Sergio Pérez

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Sergio Pérez


Zkušený pilot Sergio Pérez je jediným zástupcem Mexika ve startovním poli Formule 1. Pérez za svou dlouhou kariéru ve Formuli 1 vystřídal několik týmů a připsal si i několik zajímavých úspěchů. Ve většině své kariéry byl však v týmech brán spíš jako jezdec číslo dva a pomocník lídra stáje.

            
  • Tým: Red Bull
  • Stát: Mexiko
  • Datum narození: 26. ledna 1990
  • Oficiální web: https://checoperez.com
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2011
  • Počet pódiových umístění F1 (k 31.5. 2022): 19
  • Počet vítězství v F1 (k 31.5. 2022): 3
  • Nejlepší sezóna v F1: 2021 (4. místo)

 

Začátek kariéry Sergia Péreze

Ani Sergio Pérez není výjimkou, co se týče prvních krůčků v motorsportu. Stejně jako jeho kolegové začínal i mexický jezdec v seriálech motokár, konkrétně v roce 1996. A byl velmi úspěšný, dohromady získal pětkrát titul šampiona, ať již v Mexiku nebo v USA. V roce 2004, ve svých teprve čtrnácti letech odjel svou premiérovou sezonu v americkém šampionátu Skip Berber Dodge Series. Již rok poté se poprvé v kariéře, díky svým výkonům, přesunul závodit do Evropy, kde absolvoval dva roky v německé stáji Formule BMW. V prvním roce sice zapltil nováčkovskou daň v podobě celkového umístění na čtrnáctém místě, zlepšující se výkony však potvrdil v roce následujícím, kdy dokončil šampionát již na velmi dobrém šestém místě.

V roce 2007 se Pérez přesunul do britského šampionátu Formule. Tam sice závodil se staršími monoposty, svůj talent však ukázal i zde a šampionát nakonec ovládl. Vyhrál přes polovinu všech závodů a bylo jasné, že se blíží chvíle, kdy půjde zase o úroveň výš. Ta nastala v sezoně 2008/09, když se Mexičan představil v GP2 Series za tým Campos Grand Prix. Není bez zajímavosti, že jeho týmovým kolegou byl tehdy Vitalij Petrov, který se později stal prvním ruským pilotem v závodech Formule 1. Právě tam nakonec zamířil i Sergio Pérez poté, co se s pěti vítězstvími stal v roce 2010 druhým nejlepším jezdcem GP2 Series za Pastorem Maldonadem.

Začátek dlouhé kariéry v F1

Prvním týmem, který Pérez ve své kariéře ve Formuli 1 zastupoval, byl Sauber. A první sezona nebyla z pohledu Mexičana rozhodně úspěšná. V prvním závodě sice obsadil mexický pilot krásné sedmé místo, vinou porušení technickým regulí byl však jeho tým diskvalifikován. Smůla Péreze neopustila ani v dalších závodech. Při kvalifikaci na Velkou cenu Monaka měl vážnou nehodu a do závodu vůbec neodstartoval. Zdravotní problémy přetrvaly a Mexičan tak musel být zastoupen i při Velké ceně Kanady. Jeho nejlepším umístěním v premiérové sezoně se tak stalo sedmé místo z Velké ceny Velké Británie.

Zdroj: eurosport.com

Následující rok byl již z pohledu Péreze o mnoho lepší. V druhém závodě sezony si připsal první podium, když při Velké ceně Malajsie skončil na druhém místě. Třetí respektive druhé místo si pak mexický pilot připsal i v Kanadě a Itálii a vzhledem k tomu, že Sauber rozhodně nepatřil mezi nejlepší monoposty ve startovním poli, přitáhly výkony Péreze pozornost manažerů ostatních stájí. Do jedné z nich, McLarenu, pak po sezoně také Pérez přestoupil.

Sledujte závody Formule 1 živě !

Rok 2013 strávený v McLarenu byl však pro Péreze pravděpodobně ten nejhorší v kariéře F1. S poměrně silným vozem a velkými ambicemi se Mexičan nedokázal za celou sezonu umístit na lepším než pátém místě a hned po skončení ročníku se opět stěhoval. Tentokrát do stáje Force India, kde strávil největší část své kariéry v F1. Během sedmi let si připsal celkem sedm stupních vítězů, což bylo na kvalitativní poměry jeho monopostu skvělý výsledek. V poslední sezoně v týmu Force India si také připsal svůj premiérový titul ve Formuli 1 během Velké ceny Sachíru.

Zlomový přestup do Red Bullu

Konzistentní výkony a především loajalita k týmu přesvědčila vedení Red Bullu k tomu, aby Péreze od sezony 2021 angažovalo ve svém týmu. Mexičanův úkol byl jasný, krýt záda svému týmovému parťákovi Maxi Verstappenovi. Bylo to tak poprvé v kariéře v F1, kdy Pérez usedl do monopostu, který byl to technické stránce na vrcholu startovního pole. A na jeho výsledcích se to velmi brzo zřetelně ukázalo. V sezoně, kterou nakonec po dramatickém závěru a i za pomoci Péreze ovládl Max Verstappen a získal premiérový titul mistra světa, si Mexičan připsal vítězství v Ázerbájdžánu a hned čtyři další stupně vítězů ve Francii, Turecku, USA a na domácím závodě v Mexiku. Šampionát zakončil na čtvrtém místě.

Zdroj: ruik.cz

Pérezův silný vztah s otcem

Po celou svou kariéru se mohl Sergio Pérez spolehnout na jednu věc. Že po jeho boku bude stát jeho otec Antonio Pérez Garibay. Bývalý automobilový závodník nyní fandí svému synovi, který to s jeho pomocí dotáhl až do nejvyšší kategorie motorsportu. Antonio má se svou ženou Marilúou tři děti a všem učaroval sport rychlých kol. Nejstarší syn Antonio je stejně jako Sergio závodním jezdcem. Sergiova sestra Paola je pak obchodní zástupkyní svého mladšího bratra jezdícího v F1. Není příliš mnoho rodin, které by svázal motorsport tak silně jako právě rodinu Pérezových. Legendární se staly také závěry na slavícího otce Sergia Péreze po jeho třetím místě v domácí Velké ceně Mexika.

Sergio Pérez na sociálních sítích

Merch Sergia Péreze

Na webových stránkách Pérezovo stáje Red Bull lze sehnat nejrůznější reklamní materiály mexického jezdce. Fanoušci si zde mohou vybrat z pestré nabídky od triček, přes mikiny, hrníčků až po deštník. Merch mexického závodníka Sergio Péreze najdete na webových stránkách https://www.redbullracing.com.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Max Verstappen

Fernando Alonso

Carlos Sainz Jr.

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://checoperez.com/es-eur
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/sergio-perez.html
  3. https://www.redbullracing.com/int-en/drivers/sergio-perez-11
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergio_P%C3%A9rez
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Sergio_P%C3%A9rez