Michael Schumacher

Jen těžko byste ve světě Formule 1 hledali více ikonickou postavu než je Michael Schumacher. Německý pilot je sedminásobný mistrem světa a největší úspěchy dosáhl s italským týmem Ferrari. V současné době je mimo společenské dění, jelikož před několika lety utrpěl vážná zranění při lyžařské nehodě v horách, ve Formuli 1 se však na jeho úspěchy pokouší navázat syn Mick.

  • Tým: –
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 3. ledna 1969
  • Oficiální web: https://michael-schumacher.de/en/
  • První Velká cena F1: VC Belgie 1991
  • Počet pódiových umístění F1: 155
  • Počet vítězství v F1: 91
  • Počet mistrovských titulů v F1: 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

 

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Michael Schumacher

Jen těžko byste ve světě Formule 1 hledali více ikonickou postavu než je Michael Schumacher. Německý pilot je sedminásobný mistrem světa a největší úspěchy dosáhl s italským týmem Ferrari. V současné době je mimo společenské dění, jelikož před několika lety utrpěl vážná zranění při lyžařské nehodě v horách, ve Formuli 1 se však na jeho úspěchy pokouší navázat syn Mick.

  • Tým: –
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 3. ledna 1969
  • Oficiální web: https://michael-schumacher.de/en/
  • První Velká cena F1: VC Belgie 1991
  • Počet pódiových umístění F1: 155
  • Počet vítězství v F1: 91
  • Počet mistrovských titulů v F1: 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

 


Láska k motorům již od dětství

Dá se říci, že Schumacherova kariéra začala již ve čtyřech letech, kdy se začal poprvé prohánět v motokárách na domácí trati Wolfganga von Tripse. První závod pak mladý Michael absolvoval v roce 1974 a již o rok později se stal juniorským mistrem kerpenského klubu. O míře talentu, kterou Schumacher již tehdy disponoval, svědčí také to, že na oficiálním mistrovství Německa startoval již ve dvanácti letech, když mu jeho otec zařídil potřebná povolení. V Německu je účast na těchto závodech totiž povolena až od čtrnácti let. Juniorské mistrovství Německa pak Schumacher vyhrál v roce 1985 a rok poté titul obhájil. Od sezony 1986 již startoval v seniorském mistrovství Německa, kde skončil v prvním roce třetí a o rok později jej dokázal ovládnout. Bylo jasné, že současné pole působiště je pro talentovaného Němce příliš malé.

Od sezony 1988 tak již Schumacher nastupoval v juniorských formulích. Netrvalo však dlouho a výzvou přestala být i tato kategorie. V roce 1990 se stal mistrem Německa v kategorii Formule 3 se šesti výhrami z jedenácti závodů. V téže době byl Schumacher zařazen do juniorského týmu Mercedesu, který byl určen k výchově mladých pilotů. Po sérii událostí, které mnohdy neměly se závodnickým prostředím nic společného se Schumacher v roce 1991 ocitl v pozici jezdce, kterému bylo nabídnuto poprvé jet v závodním voze Formule 1 v týmu Jordan ve Velké ceně Belgie.

První krůčky v F1

Schumacher nabídnutou pozici samozřejmě využil a s nepříliš konkurenceschopným Jordanem dokázal zajet kvalifikaci na Velkou cenu Belgie na skvělém sedmém místě. Ačkoli v hlavním závodě ujel jen několik stovek metrů než musel pro poruchu spojky odstoupit, jeho talentu si všiml manažer stáje Benetton Flavio Briatore a nabídl mu post jezdce ve svém týmu pro zbytek sezony. Byť poslední dvě Velké ceny v sezoně Schumacher vinou technických poruch nedokončil, na předchozích závodech ve Španělsku a Portugalsku skončil na šestém místě a bylo jasné, že je velkým příslibem do budoucna.

Zdroj: garaz.cz

První kompletní sezona

První kompletní sezonu v F1 absolvoval Schumacher v roce 1992 za tým Benetton. A vedl si skvěle. Hned ve druhém závodě sezony v Mexiku dosáhl poprvé na stupně vítězů, když skončil na třetím místě. Prvního vítězství v F1 se dočkal o několik týdnů později, symbolicky, na Velké ceně Belgie, kde v loňském roce poprvé startoval mezi elitou. Na tak mladého závodníka bylo mimo jiné ohromující také Němcova konzistentnost. Pokud závod dokončil, skončil nejhůře na čtvrtém místě, pomineme-li závod v Portugalsku, kde se jeho tým potýkal s technickými problémy. Ročník 1992 tak Schumacher zakončil na celkovém třetím místě.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Schumacher mezi elitou F1

Po předchozí sezoně se Schumacher právem zařadil mezi kandidáty na vítězství v šampionátu. Ročník 1993 se nesl v duchu jeho soubojů s legendárním Ayrtonem Sennou a Alainem Prostem. Byť tento souboj nakonec Němec prohrál a sezonu zakončil na čtvrtém místě, byl o něj v prostředí F1 obrovský zájem, o čemž svědčí také to, že manažer jeho týmu mu na konci sezony nabídl smlouvu na šest milionů dolarů, pro tak mladého jezdce věc tehdy zcela neslýchaná. O tom, jak správné to bylo rozhodnutí, se však mohli všichni přesvědčit v následujících sezonách.

Schumacher šampionem Formule 1

Ročník 1994 byl zvláštní po všech směrech. Schumacher do něj vlétl jako uragán a vyhrál oba první závody. Následná Grand Prix San Marina byla poznamenána tragickou smrtí Ayrtona Senny, po které Schumacher údajně přemýšlel, že by se ze světa závodů stáhl. Nakonec si to rozmyslel a ve své krasojízdě sezonou pokračoval. Celkem v sezoně vyhrál osm závodů, přesto se o titulu rozhodovalo až v posledním závodě. Závod v Austrálii však nedokončil ani Schumacher ani jeho konkurent Hill a německý pilot se tak o jediný bod stal poprvé šampionem Formule 1.

Zdroj: retrodepo.cz

Následující rok Němec předvedl další parádní sezonu, když ovládl celkem devět závodů a již se značným náskokem obhájit titul mistra světa. I přesto však Schumacher stále hledal nové výzvy a ačkoli se nyní pyšnil označením nejmladšího dvojnásobného šampiona Formule 1, na konci sezony přestoupil do Ferrari.

Tragický začátek u Ferrari

Novou etapu své kariéry u Ferrari nezačal Schumacher vůbec šťastně. Z prvních šesti závodů nové sezony hned třikrát Němec nedojel do cíle. První vítězství slavil až ve Španělsku. A byť měl Schumacher závěr sezony poměrně úspěšný, v každém z posledních čtyř závodů stanul na podium, na lepší než celkové třetí místo to nestačilo. Byl to také jasný ukazatel toho, že Ferrari stále ještě nemá vůz, který by mohl konkurovat těm nejlepším.

Mezi další kontroverzní ročníky lze zařadit rok 1997. V něm bojoval Schumacher o titul mistra světa s Jacquesem Villeneuvem. Před posledním závodem, Velkou cenou Evropy, hájit německý jezdec jednobodová náskok před svým sokem v čele šampionátu. Schumacher, jedoucí v čele závodu, měl ke konci potíže s přehříváním motoru a byl nucen zpomalit. Toho chtěl Villeneuve využít a předjet Němce v zatáčce Dry Sack. Schumacher mu však úmyslně nenechal místo a do monopostu svého konkurenta narazil. Německý jezdec sice musel ze závodu odstoupil, ale Villeneuve závod dokončil na třetím místě a stal se mistrem světa. Celá sezona pak měla dohru u arbitráže FIA, která Schumachera za nebezpečný manévr potrestala diskvalifikací z celé sezony 1997.

Ani další roky nebyly pro Ferrari a Schumachera o mnoho lepší. V roce 1998 byla italská stáj sice jediná, která dokázala konkurovat McLarenu, i přesto však Michael skončil v celkovém pořadí na druhém místě. O rok později pak měl Schumacher vážnou nehodu při Velké ceně Británie, kde utrpěl zlomeninu holenní a lýtkové kosti. Musel tak vynechat šest závodů a o boji v popředí šampionátu nemohlo být ani řeči.

Příchod zlatých časů

Jako zlomovou sezony u Ferrari lze pro Schumachera nazvat ročník 2000. Italská stáj měla konečně k dispozici monopost, který se mohl měřit s těmi nejlepšími a na výsledcích to bylo znát. Schumacher ovládl první tři závody sezony a byť uprostřed ročníku nedokončil čtyři z pěti závodů, závěr sezony měl natolik dobrý, že se poprvé stal mistrem světa v barvách týmu Ferrari. Pro něj to znamenalo již třetí vítězství v Mistrovství světa.

Zdroj. garaz.cz

Následující čtyři ročníky se pak nesly ve znamení jednoznačné dominance italské stáje a německého pilota. V roce 2001 vyhrál Schumacher devět závodů, pouze dvakrát nedokončil a stal se suverénním šampionem. Nejdominantnější sezonou v historii Formule 1 pak byl ročník 2002. Schumacher dokončil všechny závody a nejhůře se umístil na třetím místě. Kraloval na jedenácti ze sedmnácti tratích a stal již pětinásobným šampionem F1. A nohu z plynu nesundal ani v letech následujících, byť již ne tak dominantních. V roce 2003 Němec titul opět obhájil, ačkoli vyhrál „pouze“ šest závodů. O rok později pak vyhrál dvanáct z prvních třinácti závodů a již v polovině sezony bylo jasné, že Schumacher opět ovládne šampionát.

Sledujte závody Formule 1 živě

Poslední dva roky u Ferrari

Dominance italské stáje se nelíbila nejen mnohým fanouškům, pro které závody již nebyly tak atraktivní jako dřív, ale také FIA. Ta před sezonou 2005 opět upravila pravidla, což mělo za následek, že Ferrari pomalu ustupovalo ze slávy. První vítězství v sezoně si Schumacher připsal až v devátém závodě při Velké ceně USA. Ani ve zbytku sezony se mu však nedařilo lépe a jediným vítězství skončil celkově na třetím místě. O rok později po vítězství ve Velké ceně Itálie oznámil, že na konci sezony z Formule 1 odejde. Poslední sezonu u Ferrari titulem nakonec neosladil, skončil druhý za Španělem Fernandem Alonsem.

Poradce u Ferrari a krátký návrat

Konec závodní kariéry však pro Schumachera neznamenal konec ve Formuli 1 jako takové. Mezi lety 2007 až 2009 byl poradcem v týmu Ferrari. Během tohoto období se také několikrát dostal k testování nových monopostů a jak sám později potvrdil, závody mu velmi chyběly. I tak bylo pro závodní svět překvapivé, když v prosince 2009 oznámili zástupci stáje Mercedes na tiskové konferenci, že se sedminásobný mistr světa vrací v barvách jejich stáje do kolotoče F1.

Zdroj: f1i.com

Následující tři roky tak Schumacher strávil u Mercedesu, ale žádných výraznějších úspěchů se nedočkal. Monopost německé stáje nebyl dostatečně kvalitní na to, aby se mohl rovnat s těmi nejlepšími. Největší úspěch tak pro Schumachera během jeho tříletého působení u Mercedesu bylo třetí místo na Velké ceně Evropy v roce 2012. Na konci téhož roku oznámil německý pilot na tiskové konferenci definitivní konec jeho závodní kariéry ve Formuli 1.

Osobní život Michaela Schumachera

Michael Schumacher se narodil v roce 1969 v Hürthu v Severním Porýní-Vestfálsku. Jeho otec Rolf byl vyučený kamnář a matka provozovala kavárnu u motokárové tratě, kde Michael začínal. Závěrečné zkoušky na automechanika složil Schumacher v roce 1989, kvůli závodním povinnostem o půl roku později než jeho spolužáci. Během své závodní kariéry si získal reputaci nejen jako skvělý závodník, ale také jako osoba, která velmi podporuje různé charitativní projekty. Od roku 1995 je zainteresován v jednom z mnoha projektů UNESCO pro děti v nouzi. Je také velkým milovníkem fotbalu a jeho exhibiční zápasy přinášejí finanční prostředky právě na různé charitativní projekty. Asi není překvapením, že po dlouholetém působení u Ferrari mluví plynule italsky.

Zdroj: thesportsrush.com

Schumacher a jeho rodina

Se svou ženou Corinnou začal Schumacher chodit na konci roku 1991 a o necelé čtyři roky později se vzali. Mají spolu dvě děti, dceru Ginu-Mariu a syna Micka, který se v současné době snaží prorazit ve Formuli 1. Část své života strávila rodina Schumacherů v Monte Carlu, nyní se však nachází ve Švýcarsku.

Tragická nehoda na horách

Na konci roku 2013 došlo k tragické nehodě, při které si Schumacher vážně poranil hlavu. Došlo k tomu při lyžování v Alpách, kde ve vysoké rychlosti narazil Schumacher, byť s ochrannou helmou, hlavou do skály. Byl převezen do nemocnice v Moutiers a poté v Grenoblu. Německý závodník strávil několik dní v kómatu a až na konci ledna 2014 jej lékaři pomalu začali probouzet. Jeho stav byl však nadále velmi vážný. S rehabilitací následně pokračoval Schumacher ve svém domově ve Švýcarsku. V roce 2019 byl Schumacher na krátko převezen do pařížské nemocnice, jeho stav však zůstal neměnný. Fanoušci slavného závodníka navíc příliš mnoho informací nedostávají, jelikož rodina o stavu Schumachera veřejnost prakticky neinformuje, snaží se chránit jeho soukromí.

Dokument na Netflixu

Trochu světla do celé situace kolem Schumachera měl vnést dokument, který se před časem objevil na streamovací platformě Netflix. V dokumentu vysvětluje Schumacherova žena Corinna proč neposkytuje informace o stavu jeho manžela medií a jen v náznacích se lze dopátrat, že slavný Němec je stále ve vegetativním stavu, tedy dokáže vnímat své okolí, ale nereaguje na něj. Pravděpodobnost, že bychom Michaela Schumachera viděli ještě někdy v takové formě, v jaké byl před nehodou, je tak velmi malá.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Mick Schumacher

Ralf Schumacher

Rubens Barrichello

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Michael_Schumacher.html
  2. https://f1.fandom.com/wiki/Michael_Schumacher
  3. https://f1sport.auto.cz/clanek/pred-dvaceti-lety-se-ve-francii-stal-michael-schumacher-petinasobnym-mistrem-sveta
  4. https://www.lidovky.cz/relax/lide/michael-schumacher.K135092
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Schumacher
  6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Schumacher