patří k dalším, které mají bohatou historii. Ta se začala psát již v šedesátých letech a jako zakladatel se na ni výrazně podílel Bruce McLaren. Ten bohužel zemřel při nehodě během testů v roce 1970. Jeho odkaz však žil dále a už v roce 1974 získal McLaren první titul v poháru konstruktérů. Na přelomu tisíciletí zářil v barvách této stáje Mikka Häkkinen. S nástupem movitějších stájí však McLaren propadl trochu do pozadí a poslední roky se marně snaží stíhat špičku pole.

Lando Norris

Ve stáji McLaren započal britský pilot svou kariéru v F1 již v roce 2019. Předchozí dva roky jezdil strávil Lando Norris v programu pro mladé piloty, kde si jej tým vychovával. I on je považován za velký příslib do budoucna a byť se mu ještě nepodařil výraznější úspěch, talentem tento pilot rozhodně disponuje.

Daniel Ricciardo

Australan se poprvé v F1 objevil v sezoně 2011. Tehdy v barvách týmu HRT prožil svou premiéru. Po krátké zastávce v Toro Rosso pak Ricciardo prožil nejlepší období kariéry u Red Bullu, se kterým slavil několik vítězství v závodech. Po odchodu z rakouské stáje pak australský jezdec působil rok u Renaultu, se kterým se mu příliš nedařilo a od loňské sezony hájí barvy McLarenu.

Haas

Americká stáj má velmi mladou historii. Ačkoli si měla debut vyzkoušet v roce 2015, byla premiéra Haasu ještě o rok odložena a poprvé byl tento tým k vidění tedy až v sezoně 2016. Americká stáj má kromě základny v USA také sídlo v Evropě a po technické stránce je velmi blízkým spolupracovníkem slavnějšího kolegy z Ferrari. Majitelem týmu je Gene Haas, který je zároveň spolumajitelem týmu v americké sérii NASCAR.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Kevin Magnussen

Působení Magnussena ve Fomruli 1 lze rozdělit na dvě etapy. Tou první bylo období od roku 2014 do roku 2020. Tehdy Dán postupně vystřídal týmy McLarenu a Renaultu, aby nakonec skončil v Haasu, kde mu však po konci sezony 2020 neprodloužili kontrakt. Po potížích se sponzorem v loňském roce se však ve stáji opět uvolnilo místo a od letošního roku je již Magnussen opět závodníkem týmu Haas. V dosavadní kariéře se zatím jednou umístil na stupních vítězů.

Mick Schumacher

Jméno, které ve světě motorsportu jistě není třeba představovat. Syn legendárního Michaela Schumachera nastoupil do F1 teprve v loňské sezoně. Bylo zřejmé, že německý jezdec platí nováčkovskou daň a celý ročník pro něj jistě není možné nazvat úspěšným. Uvidíme, jak se s elitní kategorií vypořádá tento rok.

Alpine

Bývalý Renault, nyní Alpine, závodil ve Formuli 1 poprvé v roce 1977. Dlouhá historie byla však narušena několika odchody a následnými příchody týmu zpět do seriálu. Největších úspěchů tým ale dosáhl mezi lety 2002 až 2009. Návrat Renaultu, jakožto továrního týmu, se datuje k roku 2016, od loňské sezony se tým přejmenoval na Alpine. Francouzský tým je dalším hráčem v boji o střed pole, čemuž výrazně pomáhá i angažování bývalého mistra světa.

Fernando Alonso

Španělský veterán se objevil ve Formuli 1 už v roce 2001 v týmu Minardi. Jako velmi mladý pak oslavil dvakrát za sebou titul mistra světa v letech 2005 a 2006 s týmem Renault. Po neúspěšném angažmá u McLarenu se Alonso k Renaultu ještě vrátil, poté však následovalo období u italského Ferrari. Od sezony 2021 závodí Alonso opět v barvách týmu Alpine.

Estaban Ocon

Mladý francouzský pilot má možnost čerpat znalosti od mnohem zkušenějšího kolegy, ale příměru žáka a učitele bychom se měli v tomto případě vyvarovat. Ocon již několikrát ukázal, že je dostatečně talentovaný na to, aby v mnoha fázích svého slavnějšího parťáka porazil, byť má tedy zatím na svém kontě pouze dvě umístění na stupních vítězů. Stále se však jedná o velký příslib do budoucna.

Alpha Tauri

Historie týmu je neodmyslitelně spjata s rakouským gigantem Red Bull. Původně stáj založil v roce 1985 Giancarlo Minardi, podle nějž se tým i jmenoval. Následně jej v roce 2005 koupil Red Bull a přejmenoval na Toro Rosso a nakonec v roce 2020 na Alpha Tauri. Stáj je však stále třeba brát jako jakousi farmu Red Bullu. Svou kariéru v tomto týmu nastartovali takoví velikáni jako Sebastian Vettel či Max Verstappen. V současné době se Alpha Tauri nachází spíše v dolní polovině startovního pole.

Pierre Gasly

Francouzský pilot si odměnou za své přesvědčivé výkony vysloužil i období, kdy jezdil v monopostu prvního týmu Red Bullu. Nyní je však opět u Alpha Tauri a je zde považován za týmovou jedničku. Rodák z Rouen se v seriálu poprvé objevil v roce 2017 a od té doby si připsal na své konto celkem tři stupně vítězů a více než osmdesát startů.

Júki Cunoda

Teprve jednadvacetiletý mladík nastoupil ve Formuli 1 poprvé v loňské sezoně. Jeho úkolem je postupně sbírat zkušenosti a učit se od starších kolegů. Za své působení si zatím nepřipsal ještě ani jednou stupně vítězů. Pokud však ve svém úsilí vydrží, úspěch se jistě dostaví. Důkazem budiž úspěchy japonského závodníka v nižších kategoriích.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Alfa Romeo

Stáj, která byla na startovním roštu hned v prvních ročnících v letech 1950 a 1951 se poté vytratila a vrátila až v roce 1979. Během té doby stáj sice fungovala jako dodavatel motorů, tovární tým však neměla. V roce 2018 začala Alfa Romeo spolupracovat s týmem Sauber a o rok později došlo k přejmenování stáje na současné Alfa Romeo. Stejně jako výše zmíněné Alpha Tauri se ani Alfa Romeo neřadí mezi stáje, které pravidelně bojují o stupně vítězů a na výraznější úspěch stále čeká.

Valtteri Bottas

Finský pilot hájit barvy stáje Williams v letech 2013 až 2016. Suverénně nejúspěšnější období kariéry však zažil u Mercedesu, kde mezi lety 2017 až 2021 dělal týmovou dvojku za Lewise Hamiltonem. Během té doby proslul Bottas nejen kvalitními výkony, ale i svou loajalitou vůči týmu. V rámci omlazení závodní dvojky pak v loňském roce Mercedes Bottasovi neprodloužil smlouvu a ten zamířil do Alfa Romeo.

Kuan-jü Čou

Čínský pilot je nováčkem v elitní kategorii motorsportu. Čou přesvědčil manažery především svými výkone ve Formuli 2, kde byl v loňském roce třetí, když dokázal čtyřikrát vyhrát a celkem devětkrát se umístil na stupních vítězů. Jedná se také o zajímavou sázku do budoucna, jelikož čínskému jezdci je stále teprve dvaadvacet let.

Aston Martin

Tým, který nabízí další klikatou historii. Během letní přestávky v roce 2018 se vinou finančních potíží dostala stáj Force India do nucené správy a následně jej koupilo konsorcium vedené finančníkem Lawrencem Strollem. Po krátké etapě, kdy tým závodil pod názvem Racing point Force India, se v roce 2019 stáj přejmenovala čistě na Racing Point. Jelikož však Lawrence Stroll majetkově vstoupil do automobilky Aston Martin, přejmenoval i tým F1 a od ročníku 2021 tak můžeme vidět monoposty s tímto názvem. Že to však Stroll i celý tým myslí s F1 vážně, dokazuje i to, že ve středu týmu září jméno čtyřnásobného mistra světa.

Sebastian Vettel

Německý jezdec, který prožil nejlepší období kariéry u Red bullu mezi lety 2010 až 2013. Tehdy se čtyřikrát za sebou stal mistr světa. Následovalo angažmá u Ferrari, které již však tak úspěšné nebylo. Od roku 2021 je německý pilot týmovou jedničkou stáje Aston Martin.

Lance Stroll

Syn majitele týmu Lance Stroll působí ve Formuli 1 od roku 2017, když debutoval v barvách stáje Williams. Ve své kariéře si již připsal více než sto startů a celkem tři umístění na stupních vítězů. Kanadský pilot se řadí mezi enklávu mladých jezdců, kterým by měla patřit budoucnost elitní kategorie motorsportu, je mu stále teprve třiadvacet let.

Williams

Posledním týmem v našem výčtu je Williams. Tým s obrovskou historií, který se však v posledních letech trápí a pravidelně se umisťuje na nejnižších stupních startovního pole. Tým založený Frankem Williamsem už v roce 1977, se navíc v posledních letech trápí i po finanční stránce a situaci v týmu rozhodně nelze nazvat stabilní. Uvidíme, zda-li si tato slavná stáj v následujících letech trochu napraví reputaci.

Alaxander Albon

Thajský pilot působí v karavaně F1 poměrně krátce. Jeho debut se datuje k roku 2019, kdy byl povolán do Toro Rosso. Skvělými výkony si pak řekl o angažmá v Red Bullu, kde se však dlouho neohřál a v roce 2020 mu nebyl prodloužen kontrakt. Po krátké pauze se však do F1 vrátil, před letošní sezonou podepsal smlouvu s Williamsem, kde by měl figurovat jako týmová jednička a pokusit se navrátit trochu lesku na zaprášenou značku.

Nicholas Latifi

Kanadský pilot působí u Williamsu sice již od roku 2020, výraznější úspěch však stále nezaznamenal. Jeho nejlepším umístění bylo sedmé místo. Do myslí diváků se zapsal, trochu nelichotivě, nehodou v posledním závodě loňské sezony, kvůli níž musel na trať vyjet safety car a Max Verstappen poté v posledním kole obrat o titul mistra světa Lewise Hamiltona.

1XBet nabízí 100% vstupní bonus !