ATP Šanghaj 1000: tenisové Masters se po čtyřleté odmlce vrací na asijský kontinent

Tenisoví příznivci se po čtyřletém půstu způsobeném pandemií koronaviru dočkají opět populárního Masters v Šanghaji. Turnaj se koná v obvyklém termínu na začátku října, konkrétně mezi 4. - 15. 10. Jediného asijského Masters se zúčastní celkem 96 tenistů a s výjimkou odpočívající světové jedničky Novaka Djokoviče, či zotavujícího se Rafy Nadala, se v Šanghaji představí kompletní mužská tenisová špička. Své želízko v ohni bude mít i Česká republika v podobě Jiřího Lehečky, pro kterého půjde v rámci kolotoče ATP o první zkušenost na asijském kontinentě. Posledním vítězem šanghajského turnaje je Daniil Medveděv z roku 2019.

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Šanghaj 1000: tenisové Masters se po čtyřleté odmlce vrací na asijský kontinent

Tenisoví příznivci se po čtyřletém půstu způsobeném pandemií koronaviru dočkají opět populárního Masters v Šanghaji. Turnaj se koná v obvyklém termínu na začátku října, konkrétně mezi 4. - 15. 10. Jediného asijského Masters se zúčastní celkem 96 tenistů a s výjimkou odpočívající světové jedničky Novaka Djokoviče, či zotavujícího se Rafy Nadala, se v Šanghaji představí kompletní mužská tenisová špička. Své želízko v ohni bude mít i Česká republika v podobě Jiřího Lehečky, pro kterého půjde v rámci kolotoče ATP o první zkušenost na asijském kontinentě. Posledním vítězem šanghajského turnaje je Daniil Medveděv z roku 2019.


Rolex Shanghai Masters

Daniil Medvedev Shanghai Masters tennis 2019
zdroj: tennis.com

Historie a zajímavosti turnaje

Tenisové Masters v Šanghaji spatřilo světlo světa teprve v roce 2009, když nejdříve město obstálo se ctí při pořadatelství mužského Turnaje mistrů mezi lety 2005-08. Jedná se zároveň o jediný podnik série Masters, který se koná mimo Evropu a Severní Ameriku

Počet singlistů předposledního Masters sezóny se od roku 2019 zvedl z původních 56 na stávajících 96. Společně s tímto krokem se také logicky musela prodloužit doba turnaje a to konkrétně o čtyři dny. Stejně tak jako například v Indian Wells, Madridu, nebo Římě se mohou tenisoví příznivci těšit z dvanácti hracích dnů.

Do historie čínského Masters se bohužel nepřekvapivě zapsala velmi zásadním způsobem pandemie koronaviru, kvůli které musely být hned tři ročníky Rolex Shanghai Masters úplně zrušeny (2020-22). Zatímco tedy v Evropě, či Americe se víceméně hrálo s výjimkou pár měsíců prvního roku pandemie defacto podle řádu, asijské turnaje (nejen Šanghaj) na tom byly o dost hůř.

Již od samého počátku šanghajského Masters je hlavním sponzorem světoznámá švýcarská hodinářská společnost Rolex, která je pochopitelně také součástí oficiálního názvu turnaje. Navíc v letošním roce prodloužila smlouvu s tenisovou Šanghají na dalších 10 let.

Dějiště turnaje

Jediné asijské Masters mužského kolotoče ATP se kompletně odehrává v moderním areálu, jemuž dominuje The Qizhong Forest Sports City Arena, zkráceně také Qizhong Stadium. Arena byla postavena v roce 2003 za účelem pořádání tenisového Turnaje mistrů, který mohli v fanoušci v Šanghaji vidět hned čtyřikrát (2005-08). Kapacita Qizhong Stadium činí 13 779 diváků a až do výstavby pekingského areálu Olympic Green Tennis Centre se jednalo o největší tenisový stadion v Asii vůbec.

Šanghaj Masters 2023 tennis

zdroj: tenniseventguide.com

V areálu bychom na ploše přes 300 tis. m2 našli celkem 25 tenisových kurtů, včetně tří hlavních hřišť. Součástí je pochopitelně také dostatek parkovacích ploch pro návštěvníky Qizhong Stadium - konkrétně se jedná o téměř 1 000 míst.

Zatahovací střecha areny umožňuje hrát i v případě nepříznivého počasí, navíc při pohledu shora si můžeme všimnout nápaditého architektonického řešení. Střecha totiž připomíná rozkvetlé listy magnólie, jenž je oficiální květinou tohoto čínského nejlidnatějšího města.

Prize money a body 

Finanční ohodnocení se oproti poslednímu konanému ročníku Rolex Shanghai Masters z roku 2019 zvedlo o necelé 2 mil. dolarů z původních 8,2 na současných 10 mil. $. Vítěz celého turnaje si pak z celkového finančního koláče ukrojí přes milion a čtvrt. Ani prohra v 1. kole není dotována vůbec špatně, vždyť si zde poražený přijde na slušných 18 tis. $. 

Co se udělovaných bodů týká, tak to je na všech turnajích kategorie Masters stejné. To znamená, že vítěz si připíše vždy 1000 bodů do žebříčku ATP, ať už se jedná o podnik například v Indian Wells, nebo aktuálně právě v Šanghaji, viz tabulka níže.

                   
   1. kolo  2. kolo  3. kolo  Osmifinále  Čtvrtfinále  Semifinále  Finále  Vítěz  
   10 bodů  25 bodů  45 bodů  90 bodů  180 bodů  360 bodů  600 bodů  1000 bodů  
   18,660 $   30,885 $   55,770 $   96,955 $   184,465 $   352,635 $   662,360 $  1,262,220 $  
                   
Poslední vítězové:
  • 2022: zrušeno z důvodu koronaviru
  • 2021: zrušeno z důvodu koronaviru
  • 2020: zrušeno z důvodu koronaviru
  • 2019: Daniil Medveděv  – Alexander Zverev  6:4, 6:1
  • 2018: Novak Djokovič – Borna Čorič 6:3, 6:4

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: Novak Djokovič 4x (2012, 2013, 2015, 2018)
  • Nejvíce po sobě jdoucích titul: Andy Murray (2010, 2011) a Novak Djokovič (2012 a 2013)
  • Nejvíce finále: Andy Murray, Novak Djokovič, oba 4x
  • Nejvíce po sobě jdoucích finále: Andy Murray 3x (2010 - 2012)
  • Nejvíce zápasů: Novak Djokovič 39x
  • Nejvíce vyhraných zápasů: Novak Djokovič 34x
  • Nejvíce po sobě jdoucích vyhraných zápasů: Novak Djokovič 13x
  • Nejvíce odehraných ročníků: Giles Simon 11x
  • Nejmladší šampion: Andy Murray 23 let, 4 měsíce a 26 dnů (2010)
  • Nejstarší šampion: Roger Federer 36 let, 2 měsíce a 7 dnů (2017)
  • Nejdelší finále (počet her): Novak Djokovič - Andy Murray 34 her, 5:7, 7:6, 6:3 (2012)
  • Nejkratší finále: Andy Murray - Roger Federer 17 her, 6:3, 6:2 (2010) a Daniil Medveděv - Alexander Zverev 6:4, 6:1 (2019)

Na co vsadit?

     

  • Carlos ALCARAZ

Při neúčasti nestárnoucího rekordmana „Djokera“ není otázka hlavních favoritů na Rolex Shanghai Masters zase tak složitá. Při pohledu na žebříček ATP, ale také s ohledem na letošní celkové výsledky se v podstatě sama nabízejí zejména dvě jména. Prvním z nich není nikdo jiný, než dvacetiletý španělský nástupce Nadala, dvojnásobný grandslamový šampion Carlos Alcaraz. Nadmíru se mu vydařila zejména první polovina sezóny, v níž přetavil ve zlato v podstatě vše, na co sáhl a třešničkou na dortu pak byl pro Carlita zejména červencový triumf ve Wimbledonu. Americká tour na betonech byla v jeho podání o poznání slabší a při obhajobě titulu na US Open skončil trochu překvapivě již v semifinále na raketě Medveděva. Na čínskou tour počínaje turnajem v Pekingu však přijel Alcaraz (nehrál Davis Cup, ani Laver Cup) řádně odpočinutý a v Šanghaji, kde si mimochodem zahraje poprvé v kariéře, bude patřit k hlavním aspirantům na titul.

     

  • Daniil MEDVEDĚV

Světová trojka Rus Daniil Medveděv se narozdíl od svého španělského konkurenta pohybuje po turnajích ATP již o něco déle a tak si v 25 milionovém městě zahraje již počtvrté. Ba co víc, na Masters v Šanghaji dokonce triumfoval beze ztráty setu při posledním ročníku v sezóně 2019, kdy na jeho raketě skončil například Stefanos Tsitsipas, nebo ve finále Alexander Zverev. Daniilovi se dařilo zejména v první třetině roku, když triumfoval v Rotterdamu, Dubaji, Dauhá, na Masters v Miami a posléze také na další tisícovce v antukovém Římě. Další výsledky byly spíše jako na houpačce - kolaps na French Open i v Halle v úvodním kole, či 2. kolo v Cincinnati. Ale na druhé straně také semifinále Wimbledonu, nebo finále US Open. Stejně jako Alcaraz se i Medveděv rozehrává před Šanghají v hlavním čínském městě Pekingu, kde je spolufavoritem místní velice kvalitně obsazené pětistovky a také v Šanghaji se od něj očekává postup minimálně do semifinále.

Hlavní favorité Rolex Shanghai Masters očima sázkovek:

 

- kurzy budou doplněny po zveřejnění

             
   

 

 

 

 
   Carlos Alcaraz          
   Daniil Medveděv          
   Jannik Sinner          
   Holger Rune          
             
             

 

Kalendář turnajů Masters pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   8. – 19. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   22. března – 2. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   9. – 16. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   26. dubna – 7. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   10. – 21. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 13. srpna  Canadian Open (Kanada)       Tvrdý povrch  
   13. – 20. srpna  Cincinnati Masters (USA)      Tvrdý povrch  
   4. – 15. října  Shanghai Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   30. října – 5. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

 

Rolex Shanghai Masters v televizi

Hlavní soutěž mužského halového turnaje v Šanghaji bude tradičně vysílat stanice Eurosport. Kromě klasických kanálů Eurosport 1 a 2 lze sledovat tenisové souboje i prostřednictvím Eurosport playeru třeba na vašem mobilu, nebo tabletu. Výhoda mobilní aplikace od Eurosportu je, že vysílá současně všechny zápasy turnaje a vy si tak můžete vybrat libovolný duel podle vašich preferencí.

Rolex Shanghai Masters online (v sázkových kancelářích)

Prestižní ATP 1000 Rolex Shanghai Masters bude k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Rolex Shanghai Masters live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové články:
         
 

Laver Cup 2023

US Open 2023

Davis Cup 2023

Akademie a sázkařská soutěž

Možná jste si všimli na našem blogu vzdělávacích článků ohledně sázení, které jsou určené jak začínajícím, tak i pokročilejším sázkařům. Jedním z nich je naše akademie kurzového sázení, která vás skrze 16 poutavých lekcí provede světem sportovního sázení. Dozvíte se zde vše od historie sázení, přes druhy kurzů, až například po samotnou strategii sázení.

Pro ty z vás, kteří by chtěli ukázat přehled na poli sportovního sázení, tu máme pro změnu sázkařskou soutěž. Ptáte se, co pro účast musíte udělat a co naopak můžete v soutěži vyhrát? Je to jednoduché. Stačí si na našem webu založit profil a poté začít vkládat vámi zvolené tipy na sportovní zápasy. Pokud se navíc dostanete mezi pět nejlepších tipérů, nemine vás finanční ohodnocení, které se pohybuje od 500 až do 2000 kč v závislosti na vašem pořadí. Bližší info a pravidla soutěže najdete na již zmíněném odkaz

Nenechte si ujít náš podcast o sázení a sportu!

Moderátor a expert na sázení v jedné osobě paulrockseek vás provede naším podcastem s názvem Svět zdravých a úspěšných hráčů, kde vyzpovídá celou řadu zajímavých hostů. Pokud nechcete přijít o žádné novinky, odebírejte podcast na platformě Youtube!

 

Sledujte nás na sociálních sítích

Pokud chcete mít přístup k novým informacím, článkům a videím jako první, tak nás sledujte také na Facebooku, Instagramu a TikToku! 

Facebook Instagram TikTok
Odkazy na zdroje:
  1. https://en.rolexshanghaimasters.com/
  2. www.tenisportal.cz
  3. www.wikipedia.org