Australian Open 2023: informace, favorité, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

Australian Open 2023: informace, favorité, live stream


Tenisoví příznivci se letos dočkají v pořadí již 111. ročníku prestižního Australian Open, které startuje tradičně v Melbourne 16. ledna a vrcholit bude 29. ledna mužským finále. Australský grandslam následuje v růstu odměn pro hráče ostatní turnaje „Velké čtyřky“ a jeho ředitel Craig Tiley ohlásil koncem roku 2022 rekordní prize money pro aktuální ročník. Nabité bude také startovní pole Australian Open. Jeho hlavní soutěže by se měla, s výjimkou zraněného Carlose Alcaraze, zúčastnit kompletní ženská i mužská tenisová špička včetně Novaka Djokoviče, který v Melbourne loni nestartoval kvůli vízovým problémům. Triumf z loňského Australian Open obhajuje v mužské části turnaje Rafael Nadal, naopak ženskou obhájkyni Ashleigh Barty tenisoví fanoušci v akci neuvidí, jelikož Australanka již ukončila kariéru.

Australian Open 2023

  • Místo konání: Melbourne, Austrálie
  • Termín: 16. – 29. ledna 2023
  • První ročník: 1905
  • Kategorie: Grandslam
  • Největší favorité: Novak Djokovič , Daniil Medveděv
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Aryna Sabalenka
  • Česká stopa v hlavní soutěži: Jiří Lehečka, Tomáš Macháč – Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Muchová, Marie Bouzková, Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová, Kateřina Siniaková, Tereza Martincová, Linda Fruhvirtová
  • Povrch: Tvrdý povrch
  • Prize money: 76,5 $ mil. $
  • Ředitel: Craig Tiley
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na Australian Open turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, Australian Open je jedním ze čtyř Grand Slamů, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: https://ausopen.com/draws
  • Oficiální web: https://ausopen.com/
Rafael Nadal Ashleigh Barty Australian Open

zdroj: dailysabah.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Premiérový ročník Australian Open se konal v roce 1905 v melbournském areálu Warehouse's Cricket Ground. Až do roku 1926 byl turnaj tenisovému světu znám jako „Australasian Championships“, od něhož se následně přešlo k názvu „Australian Championships“, který vydržel do konce 60. let (1968). Teprve od roku 1969 je melbournský grandslam znám pod jeho současným názvem.

I když je Australian Open již dlouhé roky spojeno s Melbourne, nebylo tomu tak vždy. Když se podíváme do minulosti, tak úvodní grandslam hostily v jeho dlouhé historii také další australská města, jako například Sydney, Adelaide, Brisbane a Perth. Turnaj pořádala dokonce také dvě novozélandská města – Hastings a Christchurch. Teprve v roce 1972 došlo k definitivnímu rozhodnutí pořádat grandslam pouze v Melbourne.

Až do roku 1924 nebyl turnaj konaný u „protinožců“ považován mezi nejvýznamější tenisové akce pořádané ILTF (tehdejší mezinárodní tenisová federace). To se změnilo po zasedání federace v roce 1923. Posun k největším turnajům sezóny s sebou přinesl také změnu v nasazování tenistů – tzv. americký systém. Jedním z důvodů byla zřejmě i geografická odloučenost Austrálie od zbytku světa v kombinaci s komplikovanou leteckou i lodní dopravou.

Nicméně ani v pozdějších letech nebyl australský grandslam zrovna nejvyhledávanějším turnajem „Velké čtyřky“. Prvního grandslamu sezóny se nikdy nezúčastnil třeba Jack Kramer, Manuel Santana, nebo Čech Jan Kodeš. Pouze jednou zde startoval Ilie Nastase, či švédská legenda Björn Borg. Dnes už je tomu naštěstí jinak a melbournský grandslam se každoročně těší z návštěv těch největších tenisových hvězd.

Dějiště turnaje

Zápasy prvního grandslamu sezóny se od roku 1988 konají na kurtech v Melbourne Parku. Tenisový fanoušek by zde našel celkem 39 kurtů, z nichž je 33 s tvrdým povrchem a zbývajících 6 s pomalou antukou. Pro turnaj jako takový je však využívána necelá polovina z nich (cca 16-17). 

Co se týká bližší specifikace povrchu v Melbourne Parku, tak se jedná o tzv. GreenSet, na kterém se hraje od roku 2020. Před ním se v letech 2008-2019 používal Plexicushion a mezi lety 1988-2007 to byl pro změnu Rebound Ace. Ve všech případech se jednalo o různé typy tvrdého povrchu. Před rokem 1988 se však Australian Open konalo ještě na zeleném pažitu.

Melbournský tenisový areál disponuje celkem třemi kurty se zatahovací střechou. Největším a současně hlavním dvorcem je Rod Laver Arena, který je pojmenovaný po bývalé australské tenisové legendě Rodu Laverovi. Aréna byla postavena v roce 1988 a její stavba trvala tři roky. Kapacita Rod Laver Areny je 14 820 diváků. Kurt je vybaven již zmíněnou zatahovací střechou, která umí zakrýt kurt během ani ne 20 minut. Samozřejmostí je zde také přítomnost „jestřábího oka“. Kromě tenisových bitev hostí aréna každoročně nespočet dalších sportovních, či kulturních akcí.

Rod Laver Arena

zdroj: whatson.melbourne.vic.gov.au

Druhým největším kurtem jen John Cain Arena (dříve také Vodafone, či Melbourne Arena). Svůj název nese po bývalém viktorijském premiérovi Johnu Cainovi, jenž se v 80. letech nemalou měrou zasloužil o setrvání prvního grandslamu v Melbourne. Stavba tohoto dvorce začala na konci předchozího milénia (1999) a dokončena byla jen o rok později. Do útrob dvorce John Cain Arena se vměstná až 10 500 diváků a stejně jako Rod Laver Arena nabídne hráčům i tenisovým příznivcům luxus v podobě zatahovací střechy, či jestřábího oka. Také v této aréně jsou pořádány i jiné společenské akce, než jen tenisové Australian Open. Arena hostila například basketbalový turnaj během Her Commonwealthu v roce 2006 a John Cain Arena se současně využívá pro basketbalové zápasy nejvyšší australské ligy NBL. Mezi lety 2011-13 zde pro změnu probíhala populární pěvecká soutěž X Factor.

John Cain Arena

zdroj: austadiums.com

V roce 1988 byl postaven v současnosti třetí největší dvorec melbournského areálu – Margaret Court Arena. Pojmenovaný je po někdejší výborné australské tenistce a několikanásobné grandslamové šampionce Margaret Court, která vyhrála první ženské Australian Open v otevřené éře. Tento kurt prošel v letech 2014-15 zásadní rekontrukcí, když byl vybaven zatahovací střechou a jeho kapacitu navýšili pořadatelé na 7 500 návštěvníků (původně 6 000). Melbournský turnaj se díky tomu tak stal prvním grandslamem, který se mohl pyšnit třemi dvorci se zatahovací střechou

Vítězové mužské dvouhry posledních pěti let:

Čeští vítězové:
  • 1989 – Ivan Lendl
  • 1990 – Ivan Lendl
  • 1998 – Petr Korda

Vítězky ženské dvouhry posledních pěti let:

České vítězky:
  • 1980 – Hana Mandlíková
  • 1987 – Hana Mandlíková

Rekordy turnaje

Mužská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Novak Djokovič 9x (2008, 2011-13, 2015, 2016, 2019-21)
  • Nejvíce titulů v řadě: Novak Djokovič 3x (2011-13, 2019-21)
  • Nejmladší vítěz: Ken Rosewall 18 let a 2 měsíce (1953)
  • Nejstarší vítěz: Ken Rosewall 37 let a 8 měsíců (1972)
  • Nejdelší zápas: Novak Djokovič - Rafael Nadal 5 hodin a 53 minut (finále 2012)
  • Nejpozději rozehraný zápas: Grigor Dimitrov - Richard Gasquet ve 23:58 (3. kolo 2017)

Ženská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Margaret Court a Serena Williams 7x
  • Nejvíce titulů v řadě: Margaret Court, Evonne Goolagongo, Steffi Graf, Monika Seleš a Martina Hingis 3x
  • Nejmladší vítězka: Martina Hingis 16 let a 4 měsíce (1997)
  • Nejstarší vítězka: Thelma Coyne Long 35 let a 8 měsíců (1954)

Na co vsadit?

Mužská dvouhra:

  • Novak DJOKOVIČ

Největším favoritem mužského pavouku Australian Open je bezesporu Srb Novak Djokovič. Aktuálně světová pětka přišla o loňský turnaj vinou peripetií s australskými úřady kvůli neočkování na Coivd-19. Letos by se taková situace již opakovat neměla a srbský tenista tak bude usilovat o jubilejní desátý triumf z Melbourne. Výsledkově byste těžko hledali jiný grandslam, na kterém je Djoker tak úspěšný. Současně je to již pěkná řádka let, co tu naposledy Srb prohrál. Konkrétně to bylo v roce 2018, když tehdy překvapivě nestačil na jihokorejce Chung Hyeon v osmifinále. Následovaly tři triumfy po sobě, které z něj udělaly nejúspěšnějšího tenistu Australian Open v historii. Do Austrálie přicestuje letos Djokovič s výbornou formu, ovládl totiž kvalitně obsazený turnaj v Adelaide, svalovým problémům navzdory.  Na jeho raketě skončil třeba Medveděv, nebo Shapovalov. Věří mu i sázkové kanceláře. Betano na jeho triumf vypsalo výmluvný kurz 1,85.

Novak Djokovič na Australian Open

zdroj: foxsports.com.au

  • Daniil MEDVEDĚV

Ruský tenista odjížděl v posledních dvou ročnících Australian Open vždy se stejným výsledkem, když nezvládl až poslední zápas turnaje. Prohra v roce 2021 s Novakem Djokovičem byla ještě poměrně jednoznačná, zato loňský nezdar s Nadalem by se dal považovat za promarněnou příležitost, když Rus nevyužil vedení 2:0 na sety a nakonec prohrál se španělským toreadorem až po pětihodinovém boji. Rok 2022 začal Daniil, stejně jako Djokovič, na turnaji v Adelaide. Zde nakonec svému rivalovi podlehl v semifinále. Podmínky u „protinožců“ Medveděvovi jak vidno svědčí  a určitě tu bude chtít prolomit své poslední finálové nezdary. Vítěz US Open 2021 je v nejlepších letech (26 let) a i když konkurence v mužském tenisu je momentálně více než kvalitní, je to po Djokovičovi bez diskuze favorit číslo dvě. Pokud věříte kvalitám ruského tenisty, můžete si na něj vsadit u Betana v kurzu 6,50.

Ženská dvouhra:

  • Iga SWIATEK

Ještě před rokem v tuto dobu bychom našli v kolonce tituly u polské tenistky číslo tři. O dvanáct měsíců později je tam již jedenáctka vavřínů. Sezóna 2022 byla bez diskuze ve znamení varšavské rodačky. Jednadvacetiletá trojnásobná grandslamová vítězka si v ní připsala celkem 70 vítězných duelů a z kurtu odešla poražena pouze v deseti případech. Je tedy naprosto logické, že bychom nyní jen těžko hledali větší favoritku australského grandslamu, než právě Igu. V Melbourne dosud startovala Swiatek čtyřikrát a nejlepší výsledek zaznamenala právě v loňské sezóně, kdy vypadla v semifinále s Američankou Danielle Collins. Aktuální sezónu (i když ještě v loňském roce) zahájila Iga na předvánočním World Tennis League, po níž následovala účast na United Cup. Nas obou akcích si připsala shodně tři výhry a jednu prohru (Rybakina, Pegula). Polská hráčka měla startovat i v Adelaide, z turnaje se však odhlásila kvůli zranění ramene. Doufejme tedy, že na první grandslam sezóny se stihne připravit a bude usilovat o svůj první triumf na Australian Open. Sázková kancelář Betano vypsala na celkové vítězství Swiatek kurz 2,65.

Iga Swiatek Australian Open

zdroj: abc.net.au

  • Aryna SABALENKA

Přípravného turnaje v Adelaide se naopak zúčastnila běloruská tenistka Aryna Sabalenko a start nakonec proměnila ve svůj letošní první titul na okruhu WTA, když ve finále zdolala talentovanou Češku Lindu Noskovou. Hra Bělorusky je založena především na razantních úderech a kvalitním servisu, což jsou na tvrdém povrchu velice účinné zbraně a když to tam Bělorusce padá, je velice složité najít na její ranařský tenis efektivní protihru. První účast na Australian Open si Sabalenko připsala v roce 2017, tenkrát však ještě nezvládla kvalifikaci. V posledních dvou sezónách vybojovala Aryna v Melbourne Parku shodně osmifinále. Tento rok se od Bělorusky čekají rozhodně větší věci a dejme tomu takové čtvrftinále, nebo semifinále by mělo být naprostým minimem, kterého Aryna letos dosáhne. Pokud však věříte rovnou v její turnajový triumf, není nic snažšího, než si u Betana vsadit v krásném zakulaceném kurzu 10,00.

Oficiální kanály Australian Open

Australian Open v televizi

Špičkový tenis prvního grandslamu v sezóně si mohou jeho tenisoví příznivci vychutnat prostřednictvím televizní obrazovky pouze na placeném kanálu Eurosport, který vysílá živé přenosy z turnaje všechny hrací dny. Diváci se tak mohou těšit na stovky hodin toho nejlepšího tenisu.

Australian Open online (v sázkových kancelářích)

Tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Turnaj mistryň

ATP Turnaj mistrů

Billy Jean King Cup