Mika Häkkinen

Roman Mráz

Roman Mráz

Mika Häkkinen


Mika Häkkinen je bývalý finský závodník formule 1, který získal na konci 90. let dvakrát titul mistra světa a jehož znají fanoušci motorsportu pod přezdívkou „Létající Fin“. Kromě prvních dvou sezón jeho působení v F1, které strávil v Lotusu, spojil celou svou kariéru se stájí McLaren. V roce 2001 si dal na rok pauzu od závodění, ta se však nakonec změnila v konec kariéry.

           

  • Tým: -
  • Stát: Finsko
  • Datum narození: 28. září 1968
  • Oficiální web: www.hakkinen.com
  • Počet závodů v F1: 165
  • První závod v F1: VC USA 1991
  • První vyhraný závod: VC Evropy 1997
  • Poslední vyhraný závod v F1: VC USA 2001
  • Poslední závod v F1: VC Japonska 2001
  • Počet pódiových umístění v F1: 51
  • Počet vítězství v F1: 20
  • Nejlepší sezóna v F1: 1998, 1999 (1. místo)

 

Začátky kariéry v motorsportu

K prvním stopám, které nás dovedou k úplným začátkům Mikyho závodění, bychom museli až do začátku 70. let ,když mu rodiče pronajali v pěti letech první motokáru a brali ho na závody. Zpočátku se mu na nich příliš nedařilo, hned při první jízdě se Mika dokonce vyboural, ale postupně se zlepšoval a otec mu později koupil novou motokáru, se kterou jezdil Henri Toivonen. První závod na motokárách vyhrál v roce 1975 na stadionu Keimola Motor Stadium.

Do svých 18 let vyhrál Mika celkem pět titulů na motokárách a v dalším kariérním rozletu mu pomohl mistr světa z roku 1982 Keke Rosberg, který Häkkinenovi pomohl sehnat sponzory pro další závodění ve formulích. Sehnat finance se snažil i samotný Mika, který si našel práci u kamaráda, jenž opravoval auta. Čas nakonec ukázal, že to nebyly vyhozené peníze. Celkem třikrát ovládl Skandinávský šampionát. V roce 1988 následoval úspěch na Opel Lotus Euroseries a v roce 1990 si podmanil také britskou Formuli 3.

V britské formuli 3 se stal se stájí West Surrey Racing mistrem, když ovládl devět závodů a získal 121 bodů. V tomto seriálu se Mika také setkal se svým budoucím úhlavním rivalem v F1 Michaelem Schumacherem, se kterým měl při posledním kole VC Macaa kolizi a ze závodu odsoupil.

Formule 1

Debut v seriálu formule 1 si Mika Häkkinen odbyl při VC USA na okruhu ve Phoenixu se stájí Lotus v roce 1991. Premiéra však nedopadla podle představ finského pilota, protože musel v 60. kole ze závodu odstoupit kvůli poruše motoru. V premiérové sezóně si nakonec na své konto připsal celkem dva body za 5. místo z VC San Marina. Také druhou sezónu strávil „Létající Fin“ v Lotusu a výsledkem bylo 11 bodů a celkově 8. místo, když nejlepších výsledků dosáhl Häkkinen při závodech v Maďarsku a Francii, na kterých dojel shodně na 4. příčce.

Mika Häkkinen s vozem stáje Lotus

                                                                                     Mika Häkkinen s vozem stáje Lotus                                      zdroj: dipa.com.tr

Odchod z Lotusu do McLarenu

V roce 1993 odchází Mika z Lotusu do McLarenu, kde měl původně jezdit nejdříve coby testovací pilot. Nicméně kvůli špatným výkonům Michaela Andrettiho usedl nakonec do monopostu dříve, než se předokládalo. Stihl ještě odjet tři závody na konci sezóny a na VC Japonska si poprvé v F1 dojel pro pódiové umístění, když skončil na 3. místě.

Důležitá byla pro Häkkinena následující sezóna. Z McLarenu odešla jednička týmu Ayrton Senna a mladý Fin se posunul na jeho pozici, čehož náležitě využil. Hned v pěti případech dokončil Mika závod na bronzové pozici a jednou dojel druhý, což stačilo na konečné 4. místo. A nebýt toho, že musel během sezóny hned v sedmi případech odstoupit ze závodu, byla by jeho bilance nejspíš ještě lepší.

Při VC Austrálie 1995 na trati v Adelaide se Mika Häkkinen dostal do bezprostředního ohrožení života poté, co mu v kvalifikaci praskla pneumatika a narazil se svým vozem do zdi. Následkem této vážné nehody bylo vnitřní krvácení, prasknutí lebky a zapadlý jazyk. Nebýt okamžitého zásahu lékaře Sida Watkinse, který Häkkinenovi kousek vedle trati zprůchodnil dýchací cesty, nejspíše by měla nehoda pro Fina fatální důsledky.

Nehoda Häkkinena na okruhu v Adelaide 1995:

Z nehody se naštěstí Mika zotavil rychle a tak se mohl zapojit do další sezóny hned od samotného začátku. Fin pokračoval ve zlepšených výkonech i nadále a výsledkem bylo konečné 5. a 6. místo v letech 1996 a 1997. Ve zmiňovaném ročníku 1997 si dojel na samém konci sezóny při VC Evropy pro své první vítězství v F1.

Nejlepší léta v McLarenu na sklonku tisíciletí

A dostáváme se pomalu k nejlepším sezónám finského závodníka. Rok 1998 se při pohledu na výsledky nedá nazvat jinak, než fantastickým. Häkkinen totiž ovládl plnou polovinu závodů a suverénně zvítězil v konečném pořadí s bilancí rovných 100 bodů. Za sebou nechal na druhém místě Michaela Schumachera, který na něj ztratil 14 bodů

Následující obhajoba titulu nebyla pro Miku jednoduchá. Hned v pěti případech musel ze závodu odstoupit a o končené prvenství se bojovalo až do posledního závodu v Japonsku, kde si to o titul rozdal s týmovým kolegou Michaela Schumachera Eddiem Irvinem. Souboj s jezdcem Ferrari dopadl pro Miku nakonec dobře, když závod v Japonsku vyhrál a mohl tak slavit druhý titul v F1.

S McLarenem slavil Mika Häkkinen dvakrát titul

                                                                                      S McLarenem slavil Mika Häkkinen dvakrát titul                         zdroj: twitter.com

Dobrých výsledků dosahoval i v roce 2000, když se po VC Maďarska dostal do vedení v průběžném pořadí šampionátu. Nakonec se však musel přeci jen sklonit před svým dlouholetým německý rivalem Schumacherem, který doslova ovládl závěr ročníku. Sezónu tak Fin zakončil na druhé příčce. Třetí se umístil Häkkinenův stájový kolega z McLarenu David Coulthard.

Jak se později ukázalo, následující sezóna 2001 byla pro Miku poslední v jeho kariéře. Dokázal ještě vyhrát VC Británie a USA, ale ve srovnání se sezónami z posledních let, byly výkony spíše podprůměrné na jeho poměry, navíc hned šestkrát musel „Létající Fin“ odstoupit ze závodu. Svůj úplně poslední závod formule 1 jel Mika Häkkinen v Japonsku, kde skončil těsně pod pódiovým umístěním na 4. příčce. V týmu McLaren ho od roku 2002 nahradil další populární Fin Kimi Räikkönen.

Osobní život

Kromě celoživotní lásky k motorsportu se Mika věnuje i dalším koníčkům. Mezi jeho nejoblíbenější činnosti patří lyžování, plavání, tenis, potápění a jízda na vodnímu skútru. K dalším zálibám „Létajícího Fina“ patří například i poslech hudby. Konkrétně si rád poslechne například Michaela Jacksona, Phila Collinse, Franka Sinatru, či „Finského Bruce Springsteena“ Jukku Karjalainena.

Co se týká rodinného života finského jezdce, v roce 1998 si vzal za manželku bývalou televizní novinářku Erju Honkanen. Společně mají syna Huga Ronana (2000) a dceru Ainu Julii (2005). Manželství s Erjou vydrželo Mikovi přesně 10 let, v roce 2008 se totiž rozvedli.

Jako svou druhou partnerku si Mika vybral ženu z české kotliny, bývalou tanečnici a plzeňskou rodačku Markétu Remešovou, se kterou žije od roku 2007. Páru se nejprve v roce 2010 narodila v Plzni dcera Ella Emílie a o čtyři roky později ve francouzském Nice také dvojčata, dcera Lynn Maria a syn Daniel Pauli. Ačkoliv jsou manželé díky původu Markéty častými návštěvníky České republiky, tak trvalý pobyt mají v Monacu. 

Mikka s Markétou

                                                                                                       Mikka s Markétou                                               zdroj: lhongtortai.com

V roce 2008 došlo ve Francii v Mikyho nově postavené luxusní vile k požáru, když zkratovalo světlo v jedné z medailových vitrín. Tato nehoda se naštěstí obešla bez zranění, s výjimkou Mikyho želvy, která požár nepřežila. Zničena byla také jeho sbírka trofejí.

Bývalý finský závodník je také známý jako ambasador zodpovědného pití alkoholu v rámci společnosti Diageo, která vlastní populárni značku skotské whiskey Johnie Walker. Již několikrát vedl kampaň za rozumné pití, například kampaň organizace Join the Pact s cílem rozšířit podvědomí o prevenci řízení pod vlivem alkoholu.

Fanoušci motorsportu mohli Miku Häkkinena vidět v populárním pořadu Top Gear, ve kterém bývalý finský pilot F1 dával základní lekce v řízení rally moderátorovi Jamesovi Mayovi.

Sociální sítě

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Kimi Räikkönen

Michael Schumacher

David Coulthard

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mika_H%C3%A4kkinen
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mika_H%C3%A4kkinen
  3. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Mika_Hakkinen.html
  4. https://motogpsport.autorevue.cz/mika-hakkinen