Nico Hülkenberg

Německý pilot Nico Hülkenberg měl nakročeno k hvězdné kariéře. Svůj potenciál však nikdy naplno nenaplnil a ve Formuli 1 se ani jednou během více než desetileté kariéry nedokázal probojovat na stupně vítězů. Nejlepší sezónu zažil v roce 2018, kdy se umístil na celkovém sedmém místě šampionátu.

  • Tým: Aston Martin (testovací jezdec)
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 19. srpna 1987
  • Oficiální web: https://www.nicohulkenberg.net/
  • První Velká cena F1: VC Bahrajnu 2010
  • Počet pódiových umístění v F1 (k 18. 7. 2022): 0
  • Počet vítězství v F1 (k 18. 7. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2018 (7. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Nico Hülkenberg

Německý pilot Nico Hülkenberg měl nakročeno k hvězdné kariéře. Svůj potenciál však nikdy naplno nenaplnil a ve Formuli 1 se ani jednou během více než desetileté kariéry nedokázal probojovat na stupně vítězů. Nejlepší sezónu zažil v roce 2018, kdy se umístil na celkovém sedmém místě šampionátu.

  • Tým: Aston Martin (testovací jezdec)
  • Stát: Německo
  • Datum narození: 19. srpna 1987
  • Oficiální web: https://www.nicohulkenberg.net/
  • První Velká cena F1: VC Bahrajnu 2010
  • Počet pódiových umístění v F1 (k 18. 7. 2022): 0
  • Počet vítězství v F1 (k 18. 7. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2018 (7. místo)

 


Začátky Hülkenbergovy kariéry

Závodně začal Nico jezdit na motokárách, když mu bylo deset let. Nějvětších úspěchů na motokárách dosáhl v letech 2002, kdy se stal juniorským mistrem Německa, a 2003, kdy se stal šampionem i v hlavní kategorii. Už v mládí začal Nica zastupovat Willi Weber, bývalý manažer legendárního Michaela Schumachera. Ten mladému jezdci předpovídal velkou budoucnost.

Nico Hülkenberg se svým agentem Willim Weberem

Nico Hülkenberg se svým agentem Willim Weberem (zdroj: motor1.com)

V roce 2005 Nico debutoval v německém šampionátu Formula BMW a díky jasné dominanci a titulu na sebe brzy upoutal pozornost. Díky svým výkonům se stal v sezóně 2006/07 prvním jezdcem německého týmu v seriálu A1 Grand Prix, který bývá označován jako neoficiální mistrovství světa národů. Devět vítězství v nováčkovské sezóně z něj udělalo nejúspěšnějšího pilota této série v historii.

V každé kategorii, do níž Hülkenberg přestoupil, na sebe díky vynikajícím výkonům strhával pozornost. V roce 2007 se zúčastnil evropské série Formule 3 a jako nováček skončil na třetím místě. Následující ročník již suverénním způsobem ovládl!

Pro rok 2009 přišel posun do kategorie GP2. Ještě před jejím startem absolvoval asijský šampionát GP2, kde sice odjel pouze 4 závody z 11, ale i to mu stačilo na celkové šesté místo. V evropské sérii GP2 dominoval a už dva závody před koncem si zajistil mistrovský titul. Po Nico Rosbergovi a Lewisu Hamiltonovi se stal třetím nováčkovským vítězem série. Zároveň se mu jako druhému jezdci v historii podařilo vyhrát titul v GP3 / F3 a GP2 / F2 v navazující sezóně.

Formule 1

Vzhledem k tomu, že měl Hülkenberg již od roku 2007 pozici testovacího jezdce u stáje Williams, nebylo žádným překvapením, že v barvách britského týmu naskočil poprvé také do ostrého závodu. Stalo se tak na okruhu v Bahrajnu v sezóně 2010.

První rok u Williamsu (2010)

Na svůj první bod dosáhl Hülkenberg ve třetím závodě sezóny v Malajsii, kde skončil na desátém místě. Pro první polovinu sezóny to bylo jeho jediné bodované místo. To druhá polovina roku ho zastihla v lepší formě a díky dalším jednadvaceti bodům, které přidal, skončil na konečném čtrnáctém místě.

Povedly se mu především závody v Maďarsku a Itálii, kde skončil šestý, resp. sedmý. Při předposledním závodě sezóny ve VC Brazílie získal dokonce pole position, což byla první pole position pro Williams od roku 2005. V závodě však nestačil lepším vozům a dojel na osmém místě. Po posledním sezónním závodě oznámil šéf týmu Frank Williams, že s Hülkenbergem pro následující rok nepočítá.

Vstupní bonus u 22Bet

Force India (2011 – 2012)

Před sezónou 2011 tedy neměl Nico zajištěné místo hlavního jezdce u žádného týmu, a tak se domluvil s indickou stájí Force India na roli testovacího jezdce. Na další ostrý start si musel počkat až do následující sezóny.

Sezónu 2012 zahájil jako pilot hlavního týmu a nevedl si vůbec špatně. Připsal si jedenáct bodovaných umístění (o 2 více než jeho stájový kolega di Resta) a díky třiašedesáti bodům skončil v celkovém hodnocení šampionátu na jedenáctém místě, tedy o tři místa výše než di Resta.

Na rok u Sauberu (2013)

Pro ročník 2013 změnil Nico působiště. Jeho novým chlebodárcem se stal Sauber, tedy tým, který ho měl katapultovat do Ferrari. Italská stáj si ho však nakonec jako nástupce Felipe Massy nevybrala, a to ani přes to, že si na poměry Sauberu vedl velmi dobře.

Sledujte závody Formule 1 živě

Především díky slušné druhé polovině sezóny se nakonec umístil na desátém místě a o parník za sebou nechal týmového kolegu Gutiérreze. Protože se ale nedostal k Ferrari a Sauber neměl dobré vozy, rozhodl se pro návrat k Force India.

Návrat k Force India (2014 – 2016)

Při svém druhém angažmá u indické stáje nakonec vydržel tři roky. Po celou dobu předváděl konzistentní výkony a pravidelně bodoval. Společně se Sergio Pérezem vytvořili vyrovnanou dvojici, která sice nestačila na lepší týmy, ale pomohla indickému týmu k historickému čtvrtému místu v poháru konstruktérů v roce 2016. Hülkenberg se postupně v šampionátu umístil na devátém, desátém a devátém místě a za své výkony byl odměněn víceletou smlouvou u Renaultu.

Renault (2017 – 2019)

Byť Hülkenberg nejezdil špatně a pravidelně bodoval i u Renaultu, na pódium to ani v jednom závodě nestačilo. V prvních dvou sezónách byl mnohem lepší než jeho stájoví kolegové. Zvláště ročník 2018 se mu vydařil, když se umístil na celkovém sedmém místě, což je jeho nejlepší kariérní výsledek ve Formuli 1.

Po nejlepší sezóně následovala ta nejhorší. V ročníku 2019 totiž skončil až na čtrnáctém místě, tedy pro změnu na nejhorší pozici od jeho vstupu do F1 v roce 2010. Zároveň to bylo pět míst za stájovým kolegou Danielem Ricicardem. Jednalo se o poslední kompletní sezónu, kterou zatím Hülkenberg ve Formuli 1 strávil jako hlavní jezdec.

Hülkenberg (vpravo) na společné fotografii s Ricciardem

Hülkenberg (vpravo) na společné fotografii s Ricciardem (zdroj: foxsports.com.au)

Rezervní jezdec Racing Point (nyní Aston Martin)

Od sezóny 2020 působí jako rezervní jezdec stáje Racing Point, která se od sezóny 2021 přejmenovala na Aston Martin. Hülkenberg by se ještě rád vrátil do Formule 1 v roli hlavního jezdce, situace tomu však příliš nenahrává. Uvidíme, co přinese budoucnost.

Osobní život

Nico se narodil v Emmerichu nad Rýnem Klausovi Dieterovi a Susanne Hülkenbergovým. Jeho otec vlastní přepravní společnost, v níž Nico pomáhal jako speditor.

Kromě rodilého jazyka hovoří také anglicky, nizozemsky a francouzsky. Se svou ženou, módní návrhářkou Egle Ruškyte, žijí v Monaku a vychovávají dceru Noemi Sky.

Nico Hülkenberg na sociálních sítích

Pokud máte zájem sledovat střípky z Hülkenbergova osobního života, sledujte jeho sociální sítě, na kterých je velmi aktivní.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Sergio Pérez

Nico Rosberg

Felipe Massa

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Nico_H%C3%BClkenberg
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Nico_H%C3%BClkenberg
  3. https://gpf1.cz/nico-hulkenberg/
  4. https://sport.aktualne.cz/motorismus/formule-1/komentar-nico-hulkenberg/r~4ae3ffa0dc8111eaa6f6ac1f6b220ee8/