Mark Webber

Roman Mráz

Roman Mráz

Mark Webber


Mark Webber je bývalým australským pilotem formule 1, který si během své kariéry v seriálu F1 připsal více než dvě stě startů. Populární jezdec, jemuž se přezdívalo „Aussie Grit“, se dočkal v roce 2018 uvedení do Síně slávy australského motoristického sportu. Kromě působení v F1 je Mark znám také svými charitativními akcemi v Tasmánii.

            Mark Weber

  • Tým: -
  • Stát: Austrálie
  • Datum narození: 27. srpna 1976
  • Oficiální web: www.markwebber.com
  • Počet závodů v F1: 217
  • První závod v F1: VC Austrálie 2002
  • První vyhraný závod: VC Německa 2009
  • Poslední závod v F1: VC Brazílie 2013
  • Počet pódiových umístění v F1: 42
  • Počet vítězství v F1: 9
  • Nejlepší sezóna v F1: 2010, 2011, 2013 (3. místo)

Od motorek, přes motokáry až k formulím

K motorsportu se Mark dostal už v dětství prostřednictvím motorek, od kterých však v 15 letech přešel k motokárám. A i když s motokárami začal závodit v relativně pozdním věku, dokázal zvítězit na šampionátu státu New South Wales v roce 1993. Následoval přesun do australské Formule Ford, se kterým mu pomohl jeho otce, když Markovi sehnal vůz Van Diemen FF1600. Ve své první sezóně skončil australský teenager ještě na 14. místě, aby si o rok později polepšil na konečné 4. místo. Následně si ještě Weber připsal triumf v závodě Formule Holden.

Rok 1996 znamenal pro Marka přesun do Evropy. Zúčastnil se britské Formule Ford, kde potvrzoval dále svůj talent a skončil na celkovém druhém místě, když ovládnul čtyři závody seriálu. Navíc vyhrál také závod Formule Ford Festival. Díky těmto evropským úspěchům získal v rodné Austrálii ocenění nejúspěšnější mladý závodník a zároveň nejúspěšnější mezinárodní závodník roku.

Webber ve Formuli Ford

                                                  Za výkony ve Formuli Ford získal Mark Webber několik prestižních ocenění                      zdroj: garaz.cz

Následující rok dostal australský pilot nabídku od stáje Mercedes-AMG, pro kterou již testoval vozy na rakouském okruhu A1 Ring. V německé stáji byli s Markem spokojení a vyhlásili ho oficiálním juniorským jezdcem Mercedesu pro rok 1998 v šampionátu FIA-GT.

V roce 1999 se již Webber dostal na dostřel formuli 1, když se sešel s Eddiem Jordanem, šéfem stejnojmenné stáje seriálu F1. Prostřednictvím Jordana se mladý Mark dostal do Formule 3000. Na sklonku roku si poprvé také vyzkoušel vůz F1, to když testoval pro stáj Arrows.

Na počátku milénia měl Mark Webber tedy smlouvu se stájí Arrows jako testovací jezdec a zároveň skončil ve Formuli 3000 na třetím místě, za což získal ocenění nováček roku. S Arrows smlouvu ukončil v létě 2001. Nicméně dále působil jako testovací jezdec, tentokrát pro stáj Benetton. Během testování v Estorilu porazil dokonce známé jezdce jako Giancarlo Fisichella a Ralf Schumacher.

Webber ve Formuli 3000

                                                                                                  Mark Webber ve Formuli 3000                                  zdroj: primotipo.com

Ve Formuli 3000 vydržel Mark až do roku 2002, kdy o něj projevil zájem šéf stáje F1 Minardi Paul Stoddart, se kterým se australský jezdec dobře znal z dřívějších dob.

Začátek kariéry v F1 se stájí Minardi

Premiérový závod ve formuli 1 si Mark odbyl před domácím publikerm při VC Austrálie v roce 2002. I přes problémy s diferenciálem svého vozu nakonec dojel na 5. místě a stal se teprve čtvrtým Australanem v historii, který si připsal body ve Velké ceně F1. Pro Webbera i stáj Minardi to byly zároveň jediné body v sezóně. Australský pilot získal po své první sezóně cenu pro nejlepšího nováčka od časopisu F1 Racing i Autosport.

Koncem roku 2002 proběhla médii zpráva, že by Mark Webber měl od další sezóny působit ve stáji Jaguar Racing. První dvě VC v Austrálii a Malajsii ale pro Marka nedopadly dobře, když v obou musel kvůli technickým problémům odstoupit. V průběhu sezóny se však jeho výsledky začaly zlepšovat a australský pilot skončil v celkové klasifikaci F1 na slušném 10. místě se ziskem 17 bodů. Sezónu 2004 pak zakončil na 13. místě.

Mark Webber s vozem stáje Jaguar

                                                                           Ve stáji Jaguar strávil Mark Webber dvě sezóny                           zdroj: pinterest.com

Rok 2005 znamenal pro Webbera další změnu. Budoucnost Jaguaru v seriálu F1 totiž byla nejistá a tak se Mark upsal stáji Williams, kde mu dělal týmového kolegu Nick Heidfeld. U Williamsu vydržel Australan dvě sezóny, z nichž úspěšnější byla rozhodně hned ta první v roce 2005. V té si připsal jednak své první pódium na VC Monaka, kde dojel na 3. pozici a také nasbíral do té doby své bodové maximum, které činilo 36 bodů, což znamenalo konečné 10. místo.

Ve Williamsu měli sice na Marka Webbera opci v rámci dvouleté smlouvy, přesto se ho snažili po jejím konci prodat jinam. Respektive nabídli Webberovi místo, ale s nižším platem, než tomu bylo u minulé smlouvy. Jeho manažer Flavio Briatore však Markovi doporučil změnit působiště. A tak se také stalo.

Největších úspěchů dosáhl s Red Bullem

Nejdříve to vypadalo, že by australský pilot mohl jezdit za francouzskou stáj Renault, kde již dříve působil jeho manažer Briatore, ale nakonec vedly kroky Australana do stáje Red Bull Racing. Zde měl nahradit Christiana Kleina a zároveň dělat parťáka matadorovi F1 Davidu Coulthardovi.

Mark Webber s Davidem Coulthardem

                                                                                           Mark Webber s Davidem Coulthardem                           zdroj: eurosport.com

Začátek první sezóny u Red Bullu Markovi příliš nevyšel. Z prvních pěti Velkých cen dokončil pouze dvě - v Austrálii a Malajsii. Nakonec v sezóně získal 10 bodů, což ho zařadilo na konečné 12. místo. 

Velký zlom ve Webberově kariéře přinesl rok 2009. Australský pilot totiž vybojoval hned osm pódiových umístění a ta ho katapultovala na konečné skvělé 4. místo. V této sezóně zároveň Mark vybojoval své první dva triumfy v F1 a to v Německu a Brazílii. Stal se tak prvním Australanem od roku 1981 (Alan Jones), který vyhrál VC ve formuli 1. Od této sezóny také jezdila s Markem v týmu vycházející hvězda Sebastian Vettel.

Sledujte Závody Formule 1 živě 

Ještě lepších výsledků dosáhl Webber v dalších dvou ročnících F1. Jak sezónu 2010, tak i tu následující se australský závodník umístil na konečném třetím místě. Oba tyto roky se dají bez debaty považovat za kariérní maximum Marka. V sezóně 2010 si dokonce připsal hned čtyři triumfy, úspěch slavil na Velké ceně Španělska, Monaka, Maďarska a Velké Británie.

Posledním rokem ve formuli 1 byl pro Webbera ročník 2013. A Markovo rozloučení se závodní kariérou bylo úspěšné. Sice již nenavázal na předchozí ročníky, co se týče triumfu na VC, přesto zaznamenal hned osm umístění na bedně. Zejména závěr sezóny mu vyšel parádně a z posledních pěti závodů z toho byly tři druhá a jedno třetí místo. S fanoušky formule 1 se rozloučil při VC Brazílie 24. listopadu 2013 druhým místem.

Osobní život

Mark se narodil Alanu a Diane Webberovým v malém městě Queanbeyan v Novém Jižním Walesu. Jeho otec Alan se živil jako jako obchodník s motocykly a také provozoval benzínovou pumpu. Vyrůstal ještě se svojí starší sestrou Leanne.

Co se týče vzdělání, tak Mark navštěvoval Isabella Street Primary School a Karabar High School. Druhou jmenovanou školu reprezentoval v atletice a ragby. Mimo těchto dvou sportů měl australský pilot, stejně jako mnoho jeho motoristických kolegů, talent i na mnohé další sporty. Věnoval se kriketu, fotbalu i plavání. Před zahájením profesionální kariéry v F1 se Mark živil také jako rozvozce pizzy, instalatér, či učeň dřevorubec.

Manželkou Marka Webbera je o dvaadvacet let starší bývalá manažerka Ann Neal, jež pochází taktéž z Austrálie a se kterou má Mark dceru Bodhi Rain. Současně je také nevlastním otcem Issaca. Dvojice spolu začala chodit v roce 1995 a i přes nesouhlas zejména Markovo matky kvůli velkému věkovému rozdílu, jim vydržel vztah až do současnosti.

Mark Webber s manželkou Ann

                                                                                                             Mark s manželkou Ann                                                  zdroj: abc.net.au

Sociální sítě 

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Sebastian Vettel

Ralf Schumacher

Daniel Ricciardo

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.markwebber.com/
  2. https://www.racefans.net/mark-webber/
  3. https://www.redbull.com/int-en/athlete/mark-webber
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Webber_(racing_driver)
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mark_Webber