Christian Horner

Christian Horner je aktuálně nejdéle sloužícím šéfem týmu Formule 1. U Red Bullu slouží od jeho začátků ve Formuli 1 od roku 2005 a dle aktuální smlouvy bude s týmem spolupracovat minimálně do roku 2026.

  • Tým: Red Bull
  • Pozice: šéf týmu
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 16. října 1973
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2005
  • Počet pohárů konstruktérů (ke konci roku 2021): 4 (2010 – 2013)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Christian Horner

Christian Horner je aktuálně nejdéle sloužícím šéfem týmu Formule 1. U Red Bullu slouží od jeho začátků ve Formuli 1 od roku 2005 a dle aktuální smlouvy bude s týmem spolupracovat minimálně do roku 2026.

  • Tým: Red Bull
  • Pozice: šéf týmu
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 16. října 1973
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2005
  • Počet pohárů konstruktérů (ke konci roku 2021): 4 (2010 – 2013)

 


Hornerova závodní kariéra

Svou závodní kariéru započal Horner v motokárách, brzy ale přesedlal na automobilové závody. V roce 1992 se Horner posunul do série British Formula Renault Championship, ve které dokázal vyhrát jeden závod a ze všech nováčků se umístil nejvýše.

V následujícím roce se přesunul do britské Formule 3 a v šampionátu skončil druhý. V roce 1996 jezdil také ve Formuli 2.

Vstupní bonus u 22Bet

Zlom v kariéře nastal v roce 1997, kdy přestoupil do Formule 3000, kde se rozhodl za vypůjčené peníze svého otce založit tým Arden. Pro svůj tým se mu podařilo přesvědčit zakladatele P1 Motors Rolyho Vinciniho, aby se ujal role závodního inženýra.

Pro sezónu 1998 zůstal u svého týmu Arden, ale když během předsezónních testů před následujícím ročníkem viděl, jakým tempem jezdí nejlepší, pochopil, že to na úplně nejvyšší úroveň nikdy nedotáhne, a tak se rozhodl věnovat rozvoji své stáje a závodní kariéru pověsit na hřebík.

Naplno manažerem

Arden působila ve Formuli 3000 i v následujících sezónách, během kterých se neustále zlepšovala, k čemuž ji pomohl čtyřmi vítězstvími v sezóně 2002 také český jezdec Tomáš Enge. A právě v sezóně 2002 se Hornerova stáj mohla poprvé radovat z celkového vítězství v poháru konstruktérů. Na vítězství z předchozího ročníku navázala i v roce 2003 a 2004.

Po velkých úspěších se chtěl Horner dostat do Formule 1, ovšem jeho jednání o koupi týmu Jordan ztroskotala. Do F1 ale nově vstoupila firma Red Bull, která odkoupila tým Jaguar a angažovala Hornera jako nejmladšího šéfa týmu v historii.

Sledujte závody Formule 1 živě

Hned v prvním závodě nové sezóny se podařilo Red Bullu bodovat zásluhou zkušeného Davida Coultharda, který dojel v Austrálii čtvrtý. Celkově se jezdcům nově vzniklé stáje pod Hornerovým vedením podařilo v premiérové sezóně posbírat 34 bodů a v poháru konstruktérů obsadila stáj sedmé místo z deseti.

Velký zlom přišel v roce 2009, kdy stáj k Marcu Webberovi angažovala Sebastiana Vettela. Oba jezdci patřili mezi nejlepší (Webber skončil v celkovém pořadí šampionátu čtvrtý a Vettel dokonce druhý), v sezóně dohromady posbírali šest vítězství a v poháru konstruktérů obsadil Red Bull druhé místo.

O rok později už Red Bull kraloval. Čtyři roky v kuse (2010 – 2013) Red Bull v pořadí konstruktérů nikdo neporazil. Šlo o nejúspěšnější období v kariéře Christiana Hornera a celého týmu.

Christian Hornet se Sebastianem Vettelem

Christian Hornet se Sebastianem Vettelem (zdroj: skysports.com)

Od té doby se Red Bull dočkal „pouze“ jednoho titulu v pořadí jednotlivců, a to zásluhou Maxe Verstappena v roce 2021. Díky nizozemskému závodníkovi a jeho týmovému kolegovi Sergio Pérezovi je však reálné, že Red Bull se již brzy dočká pátého titulu v poháru konstruktérů.

Sám Horner je u Red Bullu smluvně vázán minimálně do sezóny 2026, což z něj udělá nejdéle sloužícího šéfa jednoho týmu v historii Formule 1.

Hornerův osobní život

Christian se narodil 16. října 1973 do rodiny, která byla s automobilovým průmyslem úzce spjatá. Jeho dědeček byl vedoucím nákupu ve společnosti Standard Motor Company v Coventry a později s Christianovým otcem založili společnost dodávající komponenty výrobcům automobilů v Midlands.

Vzdělání se Christianovi dostalo na soukromé škole Arnold Lodge School ve městě Leamington Spa a následně na Warwick School. Christian pochází ze tří bratrů.

V říjnu 2013 se Christianovi a jeho bývalé partnerce Beverley Allen narodila dcera, jenže o rok později vyšel najevo jeho vztah se zpěvačkou Geri Halliwell, s níž se v květnu 2015 dokonce oženil. Páru se v roce 2017 narodil syn. Společně žijí v sídle v anglickém Oxfordshire, které mohli diváci spatřit v seriálu Drive to Survive na Netflixu.

Horner je mj. vášnivým příznivcem fotbalového klubu Coventry City.

 

Nenechte si ujít profily dalších významných činovníků z Formule 1:
         
 

Max Mosley

Bernie Ecclestone

Mattia Binotto

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.redbullracing.com/int-en/drivers/christian-horner-obe
  2. https://f1sport.auto.cz/christian-horner
  3. https://svetformule.cz/tag/christian-horner/
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Horner