ATP 1000 Monte Carlo

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP 1000 Monte Carlo


Po populárním kombu Double sunshine (Indian Wells a Miami), se tenisoví příznivci dočkají také prvního letošního antukového Masters v Monte Carlu. Turnaj začíná 9. dubna a titul z loňského roku obhajuje Řek Stefanos Tsitsipas, který zde drží neporazitelnost od osmifinále v roce 2019. Prestižního Masters v monackém knížectví se bohužel nezúčastní španělské duo Rafael Nadal a Carlos Alcaraz. Z českých tenistů by se měl v hlavní soutěži představit Jiří Lehečka.

Rolex Monte Carlo Masters 2023 

  • Místo konání: Monte Carlo, Monaco  
  • Termín: 9. - 16. dubna
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Povrch: antuka
  • Počet hráčů: 56
  • Největší favorité: Novak Djokovič , Stefanos Tsitsipas
  • Česká stopa: Jiří Lehečka
  • Prize money: 5.779.335 €
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: Turnaje kategorie Masters jsou po grandslamech nejprestižnější tenisovou akcí a to znamená, že se příznivci sázení mohou těšit na širokou nabídku kurzů od sázkových kanceláří. Tenisoví nadšenci si mohou vsadit nejen na klasiku (výhra/prohra), ale také například na počet gamů v zápase (OVER/UNDER), počet es, či dvojchyb, nebo rovnou na celkového vítěze turnaje v Monte Carlu. 
  • Los: www.atptour.com/en/scores/current/monte-carlo/410/draws
  • Oficiální web: montecarlotennismasters.com
Stefanos Tsitsipas Monte Carlo 2022 tenis

zdroj: www.cnn.com

Historie a pozadí turnaje

První antukové Masters v sezóně má dlouhou a bohatou historii. Turnaj byl založen již v roce 1897 a první ročník tzv. otevřené éry se konal roku 1969. Od svého založení se všechny ročníky turnaje v Monte Carlu konají v areálu místního Country Clubu, který je součástí populární francouzské riviéry.

Monacké Masters má dlouhá léta pod patronací královská rodina, když se v roce 1972 stala prezidentkou turnaje princezna Antoinette Monacká. Manželka monackého knížete Rainiera III., po kterém je pojmenován místní centrkurt, vládla monackému Masters až do roku 2008. Poté jí vystřídala její dcera Elisabeth-Anna de Massy, která působí také ve funkci prezidentky monacké tenisové federace.

Královská monacká rodina Grimaldiů je zároveň také spjata s každoročním udělováním vítězné trofeje turnajovým šampionům.

Kvůli celosvětové pandemii koronoviru musel být Rolex Monte Carlo v roce 2020 zrušen a o rok později se turnaj sice konal, ale bez účasti diváků.

Dějiště turnaje

Monacké Masters se již od roku 1928 koná pravidelně ve francouzské obci Roquebrune-Cap-Martin v departementu Alpes-Maritimes, který se paradoxně nachází až několik set metů za hranicemi Monaca. Hráči i fanoušci znají místní areál pod názvem Monte Carlo Country Club.

Monte Carlo Country Club

zdroj: lifeventsgroup.com

Hráčům je na ploše 33 400 m2 k dispozici 21 kurtů, z toho 13 z nich je osvětleno. Kromě antukových hřišť, kterých je naprostá většina, by jsme zde našli také dva kurty s tvrdým povrchem. Kromě výše uvedených tenisových kurtů nabízí areál také restauraci s kapacitou 150 míst, bazén, nebo squashové kurty.

Nejdůležitější zápasy turnaje se hrají na kurtu Rainiera III., který má kapacitu 10 500 diváků.

Poslední vítězové:

  • 2022: Stefanos Tsitsipas - Alejandro Davidovich Fokina 6:3, 7:6 (3)
  • 2021: Stefanos Tsitsipas - Andrey Rublev 6:3, 6:3
  • 2020: Turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Fabio Fognini - Dusan Lajovič 6:3, 6:4
  • 2018: Rafael Nadal - Kei Nishikori 6:3, 6:2

Česká finálová stopa:

  • 1932: Roderich Menzel - George Lyttleton-Rogers 6:4, 7:5, 6:2
  • 1965: Jiří Javorský - István Gulyás 3:6, 9:7, 6:8, 4:6
  • 1972: František Pála - Ilie Nastase 1:6, 0:6, 3:6
  • 1978: Tomáš Šmíd - Raúl Ramírez 3:6, 3:6, 4:6
  • 1982: Ivan Lendl - Guillermo Vilas 1:6, 6:7, 3:6
  • 1985: Ivan Lendl - Mats Wilander 6:1, 6:3, 4:6, 6:4
  • 1988: Ivan Lendl - Martin Jaite 5:7, 6:4, 7:5, 6:3
  • 2015: Tomáš Berdych - Novak Djokovič 5:7, 6:4, 3:6

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů: 11x Rafael Nadal 
  • Nejvíce titulů v řadě: 8x Rafael Nadal (2005-2012)
  • Nejvíce finále: 12x Rafael Nadal (2005-13 a 2016-18)
  • Nejvíce vyhraných zápasů: 61x Rafael Nadal
  • Nejdelší série neporazitelnosti: 46 zápasů Rafael Nadal (2005-13)
  • Nejvíce odehraných ročníků: 17x Fabrice Santoro 
  • Nejdelší finále: Gottfried von Cramm – Henner Henkel 4–6, 4–6, 7–5, 6–4, 7–5 (1936)
  • Nejkratší finále: Reginald Doherty – Graf Victor Voss 6:2, skreč. (1899)
  • Nejstarší vítěz: Gordon Francis Lowe – 38 let, 8 měsíců a 6 dní (1923)
  • Nejmladší vítěz: Mats Wilander – 18 let, 7 měsíců a 7 dní (1983)

Na co vsadit?

Rekordman v počtu získaných grandslamových titulů Novak Djokovič i letos doplácí na neočkování proti Covid-19 a tak se v  této sezóně tenisovým příznivcům ukázal pouze na třech turnajích. Bylo to na začátku roku vrámci australského turné, když se představil v Adelaide a následně i v grandslamovém Melbourne. Na obou turnajích nakonec Srb triumfoval. V Austrálii při vítězné cestě turnajem ztratil pouhý jeden set v zápase druhého kola proti Francouzovi Couacoudovi. V akci jsme mohli Novaka vidět ještě v SAE na turnaji v Dubaji, kde se v úvodním kole překvapivě trápil s naším Tomášem Macháčem. Stopku mu nakonec vystavil v semifinále Daniil Medveděv. Následné Sunshine double (Indian Wells & Miami) už „Djoker“ kvůli zmíněnému neočkování neabsolvoval, poněvadž mu nebyla udělena výjimka. Na antuce v Monte Carlu se mu však dlouhodobě poměrně daří a došel zde už 4x do finále, z čehož uspěl v polovině případů. Letos mu také ubyli dva významní konkurenti z Pyrenejského poloostrova, protože jak Rafa Nadal tak Carlos Alcaraz se turnaje nezúčastní kvůli zranění. Jistě bude navíc chtít odčinit loňské zaváhání v druhém kole proti Alejandru Davidovich Fokinovi. 

Jako druhého největšího favorita monackého Masters bych zmínil, pro někoho možná překvapivě, řeckého tenistu Stefanose Tsitsipase. Řek letos začal sezónu ve velkém stylu, když neprohrál ani jeden zápas na United Cupu a následně došel na prvním grandslamu sezóny v Austrálii až do finále, kde však nestačil na Srba Novaka Djokoviče. Od té doby to však šlo s řeckým tenistou viditelně z kopce. Jako by ho v dalších týdnech finálový neúspěch na Australian Open psychicky zabrzdil. Prohra v druhém kole turnaje v Rotterdamu (Sinner), konec na raketě Thompsona v Indian Wells hned v úvodním zápase, nebo porážka s Khachanovem v Miami nejsou zrovna výsledky, které bychom od Stefanose čekali. Ale bylo by troufalé Tsitsipase odepisovat a na antuce obzvlášť. To je povrch, na kterém dokáže Řek hrát vyrovnanou parti i s Nadalem, nebo Djokovičem. Právě se Srbem byl Stefanos předloni poměrně blízko k senzačnímu vítězství na French Open. A co víc, na monacké antuce už čtyři roky neprohrál, když turnaj ovládl v letech 2021 i v následujícím ročníku. Tudíž v případě řeckého geroje bych až tolik nedal na poslední nepovedené turnaje a věřím, že v Monte Carlu uvidíme úplně jiného Stefanose, než tomu bylo v posledních týdnech.

Kalendář turnajů Masters pro rok 2023

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   8. – 19. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   22. března – 2. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   9. – 16. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   26. dubna – 7. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   10. – 21. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 13. srpna  Canadian Open (Kanada)       Tvrdý povrch  
   13. – 20. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   4. – 15. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   30. října – 5. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

 

Oficiální kanály Monte Carlo Masters

Monte Carlo Masters v televizi

Hlavní soutěž mužského antukového turnaje v Monte Carlu bude tradičně vysílat stanice Eurosport. Kromě klasických kanálů Eurosport 1 a 2 lze sledovat tenisové souboje i prostřednictvím Eurosport playeru třeba na vašem mobilu, nebo tabletu. Výhoda playeru od Eurosportu je, že vysílá současně všechny zápasy turnaje a vy si tak můžete vybrat libovolný duel podle vašich preferencí.

Monte Carlo Masters online (v sázkových kancelářích)

Prestižní ATP 1000 Monte Carlo bude k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

Monte Carlo Masters live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.

Mohly by vás zajímat i další tenisové články:
         
 

ATP 1000 Miami

ATP 1000 Indian Wells

WTA 1000 Dubai

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.atptour.com/en/tournaments/monte-carlo/410/overview
  2. https://montecarlotennismasters.com/
  3. https://www.tenisportal.cz/
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Monte-Carlo_Masters