Carlos Sainz Jr.

Jméno Sainz je mezi nadšenci automobilových závodů velkým pojmem. Vždyť kdo by neznal španělského dvojnásobného mistra světa v rallye a vítěze Rallye Dakar Carlose Sainze? V jeho stopách jde nyní i jeho syn Carlos Sainz Jr., který závodí v seriálu Formule 1 již od roku 2015. Tehdy debutoval na Velké ceně Austrálie za tým Toro Rosso. Od roku 2021 závodí ve službách stáje Scuderia Ferrari, kde nahradil Sebastiana Vettela

           

  • Tým: Scuderia Ferrari
  • Stát: Španělsko
  • Datum narození: 1. září 1994
  • Oficiální web: www.carlossainz.es
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2015
  • Počet pódiových umístění F1 (k 30.5. 2022): 10
  • Počet vítězství v F1 (k 30.5. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2021 (5. místo)

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Carlos Sainz Jr.

Jméno Sainz je mezi nadšenci automobilových závodů velkým pojmem. Vždyť kdo by neznal španělského dvojnásobného mistra světa v rallye a vítěze Rallye Dakar Carlose Sainze? V jeho stopách jde nyní i jeho syn Carlos Sainz Jr., který závodí v seriálu Formule 1 již od roku 2015. Tehdy debutoval na Velké ceně Austrálie za tým Toro Rosso. Od roku 2021 závodí ve službách stáje Scuderia Ferrari, kde nahradil Sebastiana Vettela

           

  • Tým: Scuderia Ferrari
  • Stát: Španělsko
  • Datum narození: 1. září 1994
  • Oficiální web: www.carlossainz.es
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2015
  • Počet pódiových umístění F1 (k 30.5. 2022): 10
  • Počet vítězství v F1 (k 30.5. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2021 (5. místo)

 


Začátky Sainzovy kariéry

Počátky závodění madridského rodáka sahají až do dětství, kdy Carlos začínal stejně jako třeba Max Verstappen, nebo George Russell, na motokárách. V roce 2008 dokázal vyhrát Asia-Pacific KF3 title a o rok později také prestižní Junior Monaco Kart Cup

V šestnácti letech zasáhl už do podniku Formule BMW Europe a hned v prvním závodě v Sepangu si připsal skvělé druhé místo. Na okruhu v britském Silverstone bral dokonce místo první. Sezónu nakonec dokončil na 4. místě se ziskem 227 bodů. 

Rok 2012 znamenal pro Carlose přesun do šampionátu Formule 3, ve kterém se zúčastnil jak evropské, tak britské části mistrovství. Hájící barvy stáje Carlin, dokázal Sainz vyhrát čtyři závody, přičemž devětkrát si vyjezdil pódiové umístění.

O pouhý rok později se Carlos Sainz dostává opět o stupínek nahoru a podepisuje smlouvu v GP3 s Ardenem, který je spoluvlastněn šéfem Red Bullu Christianem Hornerem a jezdcem Markem Webberem. Na závodě před domácím publikem ve Valencii se Carlos dostal poprvé v GP3 na stupně vítězů.

Sainz v GP3

                                                                                                                                                                                                                                                   zdroj: skysports.com

Ve stejné době si Sainz také odbyl premiéru ve Formuli Renault 3.5, nicméně zpočátku se ještě stále soustředil především na šampionát GP3 a tak několik závodů vynechal. Rok na to už ale se stájí DAMS ovládl Carlos Sainz celé mistrovství Formule Renault 3.5 se ziskem 50 bodů.

Formule 1 

Odměnou za vítězství ve Formuli Renault 3.5 byl na konci sezóny 2014 test vozu Red Bull RB10 na okruhu v Abu Dhabi, což byla pro Carlose první ochutnávka prestižní formule 1. Na podzim téhož roku bylo oznámeno, že další sezónu bude Sainz jezdcem italské stáje Toro Rosso, která fungovala jako juniorský tým stáje Red Bull Racing. Jeho týmovým kolegou byl aktuální mistr světa Max Verstappen. První Velkou cenu si Carlos vyzkoušel v Austrálii, kde dojel na 9. místě. Celkově nasbíral ve své premiérové sezóně solidních 18 bodů a skončil na 15. místě.

Ve stáji Toro Rosso vydržel Carlos Sainz ještě následující dva roky. V každém z těchto let si vylepšil umístění v šampionátu o tři příčky. Poslední kompletní sezónou formule 1 v týmu Toro Rosso tak byl pro Sainze ročník 2017, ve kterém si připsal doposud nejlepší umístění v šampionátu, když skončil na 9. příčce.

Sledujte závody Formule 1 živě

Od Velké ceny USA začal psát Carlos novou kapitolu v týmu Renault a hned z toho bylo slušné 7. místo. První kompletní sezónu odjezdil ve službách francouzské stáje v roce 2018, ve které nasbíral 53 bodů a umístil se na 10. místě.

V létě 2018 bylo oznámeno, že Sainz opět změní zaměstnavatele. Od roku 2019 měl totiž závodit za tým McLarenu. V novém týmu se sice neuvedl nejlépe, když první dva závody nedokončil, přesto mohli být v McLarenu na konci sezóny s výsledky mladého Španěla spokojeni. Sainz získal 96 bodů, což znamenalo konečné 6. místo a zároveň to byla jeho doposud nejúspěšnější sezóna ve formuli 1. Při Velké ceně Brazílie dosáhl Carlos na své první pódium F1 v kariéře, když dojel na 3. příčce.

Sainz a první podiove umistení v F1

                                                                               Sainz Jr. oslavuje v Brazílii své první pódiové umístění                   zdroj: planetf1.com

Stejné umístění zopakoval španělský pilot na šampionátu i o rok později. Na okruhu Autodromo Nazionale v italské Monze dojel na druhém místě a vylepšil si své kariérní maximum.

V roce 2020 odešel z týmu Ferrari Sebastian Vettel, italská stáj tedy potřebovala do svých řad posilu a volba nakonec padla na Carlose. Během první sezóny u Ferrari v roce 2021 si připsal Sainz celkem tři třetí místa, jedno druhé a skončil na 5. místě se ziskem 164,5 bodu.

Osobní život

Španělský jezdec celým jménem Carlos Sainz Vazquez de Castro se narodil a vyrůstal v hlavním španělském městě Madridu. A protože se narodil do rodiny Sainzových, nemohlo to zřejmě dopadnout jinak, než že se i Carlos Sainz Jr. stane závodním jezdcem. Stejně jako jeho otec Carlos a také jeho strýc Antonio Sainz, oba bývalí rallye závodníci.

Carlos Sainz Jr. se svým otcem bývalým závodníkem rallye

                                                                              Carlos Sainz Jr. po boku svého otce                                        zdroj: sport.cz

Společnost mu v dětství dělal také bratr Antonio a sestra Blanca. Mimo závodění je Carlos znám svou vášní pro squash a fotbal.

Společně se svým otcem se Carlos pravidelně věnuje charitativním aktivitám. Jsou dokonce patrony Velké potravinové sbírky v Madridu, které se oba v roce 2018 aktivně zúčastnili. Každoročně ji pořádá Madrid foodbank a jejím cílem je nashromáždit 2 700 000 kilo potravin, které Madridská potravinová banka použije na pomoc více než 165 000 lidem. Carlos k tété akci dodává: „Někdy je třeba malý detail, aby se věci změnily. Proto je tak důležité, abychom se my, obyvatelé Madridu, zúčastnili kampaně Great Food Collection, abychom pomohli těm, kteří to potřebují. Madrid Foodbank odvádí pozoruhodnou práci a přispět k ní je to nejmenší, co můžeme udělat. Doufejme, že jednoho dne takové akce nebudou potřeba."

Sainzova přítelkyně

Ačkoliv si své soukromí Carlos Sainz pečlivě střeží, je známo, že po svém boku má módní novinářku Isabel Hernaez. První zvěsti o jejich vztahu se objevily už v roce 2017 poté, co byla dvojice viděna při dovolené na španělském ostrově Formentera. 

Carlos Sainz Jr. s přítelkyní Isabel Hernaez

                                                                                                 Carlos Sainz Jr. s přítelkyní Isabel Hernaez                                   zdroj: www.kymillman.com

Isabel je pouze o rok mladší než Carlos, narodila se také v Madridu a může se pochlubit bakalářským titulem v oboru bilingvní žurnalistika. Momentálně pracuje jako tisková mluvčí pro Scalpers Company a Victoria Collection. Díky spolupráci s mnoha módními značkami se Isabel čas od času aktivně věnuje také modelingu a módnímu poradenství

Carlos Sainz na sociálních sítích

Merch Carlose Sainze

Na internetu je více stránek a tedy i možností, kde můžete zakoupit merch Carlose Sainze Jr., byť například jeho oficiální webovky tuto možnost trochu překvapivě nenabízí. Jednou ze stránek, kde je fanouškům k dispozici opravdu bohatý sortiment reklamních předmětů, je web redbubble.com. Koupíte zde klasické předměty jako jsou trička, či hrníčky, ale také například kryty na mobil, obraz na zeď s vyobrazenou Sainzovou helmou, nebo roušku ve španělských barvách se Sainzovým závodním číslem a podpisem. Triko, kšiltovku, či model Sainzovo formule lze sehnat také na českých stránkách formuleshop.cz.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Carlos Sainz

Sebastian Vettel

Mark Webber

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.carlossainz.es/en/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/carlos-sainz.html
  3. https://www.auto.cz/synove-slavnych-otcu-v-soucasnem-motosportu-carlos-sainz-jr-proc-dostala-prednost-f1-144562
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Sainz_Jr.
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Carlos_Sainz_Jr.