Finále mužského US Open je tady! Uspěje v New Yorku po dvouleté odmlce Medveděv, nebo rekordman Djokovič?

Poslední grandslamový zápas sezóny 2023 je tady! Ve finále US Open uvidíme dle očekávání nastávající světovou jedničku Novaka Djokoviče a momentálně třetího hráče světa Daniila Medveděva, který v semifinále odklidil z cesty spolufavorita turnaje Carlose Alcaraze. Lepší vzájemnou bilancí se sice pyšní srbský tenista, nicméně při posledním měření sil letos v Dubaji uspěl Rus. Uspěje v New Yorku nakonec větší zkušenost v podání Djokoviče, nebo rozhodne letošní hladovost Medveděva?

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Finále mužského US Open je tady! Uspěje v New Yorku po dvouleté odmlce Medveděv, nebo rekordman Djokovič?

Poslední grandslamový zápas sezóny 2023 je tady! Ve finále US Open uvidíme dle očekávání nastávající světovou jedničku Novaka Djokoviče a momentálně třetího hráče světa Daniila Medveděva, který v semifinále odklidil z cesty spolufavorita turnaje Carlose Alcaraze. Lepší vzájemnou bilancí se sice pyšní srbský tenista, nicméně při posledním měření sil letos v Dubaji uspěl Rus. Uspěje v New Yorku nakonec větší zkušenost v podání Djokoviče, nebo rozhodne letošní hladovost Medveděva?

 


Přehled finále US Open

Finálový zápas US Open nabídne složení, které jsme mohli vidět i v předloňské edici newyorského turnaje. Je sice pravda, že se o něco více počítalo s tím, že letos Novak Djokovič vyzve v New Yorku spíš španělskou hvězdu Carlose Alcaraze, ale slušné šance se dávali i Daniilu Medveděvovi.

Favoritem finálového duelu bude určite Djokovič, který má letos opravdu fazónu a o titul na grandslamu si letos zahrál na všech turnajích „velké čtyřky“. A jak jistě tenisový fanoušek dobře ví, neuspěl pouze ve Wimbledonu proti Alcarazovi. Naopak Medveděv i přes letošní zlepšené výsledky oproti zpackané loňské sezóně, se na grandslamech zatím příliš nepředvedl. Na Australian Open vypadl s Kordou ve 3. kole a antuce v Paříži se pakoval dokonce už po 1. kole po nečekané pětisetové porážce od Brazilce Seyboth Wild. Nejvíce se Medveděvovi dařilo paradoxně na jeho nejméně oblíbeném povrchu - wimbledonské trávě, kde došel až do semifinále.

           
          P o r o v n á n í  f i n a l i s t ů     
 

Novak DJOKOVIČ

 

  • Věk: 36 let
  • Aktuální umístění: 2.
  • Počet titulů letos: 4 (Adelaide, Australian Open, French Open, Cincinnati)
  • Letošní bilance: 44:5
  • Na betonech: 26:1
  • Bilance na US Open: 87:13
  • Tituly na US Open: 3x (2011, 15 a 18)
  • Věk: 27
  • Aktuální umístění: 3.
  • Počet titulů letos: 5 (Rotterdam, Dauhá, Dubaj, Miami, Řím)
  • Letošní bilance: 55:11
  • Na betonech: 33:5
  • Bilance na US Open: 29:5
  • Tituly na US Open: 1x (2021)

 Daniil MEDVEDĚV

 
  9 Vzájemné  zápasy 5  
   Cesta do finále US Open: Kurz Kurz  Cesta do finále US Open:  
   1 .kolo: A. Muller 3:0 1.01 - 16.67 1.01. - 17.33  1 .kolo: A. Balasz 3:0  
   2. kolo: Z. Mirall 3:0 1.01 - 26.00 1.03 - 14.88  2. kolo: C. O'Connel 3:1  
   3. kolo: L. Djere 3:2 1.03 - 18.42 1.08 - 8.81  3. kolo: S. Baez 3:0  
   4. kolo: B. Gojo 3:0 1.01 - 24.80 1.38 - 3.25  4. kolo: A. De Minaur 3:1  
   Čtvrtfinále: T. Fritz 3:0 1.16 - 6.18 1.38 - 3.28  Čtvrtfinále: A. Rublev 3:0  
   Semifinále: B. Shelton 3:0 1.08 - 9.42 4.31 - 1.26  Semifinále: C. Alcaraz 3:1  
           

Když se podíváme na vzájemné duely obou protagonistů newyorského finále, zjistíme, že ze 14 zápasů se v 9 z nich radoval Srb. Zaostříme-li trochu více speciálně na grandslamy, tak tam půjde o čtvrté společné střetnutí.

Poprvé se oba soupeři vrámci grandslamů střetli ve čtvrtfinále Australian Open 2019, které „Djoker“ zvládl poměrem 3:1 na sety. O dva roky později se oba hráči potkali opět v Melbourne, i když až rozhodujícím duelu o titul a opět vítězí Djokovič, tentokrát hladce 3:0. Dosavadní poslední grandslamovou bitvu svedl Medveděv se svým srbským rivalem ve stejném roce na betonu při US Open a teprve v tomto utkání našel ruský hráč grandslamový recept na srbského rekordmana v počtu titulů na turnajích „velké čtyřky“, když zvítězil třikrát 6:4.

Titul z US Open 2021 byl pro Daniila zároveň prvním a zatím posledním úspěchem na grandslamu. Naopak pro Djokoviče byla tato dva roky stará porážka obzvláště krutá, poněvadž přišel o možnost získat čistý kalendářní grandslam (zisk všech čtyř grandslamů během jedné sezóny). 

Na co vsadit?

Sázkové kanceláře se při letošním vyvrcholení mužské dvouhry na US Open přiklánějí na stranu Novaka Djokoviče, pro kterého hovoří jednak letošní vynikající forma a zároveň nepřeberné množství zkušeností a to nejen z finálových bojů. Svému ruskému soupeři má navíc v New Yorku co oplácet, v paměti jistě stále uchovává bolestnou prohru z předloňského US Open, která ho připravila o čistý kalendářní grandslam. Na letošním US Open ztratil „Djoker“ cestou do finále pouhé dva sety v souboji proti krajanovi Djeremu. Jinak prochází turnajem s velkou pohodou, i když je pravda, že Medveděv měl o něco složitější los.

Úplně bez šancí není pochopitelně ani druhý finálový aktér Daniil Medveděv. Na US Open už poslal domů například nevyzpytatelného De Minaura, krajana Rubleva a hlavně momentální jedničku (po US Open dvojku) Carlose Alcaraze, kterému v jejich semifinálovému duelu nedal příliš šancí zápas otočit. Dohormady ztratil na turnaji pouhé tři sety a zároveň pošetřil dost sil na finále. Je tedy nezpochybnitelné, že Rus přijel do New Yorku s výbornou formou, ale proti Djokovičovi bude muset předvést výkon takřka na hranici lidských možností, aby ve finále uspěl.

  Novak Djokovič X Daniil Medveděv
    WeltBet 1,44   2,87
  1,47   3,12
    1,47   2,85
  1,48   2,90
     1,46   2,90
 

Doporučené tipy redakce

   Sázková kancelář Tip Kurz Důvěra
  Trvání zápasu - více než 195,5 minut 1,80 6/10
    Více než 37,5 gamů - ANO  1,68 7/10
    Počet es v zápase - méně než 16,5 1,96 7/10
 

Finále US Open v televizi

Televize

Špičkový tenis na jediném posledním grandslamu sezóny si mohou tenisoví příznivci vychutnat v letošní sezóně prostřednictvím televizní obrazovky pouze na placeném kanálu Eurosport, který vysílá živé přenosy z turnaje během všech hracích dnů včetně kvalifikace. Právě Eurosport je letos a bude také v dalším roce jediným poskytovatelem televizních přenosů ze všech grandslamů sezóny. Diváci se tak mohou těšit na stovky hodin toho nejlepšího tenisu. Pokud navíc máte staženou aplikacu Eurosport player, můžete si vybírat, či libovolně přepínat mezi všemi právě vysílanými zápasy.

Online (v sázkových kancelářích)

Tenisové turnaje včetně grandslamů jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové turnaje:

         
 

US Open 2023

Wimbledon 2023

 

Prague Open 2023

 

Akademie a sázkařská soutěž

Možná jste si všimli na našem blogu vzdělávacích článků ohledně sázení, které jsou určené jak začínajícím, tak i pokročilejším sázkařům. Jedním z nich je naše akademie kurzového sázení, která vás skrze 16 poutavých lekcí provede světem sportovního sázení. Dozvíte se zde vše od historie sázení, přes druhy kurzů, až například po samotnou strategii sázení.

Pro ty z vás, kteří by chtěli ukázat přehled na poli sportovního sázení, tu máme pro změnu sázkařskou soutěž. Ptáte se, co pro účast musíte udělat a co naopak můžete v soutěži vyhrát? Je to jednoduché. Stačí si na našem webu založit profil a poté začít vkládat vámi zvolené tipy na sportovní zápasy. Pokud se navíc dostanete mezi pět nejlepších tipérů, nemine vás finanční ohodnocení, které se pohybuje od 500 až do 2000 kč v závislosti na vašem pořadí. Bližší info a pravidla soutěže najdete na již zmíněném odkazu.

Nenechte si ujít náš podcast o sázení a sportu!

Moderátor a expert na sázení v jedné osobě paulrockseek vás provede naším podcastem s názvem Svět zdravých a úspěšných hráčů, kde vyzpovídá celou řadu zajímavých hostů. Pokud nechcete přijít o žádné novinky, odebírejte podcast na platformě Youtube!

 

 

Odkazy na zdroje:

 

  1. www.tenisportal.cz
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tenis)