Daniel Ricciardo

Největšími úspěchy zkušeného pilota Formule 1 Daniela Ricciarda jsou dvě třetí místa v celkovém pořadí mistrovství světa, na která dosáhl během svého působení u Red Bullu. Během své několikaleté kariéry dosud ovládl celkem 8 Velkých cen a zaznamenal 32 pódiových umístění. Kromě svého současného zaměstnavatele, stáje McLaren, působil v týmech Hispania Racing, Toro Rosso, Red Bull a Renault.

  • Tým: McLaren
  • Stát: Austrálie
  • Datum narození: 1. července 1989
  • Oficiální web: https://www.danielricciardo.com/
  • První Velká cena F1: VC Velké Británie 2011
  • Počet pódiových umístění F1 (k 1. 6. 2022): 32
  • Počet vítězství v F1 (k 1. 6. 2022): 8
  • Nejlepší sezóna v F1: 2014 a 2016 (3. místo)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Daniel Ricciardo

Největšími úspěchy zkušeného pilota Formule 1 Daniela Ricciarda jsou dvě třetí místa v celkovém pořadí mistrovství světa, na která dosáhl během svého působení u Red Bullu. Během své několikaleté kariéry dosud ovládl celkem 8 Velkých cen a zaznamenal 32 pódiových umístění. Kromě svého současného zaměstnavatele, stáje McLaren, působil v týmech Hispania Racing, Toro Rosso, Red Bull a Renault.

  • Tým: McLaren
  • Stát: Austrálie
  • Datum narození: 1. července 1989
  • Oficiální web: https://www.danielricciardo.com/
  • První Velká cena F1: VC Velké Británie 2011
  • Počet pódiových umístění F1 (k 1. 6. 2022): 32
  • Počet vítězství v F1 (k 1. 6. 2022): 8
  • Nejlepší sezóna v F1: 2014 a 2016 (3. místo)

 


Začátky Ricciardovy kariéry

Podle dostupných zdrojů začal Ricciardo závodit na motokárách až kolem devíti let, tedy o mnoho později než většina nejlepších jezdců. Přesto se dokázal prodrat mezi absolutní špičku. Až do svých šestnácti let závodil převážně na domácí australské půdě.

V roce 2007 se za závoděním přesunul do Evropy, kde startoval v evropském a italském šampionátu Formule Renault. Uprostřed sezóny 2008 debutoval ve Formuli 3.

Pro sezónu 2009 se sympatický Australan přesunul do britského šampionátu Formule 3, kde hájil barvy týmu Carlin Motorsport. Celý šampionát nakonec ovládl a po Davidu Brabhamovi se stal druhým Australanem, kterému se to podařilo. 

Pro sezónu 2010 podepsal smlouvu v seriálu Formule Renault 3.5. V celkovém pořadí šampionátu skončil druhý.

Mladý Daniel Ricciardo v tričku Ferrari

Mladý Daniel Ricciardo v tričku Ferrari (zdroj: skysports.com)

Kariéra ve Formuli 1

Poprvé se Ricciardo ve Formuli 1 svezl v prosinci 2009, kdy pro Red Bull testoval v rámci testování mladých jezdců na okruhu v Jerezu. V rámci testovacích jízd se mu dařilo a díky tomu se stal jedním z testovacích a náhradních jezdců Red Bullu a jeho sesterské stáje Toro Rosso.

Sledujte závody Formule 1 živě

V listopadu následujícího roku byl ohlášen jako testovací a náhradní pilot stáje Toro Rosso. Své premiéry v hlavním závodě F1 se dočkal při Velké ceně Velké Británie na okruhu Silverstone v roce 2011. Debutoval za tým Hispania Racing. Premiéra to nebyla příliš vydařená – v kvalifikaci skončil na posledním 24. místě a v závodě dojel s tříkolovou ztrátou na poslední klasifikované 19. pozici. Jeho nejlepším umístěním v první sezóně ve Formuli 1 byla dvě osmnáctá místa.

Na první body si Ricciardo musel počkat do úvodního závodu následující sezóny, kdy si v novém týmu Toro Rosso vyjel dva body za deváté místo v rámci VC Austrálie. Ve zbytku sezóny bodoval ještě pětkrát a s deseti body se umístil na konečném 18. místě.

V sezóně 2013 posunul své maximum ve Velké ceně na 7. místo a polepšil si i v celkovém hodnocení. Na konci sezóny měl 20 bodů a obsadil 14. místo a následoval přesun za lepším do Red Bullu.

Nejlepší sezóny v Red Bullu (2014 – 2018)

Po dobrých výkonech v týmu Toro Rosso dostal laso z hlavního týmu Red Bullu a pro sezónu 2014 v něm nahradil svého krajana Marka Webbera a stal se parťákem čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela.

V prvním závodě sezóny v Austrálii dojel druhý za Lewisem Hamiltonem, jenže kvůli překročení předepsaného hodinového průtoku paliva byl nakonec diskvalifikován. Na body nedosáhl ani ve druhém závodě sezóny, v Malajsii totiž nedojel. I přes smolný začátek se nakonec z premiérové sezóny u Red Bullu vyklubala jeho nejlepší sezóna v kariéře. V ročníku dokázal třikrát vyhrát Velkou cenu (první triumf přišel při VC Kanady) a celkem 8x se umístil mezi nejlepšími třemi. V celkovém hodnocení mistrovství světa se umístil za Hamiltonem a Nico Rosbergem na třetím místě.

Třetí místo zopakoval ještě v sezóně 2016. Lepšího výsledku v celkovém hodnocení nikdy nedosáhl.

U Red Bullu nakonec Ricciardo strávil 5 sezón a výsledkově šlo o jeho nejpovedenější období.

V dresu Red Bullu prožil Ricciardo nejúspěšnější období závodní kariéry

V dresu Red Bullu prožil Ricciardo nejúspěšnější období závodní kariéry  (zdroj: autosport.com)

Přestup do Renaultu (2019 – 2020)

V průběhu své poslední sezóny u Red Bullu se dohodl na smlouvě v Renaultu. V novém působišti však nezačal příliš dobře. Z prvních pěti závodů dojel na bodovaném místě pouze v Číně, kde skončil pátý. V podobných výkonech pokračoval i ve zbytku sezóny a nakonec se musel spokojit s celkovým 9. místem.

Ve zkrácené covidové sezóně 2020 získal více než dvojnásobek bodů jako během celé předchozí sezóny a šampionát zakončil na pátém místě.

McLaren (od roku 2021)

Po dvou letech u Renaultu se dohodl na přestupu do McLarenu, kde nahradil Carlose Sainze Jr., jenž přestoupil do Ferrari. U McLarenu vytvořil dvojici s mladým britským pilotem Lando Norrisem. Svou první sezónu v novém působišti zakončil na osmém místě, dvě místa za svým mladším parťákem.

V probíhající sezóně 2022 jsou Ricciardovy výsledky daleko za očekáváním. Uvidíme, jak dlouho tento usměvavý Australan bude dostávat šanci a jestli se mu podaří opět vrátit mezi nejlepší.

Vstupní bonus u 22Bet

Osobní život

Daniel Joseph Ricciardo se narodil 1. července 1989 v Perthu v Západní Austrálii italskému otci a australské matce. Jako dítě vyrůstal v Duncraigu, jednom ze severních předměstí Perthu. K motoristickému sportu přilnul díky svému otci Giuseppemu, který závodil na okruhu ve Wanneroo (předměstí Perthu).

Mezi Ricciardovy záliby patří kromě motorsportu také australský fotbal a UFC. Jeho oblíbeným týmem je West Coast Eagles hrající nejvyšší soutěž v australském fotbale.

Závodní číslo 3, které používá, je číslo jeho oblíbence z dětství, jezdce NASCARU Dalea Earnhardta, na jehož počest číslo nosí.

Ricciardova přítelkyně Heidi Berger

Jak už to tak mezi jezdci Formule 1 bývá, patří k nim krásné ženy a ani usměvavý Australan není výjimkou. V současnosti se po jeho boku objevuje mladá herečka Heidi Berger, jež je dcerou bývalého rakouského pilota F1 Gerharda Bergera, desetinásobného vítěze Velké ceny, a bývalé modelky Any Corvo. 

Údajně Ricciardo randí s Heidi Berger

Údajně Ricciardo randí s Heidi Berger (zdroj: spysports.com)

Daniel Ricciardo na sociálních sítích

Ricciardo je také velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete na instagramu, facebooku, twitteru či youtube.

Ricciardův merch

Daniel má stejně jako mnoho dalších závodníků vlastní značku oblečení, kterou pojmenoval „Ric3“ a prodává ji na webu https://ric3.com/. Ricciardův merch zahrnuje především módní kousky oblečení, kšiltovky či doplňky a dárkové předměty.

Stejně jako každý další závodník je i on spojen s oficiálním merchem, který nabízí přímo Formule 1. Tyto kousky seženete na webu f1store.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Lando Norris

Nico Rosberg

Mark Webber

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.danielricciardo.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/daniel-ricciardo.html
  3. https://f1sport.auto.cz/daniel-ricciardo
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ricciardo