Markéta Davidová kralovala v Östersundu


První závod nové sezóny ve Světovém poháru biatlonu žen ovládla Markéta Davidová. V Östersundu tak navázala na své únorové vítězství v Pokljuce při mistrovství světa, které se zrodilo také na 15 km trati.

Nepříznivé podmínky Davidovou nezastavily

Počasí v Östersundu nebylo pro závodnice nejpřívětivější. Zataženo, vítr a teplota klesající až k -10 °C, takové byly podmínky na trati. Davidová se po závodě k podmínkám vyjádřila takto: „Přišla jsem si na trati dost vymrzlá, takže jsem ani nevnímala informace o tom, jak si vedu já a co ostatní."  Česká biatlonistka dnes vyrazila s číslem 37 a tak se na trať vydala až za ostatními velkými favoritkami. Těm se dnešní závod moc nepovedl. Dorothea Wiererová chybovala čtyřikrát, Elvira Öbergová pětkrát a Julia Simonová dokonce šestkrát. Naopak pouze jednou minuly Lisa Theresa Hauserová s Denise Herrmannovou.

Ostersund

zdroj: paralympic.org

Skvělá střelba klíčem k úspěchu

Ovšem na skvěle jedoucí Česku to dnes nestačilo. Běh se jí povedl na jedničku a při střelbě trefila všech dvacet ran do terče. K málo vídané bezchybné střelbě dodala: „Sama nevím, jak se mi to povedlo, ale je to určitě fajn pro hlavu, jen musíme makat dál. Vleže se mi střílelo dobře, vestoje jsem si ránami jistá nebyla, ale jsem ráda, že spadly.“  Podobný kousek se při úvodním závodě povedl pouze šesti ze 116 závodnic.

Davidová

zdroj: wikipedia.org

Z dalších Češek nejlépe Charvátová

Její dnešní vítězství je v pořadí už druhé ve Světovém poháru, první vavříny získala v Anterselvě o dva roky dříve. V nedělním sprintu tak pojede Markéta Davidová ve žlutém trikotu. Druhá skončila Rakušanka Lisa Theresa Hauserová, třetí potom Němka Denise Herrmannová. Z dalších Češek se nejlépe umístila Charvátová na 33. místě, dále Jislová na 58. místě, Vinklárková dojela 63. a Puskarčíková dokončila závod na 69. místě.