ATP 1000: Mutua Madrid Open

Antuková sezóna je v plném proudu a tenisové příznivce čeká další prestižní turnaj kategorie Masters a tím je Mutua Madrid Open ve španělské metropoli. V Madridu se můžeme těšit na účast téměř kompletní mužské špičky včetně domácího obhájce Carlose „Carlita“ Alcaraze, Daniila Medveděva nebo Stefanose Tsitsipase. Domácímu publiku se naopak bohužel nepředstaví stále zraněný Rafa Nadal a z turnaje se na poslední chvíli kvůli problémům s loktem odhlásil také Novak Djokovič.  Z českých hráčů se na Mutua Open představí v hlavní soutěži Jiří Lehečka.

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP 1000: Mutua Madrid Open

Antuková sezóna je v plném proudu a tenisové příznivce čeká další prestižní turnaj kategorie Masters a tím je Mutua Madrid Open ve španělské metropoli. V Madridu se můžeme těšit na účast téměř kompletní mužské špičky včetně domácího obhájce Carlose „Carlita“ Alcaraze, Daniila Medveděva nebo Stefanose Tsitsipase. Domácímu publiku se naopak bohužel nepředstaví stále zraněný Rafa Nadal a z turnaje se na poslední chvíli kvůli problémům s loktem odhlásil také Novak Djokovič.  Z českých hráčů se na Mutua Open představí v hlavní soutěži Jiří Lehečka.


Mutua Madrid Open 2023

  • Místo konání: Madrid, Španělsko
  • Termín: 26. dubna - 7. května 
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Největší favorité: Carlos Alcaraz , Stefanos Tsitsipas
  • Divoké karty: Martín Landaluce , Abedallah Shelbayh , Stan Wawrinka , Dominic Thiem
  • Česká stopa: Jiří Lehečka
  • Povrch: Antuka
  • Prize money: 7 705 780 €
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Los: https://mutuamadridopen.com/en/main-draw/
  • Oficiální web: https://mutuamadridopen.com/
Carlos Alcaraz Madrid 2022

zdroj: reuters.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Masters v Madridu se konalo poprvé v roce 2002, když organizátoři španělského turnaje odkoupili licenci od německého Stuttgartu. Do roku 2008 se nejdříve madridský turnaj hrál v hale na tvrdém povrchu v Madrid Areně během podzimních měsíců. Pod kategorií ATP Masters 1000 se hraje na antuce v Madridu teprve od roku 2009, když se přesunul do parku Manzaranes.

Ve stejném roce se stal vlastníkem turnaje bývalý rumunský tenista a v současnosti podnikatel Ion Tiriac, podle něhož se kažodoroční čistý turnajový výdělek pohybuje kolem částky 35 miliónů €

Dalším důležitým milníkem byl rok 2012, kdy se organizátoři turnaje pustili do experimentu s modou antukou, která byla o něco rychlejší, než klasická oranžová. Modrý experiment měl však jepičí život. I kvůli kritice ze strany hráčů. Například Srb Novak Djokovič se k modré antuce vyjádřil takto: „Tohle pro mě není tenis. Buď sem příště přijdu v kopačkách nebo pozvu Chucka Norrise, aby mi řekl, jak mám na tomhle hrát.“  Domácí modla Rafael Nadal pro změnu pohrozil bojkotem turnaje, pokud se v následujících letech nevrátí klasická antuka. Od roku 2013 se tak opět hraje na oranžové drti.

Madridský turnaj se zapsal v roce 2016 také do Guinessovy knihy světových rekordů. To když si 1. května pinkalo raketami s míčkem na kurtu Manola Santany 1474 lidí po dobu deseti sekund, včetně tenistů Keie Nishikoriho, Stana Wawrinky, nebo Tomáše Berdycha. Byl tak překonán rekord z turnaje China Open v roce 2015, kde si takto zapinkalo 767 tenisových nadšenců.

Letošní ročník (2023) madridského bude zajímavý mimo jiné také novou cenou pro vítěze nazvanou Agón od sochaře Davida Rodrigueze. Cena je vyrobená z oceli a dalších slitin, jako je mosaz, hliník, nebo bronz. Název sochy Agón znamená v překladu do češtiny soutež a podle španělského umělce dobře vystihuje tenisovou soutěživost mezi dvěma sportovci podle kodexu cti, který se uplatňoval již ve starověkém Řecku. 

Dějiště turnaje

Moderní tenisový areál pojmenovaný Caja Mágica hostí madridské Masters od roku 2009, kdy byl také zároveň slavnostně otevřen koncertem Lennyho Kravitze. Sportovní komplex navrnul francouzský architekt Dominique Perrault, podle jehož návrhu vyrostl místní areál v celkové hodnotě 294 mil. euro.

Caja Mágica Mutua Open Madrid

zdroj: wikipedia.org

V komplexu bychom našli jednak otevřené antukové kurty se zatahovací střechou a zároveň jsou k dispozici také kryté menší kurty, kterých je celkem jedenáct. Nejdůležitější souboje turnaje se odehrávají na centrkurtu, který je znám pod názvem Manolo Santana a pojme do svých útrob až 12 442 diváků. Další dva kurty vybavené zatahovací střechou mají kapacitu 2 923 a 1772 míst.

Stadion Caja Mágica se může pochlubit hostitelstvím prvního ročníku Davis Cupu v novém formátu. Kromě tenisových zápasů hostí místní stánek, také další sportovní klání. V roce 2013 se zde konaly například zápasy MS v házené.

Poslední vítězové:
  • 2022: Carlos Alcaraz  – Alexander Zverev 6:3, 6:1
  • 2021: Alexander Zverev – Matteo Berrettini 6:7(8), 6:4, 6:3
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Novak Djokovič – Stefanos Tsitsipas 6:3, 6:4
  • 2018: Alexander Zverev   – Dominic Thiem 6:4, 6:4

Česká finálová stopa:

  • 2002: Jiří Novák – Andre Agassi, skreč Novák
  • 2012: Tomáš Berdych – Roger Federer 6:3, 5:7, 5:7

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 5x Rafael Nadal (2005, 2010, 2013–2014, 2017)
  • Nejvíce finále: 8x Rafael Nadal (2005, 2009–11, 2013–2015, 2017)
  • Nejvíce titulů v řadě: 2x Boris Becker (1990, 91), Rafael Nadal (2013, 14)
  • Nejvíce finále v řadě: 3x Goran Ivaniševič (1992-94), Rafael Nadal (2009-11, 2013-15)

Na co vsadit?

   

Nepočítáme-li právě probíhající turnaj v Barceloně, kterého se populární „Carlito“ coby domácí hráč pochopitelně účastní, tak se letos zatím mladý Španěl zúčastnil čtyř turnajů. Po zranění nohy na sklonku loňské sezóny se sice ještě nestihl vrátit na první letošní grandslam v Austrálii, ale zapojil se do jihoamerické antukové šňůry v Buenos Aires a Riu de Janeiru v průběhu února. V obou případech si zahrál finále proti Britovi Cameronu Norriem. S 50% úspěšností. Následoval tzv. Sunshine double (Indian Wells a Miami) a ani zde nebyl Carlos zrovna do počtu. Turnaj v Kalifornii dokonce vyhrál. Je tedy vidět, že se po zranění vrátil ve výborné formě i kondici a na antukových turnajích bude rozhodně patřit k tomu nejlepšímu, co současný tenis nabízí. A před domácím publikem v Madridu bude mít Alcaraz motivaci minimálně dvojnásobnou. O tom jsme se mohli navíc přesvědčit již loni, kdy celé Mutua Open ve španělské metropoli ovládl a letos nebude mít menší cíl, než úspěch po roce opět zopakovat. 

   

 Jako druhého největšího favorita monackého Masters bych zmínil, pro někoho možná trochu překvapivě, řeckého tenistu Stefanose Tsitsipase. Řek letos začal sezónu ve velkém stylu, když neprohrál ani jeden zápas na United Cupu a následně došel na prvním grandslamu sezóny v Austrálii až do finále, kde však nestačil na Srba Novaka Djokoviče. Od té doby to však šlo s řeckým tenistou viditelně z kopce. Jako by ho v dalších týdnech finálový neúspěch na Australian Open psychicky zabrzdil. Prohra v druhém kole turnaje v Rotterdamu (Sinner), konec na raketě Thompsona v Indian Wells hned v úvodním zápase, nebo porážka s Khachanovem v Miami nejsou zrovna výsledky, které bychom od Stefanose čekali. Ale bylo by troufalé Tsitsipase odepisovat a na antuce obzvlášť. To je povrch, na kterém dokáže Řek hrát vyrovnanou parti i s Nadalem, nebo Djokovičem. Právě se Srbem byl Stefanos předloni poměrně blízko k senzačnímu vítězství na French Open. To, že na antuce je to jiná písnička předvedl Stefanos naposledy v Barceloně, kde ho zastavil ve finále až Carlos Alcaraz. Ze čtyř dosavadních účastní na Mutua Open si Řek připsal nejlepší výsledek před čtyřmi lety, kdy si připsal skalp Zvereva a dokonce i Nadala, ale nakonec mu triumf uzmul ve finále Novak Djokovič. Z loňska obhajuje Stefanos semifinále.

V Madridu se Djokerovi nicméně celkem pravidelně daří. Když nepočítáme rok 2005, kdy coby nadějný junior ještě nezvládl kvalifikaci, tak se z dvanácti pokusů na Mutua Open jen třikrát nedostal alespoň do čtvrtfinále. Minimálně v semifinále pak byl hned v sedmi případech a společně se španělskou mladou puškou Alcarazem by měl srbský rekordman v počtu grandslamů patřit k hlavním favoritům Mutua Open.

Kalendář turnajů Masters pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   8. – 19. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   22. března – 2. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   9. – 16. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   26. dubna – 7. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   10. – 21. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 13. srpna  Canadian Open (Kanada)       Tvrdý povrch  
   13. – 20. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   4. – 15. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   30. října – 5. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály Mutua Open

Mutua Open v televizi

Hlavní soutěž mužského antukového turnaje v Madridu bude tradičně vysílat stanice Eurosport. Kromě klasických kanálů Eurosport 1 a 2 lze sledovat tenisové souboje i prostřednictvím Eurosport playeru třeba na vašem mobilu, nebo tabletu. Výhoda playeru od Eurosportu je, že vysílá současně všechny zápasy turnaje a vy si tak můžete vybrat libovolný duel podle vašich preferencí.

Mutua Open online (v sázkových kancelářích)

Prestižní ATP 1000 Mutua Open bude k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Mutua Open live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové články:
         
 

ATP 1000 Miami

ATP 1000 Indian Wells

ATP 1000 Monte Carlo

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.atptour.com/en/tournaments/madrid/1536/overview
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Madrid_Open
  3. https://www.tenisportal.cz/
  4. https://mutuamadridopen.com/en/