George Russell

Čtyřiadvacetiletý britský závodník George Russell působí v seriálu formule 1 od roku 2019. Jeho prvním angažmá bylo ve stáji Williams, kde jezdil po boku slavnějšího kolegy Roberta Kubici. Rodák z britského přístavního města King's Lynn si ve formuli 1 odbyl premiéru při Velké ceně Austrálie v lednu 2019. O rok dříve slavil titul ve formuli 2 a působil také jako testovací jezdec pneumatik Pirelli.

           
  • Tým: Mercedes
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 15. února 1998
  • Oficiální web: www.georgerussell63.com
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2019
  • Počet pódiových umístění F1 (k 23.5. 2022): 3
  • Počet vítězství v F1 (k 23.5. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2021 (15. místo)

 

Roman Mráz

Roman Mráz

George Russell

Čtyřiadvacetiletý britský závodník George Russell působí v seriálu formule 1 od roku 2019. Jeho prvním angažmá bylo ve stáji Williams, kde jezdil po boku slavnějšího kolegy Roberta Kubici. Rodák z britského přístavního města King's Lynn si ve formuli 1 odbyl premiéru při Velké ceně Austrálie v lednu 2019. O rok dříve slavil titul ve formuli 2 a působil také jako testovací jezdec pneumatik Pirelli.

           
  • Tým: Mercedes
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 15. února 1998
  • Oficiální web: www.georgerussell63.com
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2019
  • Počet pódiových umístění F1 (k 23.5. 2022): 3
  • Počet vítězství v F1 (k 23.5. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2021 (15. místo)

 


Začátky Russellovy kariéry

Stejně jako například jeden z nejlepších jezdců současnosti Max Verstappen i George Russell začínal v dětství s motokárami, na nichž velmi brzy ukázal svůj velký talent. V roce 2009 postoupil do třídy kadetů a stal se britským šampionem MSA i British Open. V letech 2011 a 2012 se stal dokonce mistrem Evropy v motokárách.

V roce 2014 přešel z motokár k závodění v šampionátu Formule Renault 2.0 Alps. Ačkoliv byl při šampionátu hendikepován nemocí a vynechal jedno kolo, dojel si pro konečné 4. místo. Později přešel k Tech 1 Racing a zúčastnil se posledního závodu sezóny v Jerezu, kde jako hostující závodník obsadil první místo.

Ve stejném roce si Russell poprvé vyzkoušel také závody ve formuli 4. V BRDC šampionátu se zúčastnil posledního závodu, který opět vyhrál. Odměnou za toto cenné vítězství byl test vozu GP3 na okruhu Yas Marina v Abu Dhabi. V prosinci 2014 se George Russell stal nejmladším vítězem prestižní ceny McLaren Autosport BRDC Award, za což obdržel 100 000 Ł.

George Russell slaví se s týmem vítězství ve F4

                                                      George Russell slaví se svým týmem ve Formuli 4                    zdroj: www.oldhallperformance.com

Rok 2015 byl pro britského jezdce ve znamení závodů formule 3, kde získal první vítězství hned při své premiéře. Na pódium se George podíval ještě dvakrát a v celkovém pořadí šampionátu se nakonec umístil na šesté příčce.

Dalším posunem v jeho kariéře byl podpis smlouvy s ART Grand Prix na sezónu 2017 GP3 Series. Russellova bilance v GP3 series byla nakonec více než dobrá, získal čtyři vítězství, tři pole position a pět dalších umístění na stupních vítězů, což mu vyneslo v konečném součtu první místo v šampionátu.

Jsme o rok dál a George se znovu posunuje v hiearchii formulí směrem nahoru. V lednu 2018 byl totiž Brit potvrzen jako jezdec pro ART Grand Prix pro 2018 FIA Formula 2 Championship. Zároveň plnil roli rezervního jezdce stáje Mercedes. Svůj talent naplno prokazoval i v seriálu Formule 2, když zde opět dosáhl na celkové vítězství. Stal se teprve pátým nováčkovským šampionem kategorie GP2/F2 (Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg a Charles Leclerc).

Russell vítěz seriálu F2

                                                                  George Russell je úspěšný i ve Formuli 2                                              zdroj: fia.com

Formule 1 se hlásí o slovo

O tom, že se George podívá také do formule 1 asi pochyboval z řad automobilových příznivců málokdo. Oficiálně bylo toto spojení oznámeno na podzim 2018. Russell měl závodit během další sezóny v barvách britského monopostu Williams po boku zkušeného polského závodníka Roberta Kubici

První Velkou cenu si odbyl v lednu 2019 u protinožců v Austrálii, kde dojel na 16. místě. Nejlepšího výsledku sezóny dosáhl George Russell na německém okruhu v Hockenheimringu, na kterém vybojoval 11. příčku. I když si nakonec nepřipsal ani jeden bod do šampionátu, faktem je, že v šestnácti případech z osmnácti zaznamenal Russell lepší výsledek než Kubica.

Pro rok 2020 dostal George ve stáji Williams nového parťáka. Poláka Kubicu nahradil Nicholas Latifi. V této sezóně dosáhl Russell na své první body v F1 a v šampionátu skončil na 18. místě. Nejlepšího výsledku dosáhl při Velké ceně Bahrajnu v prosinci 2020, když dojel na 9. místě. Byl to jediný závod, který jel George pro stáj Mercedes, která si ho vybrala jako náhradu za Lewise Hamiltona, který byl před závodem pozitivně testován na koronavirus.

Sledujte závody formule 1 živě

Rok 2021 byl pro Russella ve znamení zlepšených výsledků. Celkem čtyřikrát se britský jezdec umístil v TOP 10 a na Velké ceně Belgie v srpnu 2021 si dojel pro své první pódiové umístění, když skončil na 2. příčce. Celkově nasbíral 16 bodů, což stačilo na konečné 15. místo v šampionátu.

Také průběh sezóny 2022 naznačuje zlepšující se trend Russellových výsledků. Důkazem budiž 4. místo z Velké ceny Bahrajnu a 5. příčka při Velké ceně Saudské Arábie. Během pouhých dvou závodů tak George získal více bodů, než za celou minulou sezónu.

George Russell při závodu

zdroj: racingnews365.com

Osobní život

George Russell se narodil v britském městě King's Lynn, ležící v hrabství Norfolk. Vyrostl v pětičlenné rodině společně s otcem Stevem, matkou Alison, bratrem Benjym a sestrou Carou, přičemž George je nejmladším ze sourozeneckého tria. Dětství strávil v třicetitisícovém britském městě Wisbech, ležícím na jihovýchodě Anglie, ve kterém také navštěvoval místní školu Wisbech Grammar School.

K závodění na čtyřech kolech to táhlo Georgea už od útlého dětství. Již v osmi letech se začal věnovat ježdění na motokárách, na kterých strávil společně se svým bratrem Benjym spoustu času. V 18 letech se přestěhoval do Milton Keynes, aby mohl být blíže k závodním týmům.

Britský pilot je stejně jako jeho otec vášnivým fanouškem fotbalové Premier League, konkrétně pak týmu Wolverhampton Wanderers. Ale jak sám říká, není jednoduché sledovat zápasy svého oblíbeného týmu během sezóny formule1: „Od té doby, co jsem vstoupil do formule 1, bylo opravdu těžké sledovat tým, jak bych si přál, protože každý týden závodíme po celém světě a zápasy se obvykle konají ve stejnou dobu."

zdroj: wolves.co.uk

Russellova přítelkyně

Poslední dva roky má britský jezdec po boku přítelkyni Carmen Montero Mundt. Svůj vztah oznámila dvojice oficiálně v září 2020 při Velké ceně Toskánska. Dva roky před tím ukončil Russell předešlý vztah se sestrou bývalého týmového spolujezdce z akademie Mercedes Nycka de Vriese. 

Samotný George příliš o svém soukromí ani milostném vztahu s Carmen příliš na veřejnosti nemluví, nicméně na internetu bylo k vidění několik společných fotografií převážně ze zákulisí, či oslav závodů formule 1. Na sociálních sítích se objevila například fotka páru při Velké ceně Maďarska, kde Russell dojel na 9. místě. Dvojice byla k vidění také na londýnské premiéře k filmu James Bond No Time To Die.

George Russell se svou přítelkyní Carmen Mundt

zdroj: mediareferee.com

Carmen je stejně jako George Britka, která pochází z Londýna. S automobilovým prostředím však, kromě svého přítele, nemá nic společného. Dokáže zaujmout nejen svým vzhledem, ale také inteligencí. Na Westminsterské univerzitě vystudovala bakalářský titul v oboru řízení a finance. V současnosti pracuje, dle jejího Linkedln profilu, v investiční společnosti W1 Investment London.

George Russell na sociálních sítích

Merch George Russella

Na webových stránkách Russellova stáje Mercedesu lze sehnat nejrůznější reklamní materiály britského jezdce. Fanoušci si zde mohou vybrat z pestré nabídky od triček, přes mikiny, hrníčků až po deštník, či cestovní polštář s Russellovým jménem. Merch britského závodníka George Russella najdete na webových stránkách www.shop.mercedesamgf1.com.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Robert Kubica

Max Verstappen

Lando Norris

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.georgerussell63.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/george-russell.html
  3. https://f1sport.auto.cz/george-russell
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/George_Russell
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/George_Russell_(racing_driver)