Kvůli rasismu fanoušků v zápase proti Zlínu bude Sparta potrestána


Během nedělního zápasu 23. kola fotbalové Fortuna ligy mezi pražskou Spartou a Zlínem došlo k rasistickým pokřikům na zlínského hráče Youbu Dramého. Případem už se začala zabývat také disciplinární komise. Spartu tak čeká kvůli svým fanouškům nejspíše další z mnoha finančních postihů.

Na Letné hrozilo předčasné ukončení utkání

S návratem fotbalových fanoušků na stadiony se Sparta musí potýkat se svým staronovým problémem. V domácím zápase se Zlínem totiž sparťanští fanoušci hanlivě uráželi zlínského hráče tmavé pleti Yubu Dramého. Situace se odehrála krátce předtím, než Dramé rozehrál rohový kop.

K celé situaci se pro televizi O2 vyjádřil také hlavní rozhodčí zápasu Jan Machálek. Podle něj hrozilo i předčasné ukončení zápasu, pokud by k rasistickým projevům docházelo i po prvním upozornění pořadatele zápasu.

Řešil jsem strkanici v pokutovém území, když jsem od asistenta Adama Horáka dostal upozornění, že dochází k rasistickým urážkám. Musel jsem upozornit hlavního pořadatele. Pokud bych tak učinil i podruhé, při třetím případě bychom zamířili do kabin."

Problémy s rasismem se opakují

Na Spartě už mají s problémy tohoto typu bohaté zkušenosti. V letošní sezóně to zdaleka není první případ rasismu směrem od sparťanských fandů. V prvním kole proti Sigmě Olomouc docházelo k urážkám hostujícího Florenta Poulola. Tehdy vyfasoval pražský klub pokutu 100 tisíc korun, navíc měl podmínečně uzavřenou část stadionu

K podobným výlevům docházelo i během podzimního zápasu proti Plzni. Tehdy byl terčem urážek kolumbijský hráč Plzně Jhon Mosquera. A Sparta musela sahat do klubové pokladny znovu, když jí disciplinárka potrestala pokutou 30 tisíc korun.

Zlínský záložník Youba Dramé

                                                                       Zlínský záložník Youba Dramé.                                         zdroj: fcfastavzlin.cz

Na Letné z těchto stále se opakujících trestů pochopitelně nadšení nejsou. Byť nejde o astronomické pokuty, které by klub výrazně ovlivnily, problém s rasismem svých fanoušků není dobrý pro image klubu, ale především si v klubu uvědomují, že fotbal by měl být hrou pro hráče všech pletí, bez rozdílu. Tento názor sdílí i sparťanský trenér Pavel Vrba:

Je to samozřejmě špatně, i ve Spartě přece dříve působili hráči černé pleti. Svět je otevřený pro všechny hráče, všech barev pleti. Když se podíváte na přední ligy, všichni to respektují. Je to správně. Přitom třeba v Německu si to před lety asi těžko někdo dokázal v takové míře představit."