Masters v Monte Carlu ovládl opět po roce Tsitsipas


Řecký tenista Stefanos Tsitsipas porazil ve finále turnaje Masters v Monte Carlu Alejandra Davidoviche Fokinu ze Španělska poměrem 6:3, 7:6 a obhájil tak loňské vítězství. Nasazená trojka ukončila téměř roční čekání na titul a připsala si osmý kariérní vavřín. Davidovich Fokina se díky turnajovému tažení až do finále vyhoupne v pondělním vydání žebříčku ATP ze 46. na 27. místo.

Cesta turnajem obou finalistů

Letošním prestižním turnajem v Monte Carlu procházel třiadvacetiletý Tsitsipas poměrně bez potíží. Ve 2. kole snadno přehrál nebezpečného Itala Fogniniho, který tu v minulosti už také vyhrál. Následovala výhra nad Djerem a poté ve čtvrtfinále asi nejtěžší bitva proti Diegu Schwartzmannovi z Argentiny, kterého Řek zdolal až ve třech setech. To byl také jediný zápas, ve kterém ztratil Tsitsipas set. Ani nasazená dvojka Alexander Zverev nedokázal v semifinále řeckému tenistovi příliš vzdorovat a podlehl mu 4:6, 2:6.

Jeho finálový soupeř Alejando D. Fokina byl tak trochu zjevením a překvapením turnaje. Ale nikoliv nezaslouženě. Na jeho raketě skončila ve druhém kole například nasazená jednička Novak Djokovič, což bylo asi největší překvapení prvního antukového Maters v sezóně. V dalších kolech vyřadil Davida Goffina, Talyora Fritze a v semifinále také Bulhara Grigora Dimitrova.

Sestřih finále Masters v Monte Carlu:

Finále v režii Tsitsipase, který s Fokinou ještě nikdy neprohrál

Úvod zápasu vyšel lépe španělskému outsiderovi, který vzal Tsitsipasovi hned ve třetí hře podání. Jenže vzápětí přišel také o svůj servis a oba tenisté pak byli na svém podání jistí až do stavu 4:5 pro Řeka. V tu chvíli si slabší chvíli na servisu vybral opět Fokina a přišel tak i o první set.

Druhá sada začala lépe naopak pro Tsitsipase, který si připsal v úvodní hře druhého dějství využitý brejkbol. Výhoda mu však dlouho nevydržela. Fokina zabojoval na příjmu ve čtvrté hře a sebral řeckému tenistovi podání. Za stavu 4:4 přišel pro Fokinu krizový moment, když opět přišel po delším boji o své podání. V tu chvíli stačilo Řekovi doservírovat zápas, aby mohl slavit. Jenže slabší chvíli si na servisu vybral i Tsitsipas a dovolil Fokinovi srovnat na 5:5. Druhý set dospěl nakonec do tie-breaku, který si už nasazená trojka pohlídala poměrem 7:3.

Španělský tenista tak nenašel ani potřetí recept na svého řeckého soka. V Monte Carlu s Tsitsipasem navíc prohrál také loni ve čtvrtfinále.

Momentka z pátečního čtvrtfinále.

foto: atptour.com

V Monte Carlu už druhý po sobě jdoucí triumf

Řecký tenista určitě nemůže říct, že by mu turnaj v Monte Carlu nevyhovoval. Na místním turnaji se dostal ze čtyř účastí už podruhé do finále, ve kterých navíc dvakrát uspěl. A jak viděl svůj druhý triumf na monackém Masters samotný Tsitsipas?

Bylo to pozoruhodné a jsem na sebe pyšný. V některých chvílích to sice vypadalo, že se to nevyvíjí dobře, ale dokázal jsem zůstat klidný a věřil jsem, že to dotáhnu.

Nezapomněl také zmínit výkon jeho finálového spoupeře. Fokina podle něj podal velmi dobrý výkon a vyzdvihl zejména jeho bojovnost.

Byl to hodně těžký soupeř. Bojoval i ve chvílích, kdy už jsem ani nečekal, že ještě bude bojovat. Zahrál pár úžasných vítězných míčů jakoby z ničeho nic a byl hrozně nepředvídatelný,“