Carlos Sainz

Roman Mráz

Roman Mráz

Carlos Sainz


Nedávno vyšel na našem blogu článek o Carlosu Sainzovi mladším, který závodí v seriálu F1. Nyní je na čase si představit blíže také jeho otce, legendu rallye sportu a dvojnásobného mistra světa Carlose Sainze Cenamor, který ovládl již třikrát také prestižní Rallye Dakar a spoustu motoristických fanoušků ho zná pod přezdívkou El Matador.

           

  • Tým: -
  • Stát: Španělsko
  • Datum narození: 12. dubna 1962
  • Oficiální web: www.carlos-sainz.com
  • První závod v rallye : Rallye Portugalsko 1987
  • První vyhraný závod: Rallye Akropolis 1990
  • Počet pódiových umístění v rallye: 97
  • Počet vítězství v rallye: 26
  • Nejlepší sezóna v rallye: 1990 a 1992 (1. místo)

Sportovní multitalent, který dal nakonec přednost závodění

O budoucnosti dospívajícího Carlose Sainze nebylo dlouho jasno. Jeho talent byl totiž vidět v několika různorodých sportech, kromě závodění se coby teenager věnoval také fotbalu, nebo squashi. V něm se v 17 letech dokonce stal juniorským šampionem Španělska. O rok později se ale přeci jen začal, i díky vlivu bratra Antonia, více věnovat motorsportu, ve kterém viděl svoji budoucnost. 

Premiérové zkušenosti v rallye získal Sainz v roce 1980. Na začátku jeho závodění mu hodně pomáhal Juan Jose Lacalle, který se nejenže stal jeho manažerem a navigátorem, ale také pořídil Sainzovi první závodní auto Fiat Panda. Roku 1986 se dostavil také první větší úspěch, když se ve španělském rallye šampionátu umístil na druhém místě ve skupině B Renault 5 Turbo. Následující dvě sezóny dokonce seriál vyhrál s vozem Ford Sierra RS Cosworth.

Kariéra ve světovém rallye šampionátu

Po úspěších z posledních dvou let na národním šampionát mu stáj Ford dala příležitost i v samotném mistrovství světa. To se psal rok 1987. A hned v první sezóně se ukázalo, že Carlos Sainz ani zde nebude v žádném případě do počtu. Již během prvního závodu v Portugalsku jezdil španělský závodník výborné časy a během své úvodní sezóny získal sedm bodů, když nejlepších výsledků dosáhl na Tour de Corse - 7. místo a na RAC Rallye dojel na 8. místě.

Progres závodních schopností Carlose Sainze byl patrný i další rok, důkazem budiž dvě pátá místa opět na Tour de Corse a při Rallye Sanremo. Ročník 1988 pak zakončil mladý španělský jezdec na 11. místě. Od druhé sezóny ve Fordu také začíná spolupráce Sainze a jeho spolujezdce Luise Moyi, která vydržela dalších patnáct let. 

Sainz na Tour de Corse s Fordem Sierrou

                                                             Sainz s Fordem Sierra na Tour de Corse v roce 1988                  zdroj: ukloma.wordpress.com

Narozdíl od dlouhé spolupráce se svým navigátorem ale dlouho nevydrželo pouto se stájí Ford, která na konci 80. let nedokázala držet krok s ostatními stájemi a postupem času vyklízela na raylle šampionátu pozice. Hlavním problémem bylo, že vozy Ford měly stále jen pohon zadní nápravy, kdežto úspěšné stáje měly v té době u svých vozů už pohon všech kol. Carlos Sainz tak z Fordu v roce 1989 odchází do týmu Toyota Team Europe.

Mistr světa s Toyotou

S jeho novým vozem Toyota Celica GT-Four se v roce 1990 stal prvním neskandinávským závodníkem, kterému se podařilo vyhrát Finskou rallye. Triumf si připsal také na Rallye Akropolis v Řecku a sezónu nakonec 1990 dokonce korunoval ziskem titulu mistra světa. Velice úspěšné byly pro Sainze i následující sezóny. Rok 1991 zakončil na třetím místě a o rok později získal s novým vozem Toyota Celica 4WD Turbo již druhý a dnes již víme, že poslední titul mistra světa.

Mistr světa s Toyotou 1992

                                                                      Podruhé mistr světa s Toyotou v roce 1992                             zdroj: boxrepsol.com

Další roky se nesly ve znamení častých změn stájí, za keré Sainz závodil. Již rok po jeho druhém úspěchu odešel z Toyoty do týmu Lancia, kde jezdil s Lancia Delta HF Integrale. Toto angažmá však nebylo pro španělského závodníka příliš úspěšné a tak v roce 1994 odchází do Subaru, kde se potkává s legendárním Colinem McRaeem. U Subaru vydržel Sainz dvě sezóny a v obou dokončil seriál na druhém místě. V roce 1995 získal společně s McRaeem pro Subaru pohár konstruktérů.

Návrat do Fordu

Rok 1996 a následující sezónu se Carlos Sainz vrací do stáje, která mu dala první velkou šanci v seriálu mistrovství světa - do Fordu. S vozem Ford Escort si připsal několik prvních míst, např. na Rallye Indonésie, které další rok obhájil. Celkově se nicméně v obou ročnících umístil na třetím místě

Záběry z kokpitu Carlose Sainze během sezóny 1997:

Po dvou letech přichází opět změna a rok 1998 začíná Sainz v barvách stáje Toyota, kde se s Didier Auriolem podílí na vývoji nového vozu Toyota Corolla WRC a připisuje si triumfy na Rallye Monte Carlo a na Novém Zélandu. Sezónu zakončil na druhém místě za finským pilotem Mäkinenem.

Ford potřetí a naposledy

Další velký návrat ke kořenům přichází v kariéře španělského mistra světa v roce 2000, kdy se Sainz dohodl již potřetí s Fordem. V prvním roce působení u Fordu si připsal vítězství na Rallye Kypru a soutěž zakončil s vozem Ford Focus WRC na třetím místě a své stáji pomohl k triumfu mezi značkami. Bronzovou pozici zopakoval s Focusem i v roce 2002.

Konec kariéry s Citroënem

Poslední velký přestup si Carlos Sainz nechal pro rok 2003, konkrétně to znamenalo podepsání smlouvy s francouzským Citroënem. S touto stájí získal také španělský jezdec své poslední vítězství na Rallye Argentina v roce 2004. Po tomto roce ukončil Sainz svou dlouhou rallye kariéru, ačkoliv o rok později se ještě coby náhradník zúčastnil dvou soutěží. Poslední akcí pro Sainze byla řecká Rallye Akropolis, tedy soutěž, ve které získal kdysi své první velké vítězství.

Poslední vítězství Sainze na Rallye Argentina v roce 2004

                                                                   Triumf Carlose Sainze na Rallye Argentina 2004                          zdroj: ewrc-results.com

Tři triumfy v Rallye Dakar

Do populárního závodu Rallye Dakar nakouknul poprvé Carlos Sainz dva roky po ukončení rallye kariéry v roce 2006. Spolujezdce za volantem Volkswagenu mu dělal dvojnásobný vítěz této rallye Andreas Schulz.

První velký úspěch pro Carlose Sainze na této africké rallye přinesl až rok 2010, kdy se svým španělským spolujezdcem Lucasem Cruzem celou soutěž vyhrál.

V Dakarské rallye to však nebylo poslední slovo, které španělský závodník řekl. V roce 2018 si v barvách Peugeotu dojel pro svůj druhý dakarský triumf, aby na něj o dva roky později navázal také třetím úspěchem. K tomu mu dopomohl opět Lucas Cruz, se kterým si Sainz společně připsali čtyři etapová vítězství. A jaký je recept dnes již 60 letého Sainze na úspěchy i v tomto pokročilejším věku?

I přes můj pokročilý věk pořád závodím a dělám vše ostatní s chutí. Pokud by tomu tak nebylo, nepřijal bych tuto výzvu, která pro mě hodně znamená. Pokusit se ovládnout Dakar s Audi. Je to nový, fantastický projekt. Mám plnou důvěru v mechaniky a se svými zkušenostmi jsem jim pomáhal vytvořit co nejrychlejší auto.“

Třetí triumf na Rallye Dakar pro Sainze

                                                                   Třetí triumf na Rallye Dakar v roce 2020                           zdroj: matraxlubricants.com

Tituly

  • 1987 a 1988: Španělský rallye šampion
  • 1990: Vítěz Rallye Asie-Pacifik
  • 1990: Mistr světa v rallye
  • 1992: Mistr světa v rallye
  • 1997: Šampion šampionů
  • 2007: Vítěz FIA Cross-Country Rally World Cup
  • 2008: Vítěz Central Europe rallye
  • 2010: Vítěz Rallye Dakar
  • 2018: Vítěz Rallye Dakar
  • 2020: Vítěz Rallye Dakar

Ocenění

  • 1994: Královský řád za sportovní zásluhy
  • 1997: Olympijský řád od španělského olympijského výboru
  • 2001: Velký kříž královského řádu za sportovní zásluhy
  • 2001: Zlatá medaile za sportovní zásluhy udělená radou města Madrid
  • 2008: Medaile mládeže a sportu udělená francouzskou vládou
  • 2012: Uvedení do síně slávy v rallye sportu
  • 2020: Zvolen nejlepším rallye jezdcem v historii podle fanoušků a žurnalistů
  • 2020: Cena princezny z Asturie

Osobní život

El Matador, jak se populárnímu Carlosu Sainzovi říká, se narodil v hlavním španělském městě Madridu. Již v úvodu článku jsme zmínili jeho nadání pro sport všeobecně a squash obzvlášť. Nicméně, kdyby nevyšla Sainzovi kariéra u závodních aut, zřejmě by neměl ani problém živit se hlavou. Na madridské univerzitě studoval dva roky práva, než ho jeho bratr Antonio s přáteli zlákali k rallye. Od té doby byla Sainzova cesta jasně daná a nutno podotknout, že velice úspěšná.

Co se týká jeho nejbližší rodiny, tak v roce 1992 se španělský dvojnásobný mistr světa oženil s Reyes Vázquez de Castro, se kterou mají tři děti. Nejmladší Blanca se narodila v roce 1993, následoval syn Carlos o rok později a v roce 1998 se dočkali třetího potomka, dcery Any. Jak známo, tak syn Carlos pokračuje v závodních stopách svého otce a od roku 2015 jezdí pravidelně v seriálu F1.

Carlos Sainz s manželkou

                                                                 Carlos Sainz s manželkou Reyes Vázquez de Castro            zdroj: formulaunorosa.blogspot.com

Mimo závodní trasy se Carlos Sainz nejraději věnuje nejrůznějším druhům sportu. Je to vášnivý fotbalista, tenista, golfista, lyžař a stále ho neopustila ani vášeň pro squash, ve kterém jako teenager tolik vynikal.

Sociální sítě:

Fanoušci populárního El Matadora mohou sledovat jeho aktivity také na sociálních sítích, jako je facebook, či twitter.