ATP 1000: Indian Wells

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP 1000: Indian Wells


Jak je v mužském tenisu již dlouhá léta dobrým zvykem, koná se začátkem března uprostřed pouště v kalifornském Indian Wells první turnaj prestižní série Masters 1000. Tenisoví příznivci se mohou těšit na turnaj prošpikovaný tím nejlepším, co mužská ATP tour momentálně nabízí, v čele s  mladými puškami jako je Carlos Alcaraz, či Casper Ruud. V Kalifornii se bohužel nepředstaví Novak Djokovič, který nedostal výjimku z očkování, ani Rafael Nadal, jenž léčí zranění. Titul na BNP Paribas Open obhajuje domácí hráč Talyor Fritz

BNP Paribas Open

  • Místo konání: Indian Wells, USA
  • Termín: 6. – 19. 3. 2023
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Povrch: tvrdý povrch 
  • Největší favorité: Daniil Medveděv , Carlos Alcaraz
  • Česká stopa: Jiří Lehečka
  • Prize money: 10,143,750 $
  • Sázkové kanceláře: kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí, BNP Paribas Open patří do prestižní kategorie Masters, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Los: https://bnpparibasopen.com/score-center/draws/
  • Oficiální web: https://bnpparibasopen.com/
Talyor Fritz vítěz Indian Wells 2022
zdroj: www.skysports.com                                        Vítězství z roku 2022 obhajuje Talyor Fritz
 

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje 

Turnaj v Indian Wells je oficiálně pojmenovaný podle generálního sponzora BNP Paribas Open a patří do prestižní kategorie Masters 1000, která je co do udělovaných bodů i prize money, hned za grandslamovou „Velkou čtyřkou“. Koná se každoročně na začátku března, výjimkou byl jen rok 2021, kdy museli organizátoři přesunout termín kvůli koronavirové epidemii až na říjen.

Historie turnaje sahá do roku 1974, kdy se konal premiérový ročník. První dva roky se však turnaj konal v sousední Arizoně, konkrétně ve městě Tucson. Za vznikem turnaje především portorický tenista Charlie Pasarell a Jihoafričan Raymond Moore. A již od samého začátku turnajové existence v Indian Wells, patřila tato tenisová akce do elitní série zvané Grand Prix, od roku 1990 pak ATP Masters

Mezi zajímavosti kalifornského turnaje patří doba jeho trvání. Společně s Masters v Miami a Madridu totiž náleží k jediným třem turnajům s výjimkou grandslamů, které trvají déle než osm dní. Mužská část začíná obvykle ve čtvrtek, zatímco ženy hrají své první zápasy již o den dříve. Finále je pak na programu v neděli následujícího týdne.

Nebylo tomu tak ale vždy, až do roku 1996 byl na programu nejprve ženský turnaj a poté následovala mužská část.

Co se týče hráčského obsazení BNP Paribas Open, tak se hlavní soutěže účastní 96 hráčů jak v ženské, tak v mužské části turnaje. V prvním kole má navíc 32 nasazených hráčů volný los.

Jak je vidět, Indian Wells patří zkrátka k tomu nejlepšímu co současný turnajový světový tenis nabízí. Ne nadarmo se mu přezdívá „Grand Slam Západu“. Současně patří hned po grandslamech k nejnavštěvovanějším akcím tenisové sezóny. 

Ani kalifornskému turnaji se však nevyhýbají kontroverznější okamžiky. Jedním z takových momentů bylo v roce 2001 odstoupení Venus Williams jen pár minut před semifinále proti své mladší sestře Sereně, pro kterou to byl první turnaj po třech měsících. Navzdory vysvětlení od Venus, že odstoupila z důvodu zranění, tenisová veřejnost a zejména obecenstvo v Indian Wells dávalo hlasitě znát svojí nevoli sestrám Williamsovým v následujícím finále, ve kterém Serena porazila Kim Clijsters. Bučení pokračovalo i při následném slavnostním vyhlášení. Otec Richard Williams nazval reakci obecenstva za projev rasismu a jeho dcery v reakci na tento incident ingorovaly turnaj v Indian Wells až do roku 2015, resp. 2016 (Venus).

Dějiště turnaje

Kalifornské městečko Indian Wells, které hostí každoročně první Masters turnaj v sezóně a ve kterém žije jen něco málo přes 5 000 obyvatel, leží v pouštním údolí Coachella Valley. Samotné Indian Wells bylo založeno až v roce 1967, ale již dříve zde stála indiánská vesnice. Celá oblast Indian Wells je v současné době známá svými rekreačními hotely, golfovými hřišti, či luxusními rezidencemi.

Samotný tenisový areál nazvaný Indian Wells Tennis Garden byl postaven v roce 2000 a uvnitř komplexu bychom našli celkem 29 kurtů s tvrdým povrchem Plexipave. 

Centrkurt nazvaný Stadium 1 pojme do svých útrob až 16 000 diváků a v současnosti je to druhý největší tenisový kurt na světě. Co do velikosti následuje Stadium 2, jenž byl postaven teprve v roce 2014 a jehož kapacita nabídne místo pro 8 000 tenisových fanoušků.

Indian Wells area tennis

zdroj: victoriana.com

Poslední vítězové:

  • 2022: Taylor Fritz  - Rafael Nadal 6:3, 7:6 (5)
  • 2021: Cameron Norrie - Nikoloz Basilašvili 3:6, 6:4, 6:1
  • 2020: zrušeno kvůli Covid-19
  • 2019: Dominic Thiem - Roger Federer 3:6, 6:3, 7:5
  • 2018: Juan Martín Del Potro - Roger Federer 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2)

Česká finálová stopa:

  • 1981: Ivan Lendl – Jimmy Connors 3:6, 6:7
  • 1982: Ivan Lendl – Yannick Noah 4:6, 6:2, 5:7
  • 1994: Petr Korda – Pete Sampras 6:4, 3:6, 6:3, 3:6, 2:6
  • 1997: Bohdan Ulihrach – Michael Chang 6:4, 3:6, 4:6, 3:6

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů ve dvouhře: 5x Novak Djokovič (2008, 2011, 2014-16) a Roger Federer (2004-06, 2012, 2017)
  • Nejvíce finále ve dvouhře: 9x Roger Federer (2004-06, 2012, 2014-15, 2017-19)
  • Nejvíce po sobě jdoucích triumfů: 3x Novak Djokovič a Roger Federer
  • Nejvíce odehraných zápasů: 79x Roger Federer
  • Nejvíce vyhraných zápasů: 66x Roger Federer
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: 19x Novak Djokovič
  • Nejvíce odehraných ročníků: 18x Roger Federer
  • Nejvyšší procentuální úspěšnost: 86,44% Novak Djokovič
  • Nejdelší finále: Jim Courier - Guy Forger 4:6, 6:3, 4:6, 6:3, 7:6 (4), 51 her (1991)
  • Nejkratší finále: Novak Djokovič - Miloš Raonič 6:2, 6:0, 14 her (2016)
  • Nejstarší vítěz: Roger Federer 35 let, 7 měsíců a 11 dní (2017)
  • Nejmladší vítěz: Boris Becker 19 let, 2 měsíce a 26 dní (1987)
Novak Djokovic BNP Paribas Open

zdroj: reuters.com

Na co vsadit?

   

Začátek letošní sezóny nezastihl bývalou světovou jedničku Daniila Medveděva zrovna v nejlepším rozpoložení. Prohra v semifinále Adelaide s Djokovičem by se ještě dala pochopit, ale zaváhání ve 3. kole australského grandslamu proti Sebastianovi Kordovi už překvapilo většinu tenisových příznivců. Rus si poté dal téměř na měsíc od tenisu pokoj a zdá se, že to pomohlo. Následně startoval až v polovině února na halovém turnaji v Rotterdamu, který nakonec ovládl. A nejen to, dařilo se mu i na blízkém východě, když si připsal turnajové vavříny jak v Dauhá, tak i v Dubaji. Zdá se tedy, že Daniil načasoval formu před dvojnásobným americkým Masters v Indian Wells a Miami více než ideálně. Navíc mu do karet hraje neúčast jeho hlavního rivala Novaka Djokoviče, který se na amerických betonech nepředstaví kvůli neočkování proti koronaviru.

 

     

Tenisová kometa minulé sezóny z Pyrenejského poloostrova – Carlos Alcaraz, přijede na BNP Paribas Open teprve podruhé. Premiéru si v Indian Wells odbyl v roce 2021 a stopku mu tehdy vystavil ve 2. kole nestárnoucí veterán okruhu ATP Andy Murray. Loni se však španělský mladík už vezl na výrazně zlepšených výkonech a bylo to znát i v Kalifornii, kde nestačil až na výborně hrajícího Rafaela Nadala v semifinále, kterému podlehl po třísetovém boji. Náročná sezóna 2022 si bohužel vyžádala na Carlosovi svou daň a ten kvůli svalovému zranění nohy musel vynechat konec předchozí (Turnaj mistrů) a bohužel také začátek aktuální sezóny. První letošním turnajem pro něj tak byl až únorový turnaj v Buenos Aires na antuce a jestli někdo pochyboval o jeho formě po vynucené pauze, nemohl se více zmýlit. Mladý španělský tenista ovládl turnaj v Argentině suverénně a připsal si svůj celkově již osmý turnajový triumf na okruhu ATP. Navíc na amerických betonech se mu loni nadmíru dařilo, když uspěl v Miami i na US Open a k hlavním favoritům bude patřit i na letošním BNP Paribas Open.

Kalendář turnajů Masters pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   8. – 19. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   22. března – 2. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   9. – 16. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   26. dubna – 7. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   10. – 21. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 13. srpna  Canada Open (Kanada)      Tvrdý povrch  
   13. – 20. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   4. – 15. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   30. října – 5. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály BNP Paribas Open

BNP Paribas Open v televizi

Zápasy prestižního turnaje v Indian Wells má ve svém vysílacím programu kanál Eurosport. Ten přináší tenisovým fanouškům i všechny ostatní podniky ze série Masters a kromě toho také kompletní nabídku grandslamů, či dalších menších turnajů. 

BNP Paribas Open online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

BNP Paribas Open live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohli by vás zajímat i další tenisové turnaje:
         
 

Australian Open

Turnaj mistryň

WTA 1000 Dubai